Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Rukmini Iyer: Het Groene Kookboek

Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”

In samenwerking met Becht
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

In een exclusief interview vertelt Rukmini Iyer ons alles over haar nieuwste boek: Het Groene Kookboek. Benieuwd? Lees snel verder!

Nieuw boek Rukmini Iyer: Het Groene Kookboek

Rukmini Iyer – de ongekroonde bakplaatkoningin – heeft al haar favoriete vegetarische en vegan gerechten in één kookboek gebundeld! Na het succes van haar bakplaat-boeken, komt ze met een vega-kookboek: “Het groene kookboek”.

In dit prachtige kookboek vind je heerlijke vegetarische en vegan gerechten voor iedere dag van de week. Van recepten die 15 tot 30 minuten bereidingstijd hebben – perfect voor drukke dagen – tot gerechtjes om te delen en maaltijden voor het hele gezin.

€ 25,99

Bestel het boek:

het groene kookboek

Rukmini Iyer over haar nieuwste boek

Natuurlijk spraken we uitgebreid met Rukmini Iyer over haar nieuwste boek. Benieuwd hoe ze op het idee kwam en wat haar ultieme tips voor in de keuken zijn? Lees dan snel verder!

Waarom heb je “Het Groene Kookboek” geschreven en hoe ben je tot de receptselectie gekomen?

Rukmini: “Het leven van mij – en dat van mijn lezers – wordt er niet minder druk op. Ik sta altijd stil bij hoe ik mijn kookkunsten zo makkelijk en moeiteloos mogelijk kan maken, maar áltijd boordevol smaak. Natuurlijk is de bakplaat hiervoor een geweldige optie, maar er zijn nog zoveel meer tips en trucs die ik graag wil delen. Het plan was al gelijk dat in mijn volgende boek de focus op groenten kwam te liggen (sinds de geboorte van mijn dochter ben ik pescetariër). In mijn nieuwe boek laat ik zien hoe ik thuis kook als ik weinig tijd heb.”

Je vertelt in het boek dat je aan het eind van de werkdag een maaltijd op tafel wil zetten met minimale inspanning en maximale smaak. Zo min mogelijk gedoe dus, maar wel een maaltijd waar iedereen blij van wordt.
Welke recepten in “Het Groene Kookboek” vatten dat het beste samen?

Rukmini: “Er zijn er zo veel! Elk hoofdstuk en recept is gemaakt om de stress aan het einde van de dag te minimaliseren. Of je nu gelijk een hele batch kookt voor de hele week, of dat je iets snels in elkaar draait. Eén van mijn favoriete recepten zijn de misoboter-noedels met tomaat en lente-ui.”

Het favoriete recept van Rukmini:

Misoboter-noedels me tomaat & lente-ui

Misoboter-noedels met tomaat & lente-ui

Benieuwd naar het recept? Duik snel de keuken in!

Naar het recept

Rukmini vertelt verder: “Dit recept zet je in 20 minuten op tafel. Zelfs als ik bijna geen puf heb om te koken, kan ik echt wel vijf minuten roerbakken. Mooi meegenomen: dit gerecht zit ook nog eens boordevol smaak, textuur én groenten. Voor mij vat dat de insteek van het boek perfect samen; het is een makkelijk te maken maaltijd voor als je weinig tijd en energie hebt, maar toch net zo goed smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan.”

Druk jaar voor Rukmini

Het afgelopen jaar moet een ontzettend druk jaar voor je zijn geweest, omdat je zwanger was tijdens het schrijven van het boek, voor je dochter moest zorgen én een bruiloft moest organiseren! Hoe heeft het gezinsleven de recepten in het nieuwe boek beïnvloed?

Rukmini: “Koken voor een groeiend gezin en schrijven terwijl ik zwanger was, was zeker een uitdaging. Maar het is ook een geweldige manier om te testen of recepten écht werken. De ovenrecepten zijn volledig handsfree, waardoor ik een half uur – of langer – met mijn peuter kan spelen. Ook al houd ik enorm van koken, na een drukke dag wil ik gewoon dat het eten simpel en snel is, met zo min mogelijk inspanning van mijn kant.”

