
Zeg maar dag tegen droge kip, met onze tips & tricks serveer jij voortaan alleen maar de meest sappige kip van de BBQ!
Lees verder na de advertentie
Klinkt simpel: even wat kip op de BBQ braden. Maar waarom eindigt het zo vaak in een droge hap? We leggen het je uit en nog beter: met onze tips lukt het je om malse kip op de barbecue te bereiden, inclusief knapperig vel, malse, sappige filets en die volle, rokerige smaak.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Droge kip van de BBQ
Waarom wordt kip van de BBQ zo snel droog? Omdat het een van de magerste vleessoorten is. Dat maakt het een gezonde, veelzijdige en lichte eiwitbron, maar zorgt er wel voor dat het snel uitdroogt. En droge kip gerechten, daar houden de meeste mensen niet van. Gelukkig zijn er heel veel tips om droge kip te voorkomen.
Een eenvoudige oplossing is om kipfilet te vervangen door kippendijfilet. Deze is namelijk wat vetter en daardoor veel smaakvoller en malser. Toch liever kipfilet op de BBQ? Geen zorgen, met de juiste kooktechniek kun je ervoor zorgen dat je altijd heerlijk malse kip serveert. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit doet!
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Kipfilet op de BBQ
Wanneer je kipfilet op de barbecue wilt bereiden, kun je het beste kiezen voor vlees met bot. Want botten geleiden de hitte van de barbecue, waardoor het vlees gelijkmatiger gaart. Ook zorgen ze ervoor dat het vlees minder snel uitdroogt. De kipfilet is mager vlees. Door hem aan het bot te laten en op het bot te grillen, gaart hij langzamer en gelijkmatiger. Door de kippenborst aan het einde om te draaien en op de huid te grillen, wordt het vel ook knapperig.
Temperatuur: kip op de BBQ
De reden dat kip na bereiding op de barbecue vaak te droog is, is omdat het op een te hoge temperatuur of te lang wordt bereid. Natuurlijk wil niemand rauwe kip, maar wanneer je indirecte hitte gebruikt kun je het proces veel beter reguleren.
Een handige tip is om de kolen naar een zijde van de barbecue te schuiven of alleen de branders van een zijde aan te zetten. Zo creëer je verschillende hittezones op je barbecue en krijg je meer controle over het garingsproces, omdat je het eten kunt verplaatsen.
Moderne barbecues hebben een thermometer in het deksel. Ze fungeren met het deksel gesloten als een oven. Met het deksel dicht bouwt de barbecue genoeg hitte op om de kip door en door te garen, zonder dat het er te lang op hoeft te liggen.
Kip laten rusten
Vergeet niet om de kip te laten rusten voordat je het serveert. Leg de kipfilet op een warm bord, dek losjes af met aluminiumfolie en laat de kip ca. 15 minuten rusten voor je hem aansnijdt. Na de hitte van de barbecue heeft je vlees even tijd nodig waarin de sappen kunnen herverdelen. Dat komt goed uit, want zo kun jij in de tussentijd wat andere recepten op de BBQ maken. Wat denk je bijvoorbeeld van deze barbecue bijgerechten?
Onze tips

Salade voor bij de BBQ: de lekkerste recepten

BBQ als een pro? Dit zijn de favoriete rubs van Jord Althuizen

Dit zijn de beste bijgerechten voor de BBQ

De zoete afsluiter: 11x een toetje van de BBQ

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.