
Heb je zin om te bakken en zin in een leuk project? Dat komt mooi uit! Met dit heerlijke recept maken we stap-voor-stap een overheerlijke gevulde focaccia. Perfect voor de lunch, borrel én diner!
Lees verder na de advertentie
Bereidingstijd: ca. 1 uur + 1 nacht + 1 uur en 50 min. wachttijd
Gevulde focaccia maken
Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat je allemaal nodig hebt voor dit project om gevulde focaccia te maken. Hieronder vind je een lijst met ingrediënten om in huis te halen:
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Ingrediënten voor 1 gevulde focaccia:
- 2 takjes rozemarijn – alleen de naaldjes, grofgehakt
- 3 el olijfolie
- zeezoutvlokken
- vershoudfolie
Voor het voordeeg:
- ½ tl droge gist
- 150 g bloem type 00 of patentbloem
Voor het deeg:
- 500 g + extra bloem type 00 of patentbloem
- 1 zakje droge gist (7 g)
- 2 tl zout
- 4 el + extra olijfolie
Voor de vulling:
- 500 g bladspinazie
- 250 g geraspte mozzarella
- 200 g gegrilde paprika uit pot, uitgelekt en in stukjes
- 100 g artisjokharten uit pot, uitgelekt en in stukjes
- 8 kalamata-olijven – ontpit en in vieren
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- zout en peper – naar smaak
- evt. chilivlokken – naar smaak
Aan de slag met gevulde focaccia
1. Meng een dag van tevoren de ingrediënten voor het voordeeg in een kom met 200 ml lauwwarm water tot een gladde pasta. Dek de kom af met vershoudfolie en zet een nacht in de koelkast.
2. Meng de volgende dag voor het deeg 500 g bloem, de gist en het zout in een grote kom. Voeg het voordeeg, 4 el olijfolie en 275 ml water toe en meng alles goed door elkaar.


3. Kneed het geheel op een met bloem bestoven werkblad in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. In het begin zal het deeg vrij nat en plakkerig zijn. Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
4. Breng in een grote pan water met een snufje zout aan de kook en blancheer er de spinazie 1 minuut in. Giet af en spoel onder koud stromend water. Doe de spinazie in een schone theedoek en knijp zo veel mogelijk vocht uit de spinazie om een zompige bodem te voorkomen. Hak de spinazie grof en laat afkoelen.


5. Kneed het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad kort door. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Rol 1 deel uit tot een dikte van ca. 1 cm en leg het op een met olijfolie ingevette bakplaat.
6. Verdeel de mozzarella over het deeg, maar laat daarbij een rand van ca. 1 cm vrij. Beleg met de spinazie, de paprika, de artisjok en de olijven. Verdeel de knoflook erover en bestrooi met zout, peper en evt. chilivlokken naar smaak.


7. Rol de rest van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot dezelfde grootte als de bodem en bedek daarmee de vulling.
8. Druk de randen goed dicht door de onderste rand iets naar boven te vouwen en goed aan te drukken, zodat de vulling tijdens het bakken niet kan ontsnappen. Dek af met ingevet vershoudfolie en laat 30 minuten rusten. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).


9. Verwijder het vershoudfolie. Druk met ingevette vingertoppen kuiltjes in de focaccia. Besprenkel de focaccia met 3 el olijfolie en strooi er de rozemarijn en royaal zeezoutvlokken over. Bak de focaccia 30-35 minuten in de oven tot hij gerezen en goudbruin is en het deeg terugveert als je het indrukt. Laat 20 minuten afkoelen en snijd de focaccia in stukken.


Per portie: ca. 331 kcal
13 g eiwit | 12 g vet | 42 g koolhydraten
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Anna Glover Foto’s: Sean Calitz Styling: Davina Perkins
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Dit Sloveens brood lijkt exact op de Italiaanse focaccia: zo maak je het!

5 heerlijke pizza’s om te delen

Wat eet je op een pizza? Meer dan 100 toppings

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.