Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

Citroenrisotto met groene asperges en gepocheerd ei

Ei pocheren: zo doe je dat

In samenwerking met ATAG

Eieren pocheren zodat het eiwit gestold is en de dooier er bij het uitsnijden uitloopt? Met onze tips & tricks wordt dit voor jou letterlijk en figuurlijk een eitje!

Lees verder onder de advertentie

Ei pocheren: wat houdt dat in?

Pocheren van eieren is een methode waarbij je het ei zonder schaal in water of andere vloeistof gaart. Het gestolde eiwit vormt een beschermend laagje rondom het eigeel dat juist vloeibaar dient te blijven. Je snijdt het ei pas aan tafel open, waardoor het eigeel eruit loopt en een heerlijk sausje op je broodje of salade vormt.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Eieren pocheren: zo doe je dat

Eieren pocheren is niet heel moeilijk als je eenmaal weet hoe dat moet. Is het weleens mislukt of durf je het thuis zelf niet aan? Geen zorgen, met onze tips wordt eieren pocheren een makkie:

Tip 1: Voeg wat azijn toe

Kies een middelgrote, hoge pan voor het pocheren van eieren. In een hoge pan kun je een flinke draaikolk creëren en zakken de eieren niet direct naar beneden. Vul de pan met water en breng het water aan de kook.

Voeg daar een scheut natuurazijn aan toe en zet het vuur laag zodat het water alleen heel rustig borrelt. Door azijn aan het kookwater toe te voegen, gaat het eiwit sneller en beter stollen.

Tip!

Tip 2: Temperatuur is belangrijk

Het is heel belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft. Kookt het water te hard? Dan loop je het risico dat het eiwit uit elkaar valt. Is het water nog te koud? Dan gaart het ei niet snel genoeg. Een ei pocheren doe je dus altijd tussen de 85 en 95 graden Celsius.

Het water moet dus net onder het kookpunt zijn en de juiste temperatuur komt heel precies. Het is niet alleen lastig om deze precieze temperatuur te bereiken, het vasthouden is minstens net zo moeilijk. Daarom gebruiken wij de ATAG inductiekookplaat met Celsius°Cooking™; hiermee kun je namelijk tot op de graad nauwkeurig de temperatuur instellen per kookzone. Zo weet je zeker dat het water op de juiste temperatuur is voor het ei pocheren en kan het gerecht haast niet mislukken!

Tip

De ATAG inductiekookplaat met Celsius°Cooking™ heeft eem automatisch programma voor 94 graden Celsius: de perfecte temperatuur voor een gepocheerd eitje.

Tip 3: Zo kun je zelf een perfect eitje pocheren

Wanneer het water de juiste temperatuur heeft, breek je het ei in een klein espressokopje of een klein schaaltje. Gebruik bij voorkeur zeer verse eieren en geen eieren die al een tijdje in je koelkast liggen. Roer met een lepel of het handvat van een pollepel in het water zodat er een draaikolk ontstaat. Laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden.

De draaikolk zorgt ervoor dat het eigeel gelijkmatig wordt bedekt door het eiwit en het ei een mooie vorm behoudt. Ook zakt het ei niet direct naar de bodem van de pan. Gaar het ei 3 minuten zonder eraan te komen, zodat het eiwit gestold is en de dooier nog vloeibaar is. Stel voor het gemak de kookwekker van de ATAG inductiekookplaat met Celsius°Cooking™ in. Haal het ei voorzichtig met een schuimspaan uit het water, laat kort uitlekken en serveer direct.

Hoe serveer je gepocheerde eieren?

Hoe je je gepocheerde eitje het beste serveert, hangt natuurlijk van je persoonlijke smaak af. Hierbij in ieder geval wat lekkere serveertips:

1. Gepocheerd ei op een toast

Serveer je pocheerde eitje heel simpel op een sneetje geroosterd (brioche)brood met wat boter of op een avocadotoast. Wat zout en versgemalen peper en/of cayennepeper eroverheen en niets meer aan doen! Of maak eens eggs benedict, florentine of royale:

Eggs Benedict, Florentine, Royale

Eggs Benedict, Florentine, Royale

Eggs benedict zijn gepocheerde eieren met bacon of ham, eggs florentine zijn gepocheerde eieren met spinazie en eggs royale zijn gepocheerde eieren met zalm; kies jouw favoriet!

Naar het recept

2. Gepocheerd ei op gegaarde groenten

Gepocheerd ei kun je serveren op gegaarde groenten voor een feestelijk bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht. Een gepocheerd eitje bij witte asperges is een echte klassieker. Iets nieuws proberen? Serveer het delicate eitje als volgt:

3. Gepocheerd ei op een salade

Gepocheerd eitje is een perfecte manier om je salade te pimpen en extra voedzaam te maken. Gebruik hiervoor een simpele gemengde salade van bladgroenten zoals spinazie en rucola. Probeer ook eens:

4. Gepocheerd ei op een pasta of risotto

We raden je aan om ook eens gepocheerde eieren op een pasta of risotto te serveren. De vloeibare dooier zal de saus extra smeuïg maken en veel smaak toevoegen. En zeker wanneer je geen vlees gebruikt, kan je maaltijd vast wat extra eiwitten gebruiken. Maak bijvoorbeeld eens dit recept:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!