
Bij oranje wijn denk je misschien gelijk aan Koningsdag of een mixdrank maar geloof ons maar: ook jij wilt deze wijnsoort drinken!
Je komt het tegenwoordig in bijna elke wijnbar of hip café wel tegen: oranje wijn. Maar wat is het eigenlijk? En waarom zijn zo veel mensen er zo enthousiast over? Lees snel verder om daarachter te komen!
Wat is oranje wijn?
Oranje wijn is witte wijn die gemaakt wordt zoals rode wijn. Klinkt verwarrend? Dat is het gelukkig niet. Het zit namelijk zo: normaal gesproken proberen we bij witte wijnen ‘schilinweking’ te vermijden om bittere smaken te voorkomen.
Bij oranje wijn blijven die schillen, net als bij rode wijnen, wel in het sap. Hierdoor krijgt de wijn zijn kenmerkende kleur. Deze varieert van goudgeel tot koperachtig oranje, afhankelijk van de druif en hoe lang de schillen in contact zijn geweest met de most, het versgeperste druivensap.
Hoe wordt oranje wijn gemaakt?
Het lijkt misschien een trend van de laatste tijd maar oranje wijn wordt al duizenden jaren gemaakt. De methode waarbij wijnmakers de schillen, steeltjes en pitten laten meegisten met het sap komt oorspronkelijk uit Georgië. Nog steeds wordt de traditionele techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van aardewerken amforen in plaats van houten vaten of stalen tanks toegepast.
Het proces kan enkele dagen tot maanden duren. Hierbij wordt er meestal zo min mogelijk door de makers ingegrepen. Wanneer er sprake is van een natuurlijke gisting, geen filtering en weinig of geen sulfiet, kun je de wijn een natuurwijn noemen. Dat betekent echter niet dat elke oranje wijn ook gelijk een natuurwijn is.
Hoe smaakt oranje wijn?
Verwacht geen licht wijntje voor op het terras, maar eerder een complexe, uitgesproken smaak. Doordat oranje wijnen vaak natuurwijnen zijn, hebben ze een smaak die als ‘funky’ kan worden omschreven. Daarbij kun je aardse tonen herkennen zoals die van gedroogd fruit, kruiden en noten. Toch is deze wijn van witte druiven vaak ook lekker fris. Een geweldige combinatie, toch?
Wat eet je erbij?
Doordat oranje wijn kenmerken heeft van een witte én rode wijn, kun je ‘m perfect serveren bij gerechten waarbij je twijfelt welke wijn erbij past. Is een rode wijn net wat te zwaar voor bij jouw lichte gerecht? Dan past een oranje wijn misschien wel! Is jouw gerecht juist weer net wat te heftig voor bij een wit wijntje? Kies ook dan voor een oranje wijn. Gerechten waar deze wijnsoort goed bij past komen vaak uit Azië omdat ze daar veel met verschillende kruiden en uitgesproken smaken werken. Denk bijvoorbeeld aan een rijke curry of misosoep.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

Koningsdag cocktails: deze drankjes wil je maken

Borrelplank maken? Zo doe je dat in 3 simpele stappen

Verkoeling bij oranjekoorts: 5x heerlijke drankjes

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.