
Een herbruikbare bijenwasdoek is dé manier om je eten vers te houden zonder heel veel plastic te gebruiken. Een duurzaam alternatief voor vershoudfolie dat voor plastic afval zorgt. Het houdt je groenten, fruit, kaas en boterhammen lekker vers.
Nieuwsgierig naar hoe makkelijk het is om ze te maken en hoe handig het is, besloten we de bijenwasdoeken zelf te gaan maken. Voordat je begint, dit heb je nodig:
- jojoba olie
- bijenwas
- bakpapier
- kartelschaar
- katoenen stof (ongeveer de dikte van beddengoed, gewassen)
- kwastje
- leeg glazen potje (van jam, augurken, pindakaas of iets dergelijks)
Kerst Tip

Geen cadeaustress met onze topcadeaus voor topprijzen
Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Ga voor bijenwas naar je lokale imker of zoek naar cosmetica bijenwas. Deze komen vaak in korrels en dat is heel prettig met het doseren en smelten van de was.
Stap 1
Nu je alles bij elkaar hebt verzameld, kun je beginnen. Kies je leukste oude lappen uit en zorg dat ze gewassen zijn. Bedenk welke vormen je wilt gaan gebruiken, bijvoorbeeld eentje die over een (oven)schaal past of over je schaaltjes. Ga in ieder geval voor een rechthoek en een cirkel.
Stap 2
Leg je ovenschaal of schaaltjes op de stof en knip er heel ruim omheen, zodat de stof om de rand kan worden afgesloten. Knip de stof met een kartelschaar zodat ze niet gaan rafelen. Je kunt nu je oven voorverwarmen op 95℃.
Stap 3
Het maakt niet heel veel uit welke vormen en maten je kiest, als je er maar wel voor zorgt dat je stofjes op de bakplaat van je oven passen! Vergeet je stofjes niet te strijken anders krijg je enorme kreukels in je foodwraps.
Stap 4
Leg bakpapier op je bakplaat en daarbovenop een stukje stof. Verwarm het stukje stof in de oven voor ca. 10 minuten. Zet een pan met een bodempje water op middelhoog vuur. Houd het water net onder het kookpunt en zet je glazen potje in het bodempje water met daarin 15 g bijenwas. Laat de bijenwas smelten tot het egaal en transparant is en voeg dan 10 ml jojoba olie toe. Haal het potje uit het water en roer nog een keer door de olie en bijenwas zodat het goed gemengd is.
Stap 6
Ready to rumble? Je doek mag nu terug in de oven op 95℃. Bak je ingesmeerde bijenwasdoek in ca. 10 minuten totdat de stof begint te glimmen. Eerst wordt het namelijk mat en daarna glimmend. En dan weet je: de doek is klaar. Haal hem uit de oven en til hem op tussen je wijs- en duimvinger en wapper hem even zodat hij sneller afkoelt en de was kan uitharden. Laat je doek drogen op de achterkant van een stoel, je wasrek of over een kledinghanger.
Gebruik
Maar de beloning is groot. Je hebt nu bijenwasdoeken die je een jaar lang kunt gebruiken voor vanalles: groente, fruit, sauzen, dips, je boterhammen, lunch, maaltijden, gerechten etc. Let wel op met (rauw) vlees. Dat raden we om hygiënische redenen af. Na het gebruik van de bijenwasdoeken was je ze met lauwwarm water en een beetje zeep af.
Vergeleken met een Bee’s Wrap is dit zeker de moeite waard, je gebruikt oude stoffen en veel van de materialen heb je zelf al in huis. De huisgemaakte bijenwasdoeken zijn dus een stuk voordeliger dan degene die je in de winkel koopt, maar je moet er dus wel wat tijd in steken. Bovendien kun je er meerdere maken: cadeautip! Het proces is even uitvogelen, maar met deze tutorial moet het zeker lukken. Bovendien krijg je een 10 voor duurzaamheid! Veel succes en mocht je nog vragen hebben: leave a message in the comments 😉
Onze tips

Dé kerstdessert-hack: cheesecake uit de snelkookpan

Met deze simpele trucjes proef jij wijn zoals een sommelier

Zo maak jij je gerechten slim van tevoren en ga je stressvrij de feestdagen in

Zo overleef je kerst zónder stress: 5 tips die echt werken

Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Redactie