Als de go-to kok voor drukke mensen (met meer dan 2 miljoen verkochte boeken wereldwijd) en mensen die niet zo zelfverzekerd zijn in de keuken, wat voor feedback krijg je van je fans?

Rukmini: “De berichten die ik ontvang van lezers zijn echt het leukste deel van mijn werk! Ik vind het geweldig om de ervaringen van mensen te horen, of het nu gaat om mensen die door mijn recepten meer zelfvertrouwen hebben gekregen om zelf te koken in plaats van een afhaalmaaltijd te halen, of ouders van pasgeboren baby’s die zeggen dat ze dankzij de boeken zonder gedoe een maaltijd kunnen bereiden, of meer ervaren koks (en zelfs chef-koks) die genieten van de smaakcombinaties en het gemak van de recepten.”

Favoriete ingrediënten

Heb je nieuwe favoriete ingrediënten ontdekt tijdens het schrijven van “Het Groene Kookboek”?

Rukmini: “Ik heb er een tijdje over gedacht om mijn nieuwe boek volledig veganistisch te maken, maar de lezers gaven aan dat zij het liefste zowel vegetarisch als veganistisch wilden. Ik heb voor het boek een behoorlijke hoeveelheid veganistische kaas uitgeprobeerd en een hele lekkere lokale variant gevonden. Maar ook heb ik een nieuwe liefde ontwikkeld voor goede roze harissa, die geeft namelijk meteen een heerlijke smaak aan gerechten.”

Wat is je beste advies voor het meal preppen?

Rukmini: “Ik denk dat de beste manier om maaltijden te plannen – als je geen doorgewinterde prepper bent – om het langzaam aan te doen. Als je weet dat je het moeilijk vindt om een heel weekmenu te bedenken en daarvoor alle boodschappen te doen, hak het dan op in stukjes. Bedenk een menu voor twee of drie dagen en neem vooral ingrediënten mee die je écht lekker vindt. Achterin het boek heb ik een aantal voorbeeldmenu’s opgenomen, zoals voor avonden waarop je helemaal niet hoeft te koken omdat je eerder in de week al hebt gekookt – een uitkomst op een drukke avond.”

Keukenhacks van Rukmini Iyer

Welke favoriete keukenhack kun je met ons delen?

Rukmini: “Nou, het is meer advies dan een hack, maar zorg dat je een recept eerst helemaal doorleest voordat je eraan begint. Er zijn vaak onderdelen die kunt maken terwijl andere dingen koken. Bijvoorbeeld als ik curry maak, gebruik ik de tien minuten dat de uien koken om alle andere groenten te snijden. Dat geeft tijdwinst. Voor de rest zijn het de gebruikelijke dingen: een rasp werkt veel efficiënter om knoflook en gember fijn te krijgen dan een mes, citroensap zal je gerecht altijd verbeteren, en proef je eten voordat je het serveert. Op die manier kun je het zoutje of zuurtje perfect aanpassen.”

Wat doe je graag als je niet voor je gezin zorgt en kookt?

Rukmini: “Op dit moment is mijn favoriete bezigheid een lang dutje doen! Gevolgd door een goed boek lezen, tuinieren en heerlijke producten kopen op boerenmarkten, of in kleine lokale onafhankelijke kruidenierswinkels. Natuurlijk altijd met hond Pepper op sleeptouw. Ik vind het heerlijk om vrienden op bezoek te hebben, maar ik vind het steeds leuker om naar vrienden toe te gaan, vooral omdat we dan alle rommel in ons huis kunnen laten liggen en kunnen genieten van de opgeruimde huizen van anderen. Een opgeruimd huis in Marie-Kondo-stijl is stiekem mijn ultieme droom.”

Meer Rukmini? Lees dan ook:

Foto bovenaan artikel: ©Emily Marthick

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!