
Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)
Bij stoofgerechten denk je al snel aan draadjesvlees. Maar wist je dat je ook een heerlijk stoofpotje kunt maken zónder vlees? Jackfruit leent zich daar perfect voor. Wij vertellen waarom, inclusief handige tips en recepten!
Lees verder na de advertentie
Jackfruit stoven
Jackfruit is een tropische vrucht die groeit in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Je kunt ’m jong en groen of rijp en geel eten, maar voor stoofgerechten is de groene variant ideaal. Dankzij de neutrale smaak neemt het vruchtvlees makkelijk andere smaken op. Daardoor leent hij zich perfect om te marineren en kruiden in diverse stoofgerechten. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit doet…
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Jonge jackfruit in blik
Voordat we je kunnen uitleggen hoe je jackfruit het beste kunt bereiden, vertellen wij eerst hoe je dit exotische ingrediënt in huis haalt. Verse jackfruit is namelijk in Nederland nauwelijks verkrijgbaar maar dat is voor stoofgerechten geen enkel probleem.
Voor het stoven gebruik je namelijk liever de jonge, groene jackfruit. Deze vind je bij de meeste supermarkten wel bij de conserven in blik. Een blik van 400 gram (met een uitlekgewicht van ongeveer 225 gram) is genoeg voor twee personen. Kook je voor vier personen, dan heb je dus twee blikken nodig.
Jackfruit krimpt een beetje tijdens het stoven. Wil je een goedgevulde stoof, voeg dan gerust een half blik extra toe. Restjes zijn ook ideaal om de volgende dag in een pita, taco of curry te verwerken!
Jackfruit uit blik bereiden
Om de jackfruit te kunnen bereiden, open je het blik en spoel je de inhoud af onder wat koud water. Net als je bij bonen uit blik doet om het overtollige zout of pekelwater af te spoelen. Je kunt de stukken jackfruit dan eerst fijnsnijden of gelijk aan je gerecht toevoegen. Wanneer je de jackfruit een tijdje laat stoven, valt het vanzelf uit elkaar.
Jackfruit klaarmaken als vlees?
Omdat jackfruit in blik al gaar is, hoef je het niet eerst apart te koken. Maar door het langzaam te laten sudderen, trekt de jackfruit de saus goed in en krijgt het de gewenste malse, draadjesvleesachtige textuur die lijkt op pulled pork of kip. Dit kan al in een kwartiertje, waardoor je snel resultaat hebt.
Net als bij klassieke stoofgerechten geldt echter: hoe langer je het laat sudderen, hoe rijker en voller de smaak wordt. Laat je stoof dus gerust wat langer op laag vuur staan als je de tijd hebt. Het maakt het gerecht alleen maar lekkerder! Een goede braadpan maakt daarbij echt het verschil. De Tefal LOV-braadpannen zijn gemaakt van robuust materiaal en hebben een dikke bodem die ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, zodat je stoof perfect kan garen. Dat zorgt ervoor dat de smaken goed in de jackfruit kunnen trekken. Dankzij de condensatiedeksel met noppen blijft het vocht bovendien optimaal behouden, waardoor je stoof heerlijk sappig en vol van smaak blijft.


Jackfruit als vleesvervanger
Jackfruit is ideaal voor stoofgerechten dankzij zijn stevige, vezelige structuur die doet denken aan draadjesvlees. Het is daarmee een perfecte vleesvervanger als het gaat om textuur en smaak.
Maar omdat jackfruit (in tegenstelling tot andere vegetarische keuzes) weinig eiwit bevat, is het belangrijk om een andere eiwitbron aan je maaltijd toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan bonen, linzen of kikkererwten, of serveer de stoof met een bijgerecht zoals quinoa of volkoren couscous.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Stoofgerechten met jackfruit
Nu je weet hoe je jackfruit het beste kan bereiden, kun je vast niet wachten om aan de slag te gaan. Laat je inspireren door deze heerlijke stoofgerechten:

Surinaamse jackfruitcurry met kousenband
Bij de Surinaamse keuken denk je misschien gelijk aan kip maar dit recept laat zien dat het ook anders kan!

Vegan jackfruitstoof met bloemkool en kikkererwten
Wat past er beter bij de herfst dan een lekkere stoofpot in de kleuren van het seizoen? Dit maaltje zit boordevol groenten en peulvruchten; perfect om je weerstand op peil te houden!

Hutspot met geroosterde peen en hachee van jackfruit
Onze tips

Stoven zoals oma: 4x klassieke stoofgerechten

Stoven en smoren: wat is het verschil?

Alle stoof tips & tricks op een rij voor #stovember

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



