Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
plank met stukken kip van de bbq

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Zeg maar dag tegen droge kip, met onze tips & tricks serveer jij voortaan alleen maar de meest sappige kip van de BBQ!

Lees verder na de advertentie

Klinkt simpel: even wat kip op de BBQ braden. Maar waarom eindigt het zo vaak in een droge hap? We leggen het je uit en nog beter: met onze tips lukt het je om malse kip op de barbecue te bereiden, inclusief knapperig vel, malse, sappige filets en die volle, rokerige smaak.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Droge kip van de BBQ

Waarom wordt kip van de BBQ zo snel droog? Omdat het een van de magerste vleessoorten is. Dat maakt het een gezonde, veelzijdige en lichte eiwitbron, maar zorgt er wel voor dat het snel uitdroogt. En droge kip gerechten, daar houden de meeste mensen niet van. Gelukkig zijn er heel veel tips om droge kip te voorkomen.

Een eenvoudige oplossing is om kipfilet te vervangen door kippendijfilet. Deze is namelijk wat vetter en daardoor veel smaakvoller en malser. Toch liever kipfilet op de BBQ? Geen zorgen, met de juiste kooktechniek kun je ervoor zorgen dat je altijd heerlijk malse kip serveert. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit doet!

Tip!

Kipfilet op de BBQ

Wanneer je kipfilet op de barbecue wilt bereiden, kun je het beste kiezen voor vlees met bot. Want botten geleiden de hitte van de barbecue, waardoor het vlees gelijkmatiger gaart. Ook zorgen ze ervoor dat het vlees minder snel uitdroogt. De kipfilet is mager vlees. Door hem aan het bot te laten en op het bot te grillen, gaart hij langzamer en gelijkmatiger. Door de kippenborst aan het einde om te draaien en op de huid te grillen, wordt het vel ook knapperig.

Temperatuur: kip op de BBQ

De reden dat kip na bereiding op de barbecue vaak te droog is, is omdat het op een te hoge temperatuur of te lang wordt bereid. Natuurlijk wil niemand rauwe kip, maar wanneer je indirecte hitte gebruikt kun je het proces veel beter reguleren.

Een handige tip is om de kolen naar een zijde van de barbecue te schuiven of alleen de branders van een zijde aan te zetten. Zo creëer je verschillende hittezones op je barbecue en krijg je meer controle over het garingsproces, omdat je het eten kunt verplaatsen.

Tip

Moderne barbecues hebben een thermometer in het deksel. Ze fungeren met het deksel gesloten als een oven. Met het deksel dicht bouwt de barbecue genoeg hitte op om de kip door en door te garen, zonder dat het er te lang op hoeft te liggen.

Kip laten rusten

Vergeet niet om de kip te laten rusten voordat je het serveert. Leg de kipfilet op een warm bord, dek losjes af met aluminiumfolie en laat de kip ca. 15 minuten rusten voor je hem aansnijdt. Na de hitte van de barbecue heeft je vlees even tijd nodig waarin de sappen kunnen herverdelen. Dat komt goed uit, want zo kun jij in de tussentijd wat andere recepten op de BBQ maken. Wat denk je bijvoorbeeld van deze barbecue bijgerechten?

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!