Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Veganissima: Luna Trapani

Foodies boekenclub: “Veganissima”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Veganissima

Na het succes van haar eerste twee boeken presenteert Luna Trapani nu authentieke gerechten uit de regionale keukens van Italië, stuk voor stuk met een vegan twist. ‘Veganissima‘ bevat 75 recepten uit Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met telkens 25 regionale, plantaardige gerechten. Van pasta uit Genua met pesto en Romeinse rijstballetjes tot ook de beroemde pizza napoletana. De kleurrijke antipasti, primi, secondi en dolci laten de veelzijdigheid van de vegan Italiaanse keuken zien, maar zonder op smaak in te hoeven leveren.

Veganissima

€ 29,99
Veganissima - Cover

Luna Trapani

Ze is pas 25 jaar, toch verovert ze stukje bij beetje de hele wereld met haar recepten. Luna Trapani komt uit Antwerpen en heeft een passie voor koken. Om wat specifieker te zijn; haar passie betreft voornamelijk de Italiaanse keuken en ook plantaardig eten. Vegan Italiaans dus. Ze heeft een restaurant in Antwerpen en schreef al twee succesvolle kookboeken vol met veganistische Italiaanse recepten. Als er iemand iets van de Italiaanse keuken weet, dan is het Luna Trapani wel.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Restaurant Spritz

De vader van Luna Trapani is Italiaans, haar ouders hebben altijd al een Italiaans restaurant gehad. Elke dag vond je Luna dan ook in de keuken van het restaurant, zodra ze thuiskwam uit school. Of ze nu in potten en pannen mocht roeren of tiramisu mocht maken, ze wilde maar al te graag helpen. Tegenwoordig heeft Luna haar eigen Italiaanse restaurant: Spritz in Antwerpen. Een Italiaanse osteria met een geheel plantaardige menukaart, maar daar merk je niets van. Alle gerechten zijn vers, smaakvol en zijn met liefde gemaakt.

Vegan Italiaans

Een aantal jaren geleden begon Luna Trapani steeds meer plantaardig te eten. Ze vond maar weinig Italiaanse recepten die volledig vegan waren. Luna: “Ik voelde me een beetje verloren aangezien ik mijn childhood favourites niet meer kon eten. Zo kwam ik op het idee op vegan Italiaans eten voor iedereen toegankelijk te maken.” En zo geschiedde, ze schreef haar eerste kookboek en startte haar eigen blog. Luna vertelt verder: “Ik hoop dat ik hiermee veel mensen kan inspireren. Daarnaast wil ik graag laten zien dat vegan Italiaans niet alleen ontzettend lekker is, het is ook nog eens erg makkelijk.”

Onze favoriete recepten uit Veganissima

Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we natuurlijk helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit ‘Veganissima’, zodat je dan ook meteen aan de slag kunt gaan.

1. Gnocchi met bospaddenstoelen en truffel

Luna: “Gnocchi werden pas populair in Italië na de introductie van de aardappel in de zestiende eeuw. Daarvoor werden gnocchi gemaakt van andere ingrediënten, zoals brood, griesmeel of andere granen. Deze gnocchi zijn een traditioneel Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de bosgebieden van Noord-Italië, die bekend staan om hun overvloed aan paddenstoelen en truffels.”

> naar het recept: gnocchi met bospaddenstoelen en truffel

gnocchi met bospaddenstoelen en truffel

2. Riso al pomodoro

Luna: “Riso al pomodoro is vermoedelijk ontstaan in Zuid-Italië, waar tomaten in overvloed aanwezig zijn en vaak in de keuken worden gebruikt. Het gerecht is waarschijnlijk voortgekomen uit de traditionele risotto uit het noorden. Riso al pomodoro is een veelzijdig gerecht dat op zichzelf kan worden geserveerd als lichte maaltijd of als bijgerecht. Dit rijstgerecht kan aan elke smaak worden aangepast door toevoegingen van olijven, kappertjes, courgette. Je kunt hier eindeloos mee variëren.”

> naar het recept: riso al pomodoro

riso al pomodoro

3. Ricotta-spinazie-knoedels uit Veganissima

Luna: “Deze knoedels zijn ook wel bekend als ‘malfatti’ (misbaksels) en zijn een typisch gerecht uit Toscana. Hun geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd moesten boeren en arbeiders het vaak doen met de ingrediënten die ze voorhanden hadden. Ze combineerden restjes groenten, kaas en bloem tot een vulling die gekookt of gebakken kon worden. Na verloop van tijd is dit eenvoudige gerecht geëvolueerd tot de ‘gnudi’ die we nu kennen. De vulling bestaat meestal uit ricotta, spinazie en Parmezaanse kaas, die samen met bloem tot een deeg worden gemengd. Het deeg wordt vervolgens tot kleine balletjes gerold, die in gezouten water worden gekookt totdat ze boven komen drijven.”

> naar het recept: ricotta-spinazie-knoedels

ricotta-spinazie-knoedels

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!