
Wat zegt de kleur over een wijn? Jan-Jaap ontkracht de mythes. Wellicht durf je hierna juist wel die wijn met een kleur te kiezen die je normaal juist zou laten staan!
Lees verder na de advertentie
Jan-Jaap Altenburg, oftewel Sommeljj, weet álles te vertellen over wijn en deze kennis deelt hij graag in zijn maandelijkse column. In elk nummer bespreken we een thema uit de wijnwereld met hem. Speciaal voor ons ‘Koken met kleur’-nummer, leert hij ons alles over de kleur van wijn.
De nieuwste Foodies
Koken met kleur- Geniet van zelfgemaakt ijs
- Ga aan de slag met de Mexicaanse keuken
- Kook zomerse recepten van Lenna Omrani

Kleur van wijn
Wat zegt de kleur over een wijn? Er zijn een aantal dingen die je kunt afleiden aan de kleur van een wijn. Al jarenlang ben ik gefascineerd door het volgende. Er wordt een glas rosé besteld in de horeca en het eerste wat een gast vaak zegt is: ‘ik wil geen zoete rosé’. Maar wanneer dronk je daadwerkelijk voor het laatst een zoete rosé? En al helemaal in de horeca?
Ik kan het me namelijk echt niet heugen, op de zoete Portugese Mateus rosé die mijn moeder vroeger dronk na. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval. We associëren de kleur van een lichte rosé nou eenmaal met een lichte, verfrissende zomerse wijn, waar onze hersenen, als ze die donkere kauwgombal roze kleur zien, meteen de associatie zoet hebben. Want donker zal zoeter zijn.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Rosé altijd zoet?
Is een donkere rosé per definitie zoet? Nee! Juist donkere type rosés kunnen serieuze wijnen zijn die gastronomisch heel breed inzetbaar zijn.
Neem hartige flensjes met spinazie of biet; juist het kruidige, vollere karakter van zo’n type wijn gaat hier geweldig bij. En het maakt rosé dus ook een serieuze begeleider van de maaltijd. Sommige van dit soort rosés worden zelf op eikenhouten vaten gerijpt, wat ze net die extra boost geeft. Rosé met een donkere kleur is dus niet zoet, maar serious business.
Rode, witte en oranje wijn
Bij rode wijn is simpeler dan bij wit, rosé of oranje wijn: what you see is what you get. Donker is vaak vol, maar er zijn uitzonderingen. Een van de bekendste druiven, de nebbiolo uit Piemonte, kan de kleur lichtrobijnrood zijn, wat onze hersenen meteen doet denken ‘dit valt wel mee’.
Ware het niet dat nebbiolo, ondanks weinig kleur in de schil, wel een van de druivenrassen met de meeste tannine, dat drogende gevoel in je mond, in de schil is. Hier is het juist andersom: wij zien een lichte kleur, maar hebben een dijk van een wijn. Vol van smaak, robuust en kruidig en ontzettend lekker bij zwarte truffel.
Meer weten over de kleur van wijn?
Wil je meer leren over de kleur van wijn? Je leest de hele column van Jan Jaap in Foodies Koken met kleur:
De nieuwste Foodies
Koken met kleur€ 7.99- Geniet van zelfgemaakt ijs
- Ga aan de slag met de Mexicaanse keuken
- Kook zomerse recepten van Lenna Omrani

Onze tips

Bodempje wijn over? Dit doe je ermee!

Rood, wit & rosé: wat is de beste temperatuur om wijn te serveren?

Wijn & spijs: dit zijn de lekkerste combinaties

Dé tip om je glas wijn te koelen

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven
Redactie