Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Marieke Sjoerd Kist (eigen beeld)

Wijn en spijs: de meest gestelde vragen én antwoorden voor het kerstdiner

Eindelijk heb je het perfecte kerstmenu samengesteld voor je gasten. Maar dan… welke wijn past bij welk gerecht? Omdat het best lastig blijkt om te bepalen welke smaken een mooie match zijn, vroegen wij wijnkenner Sjoerd Kist alles over wijn en spijs bij het kerstdiner.

Moet je altijd rode wijn schenken wanneer je een stuk vlees als hoofdgerecht serveert? Of past witte wijn daar net zo goed bij als het mooi met de groenten combineert? Mag een glaasje port misschien ook als je die elk jaar speciaal voor je oudoom in huis haalt en wat schenk je bij het kerstdiner voor je zwangere zus? Elk jaar opnieuw krijgen we via de Foodies hulplijn, onze mailbox en socials dezelfde vragen binnen. Logisch, want het kiezen van de juiste wijnen voor het kerstdiner kan best een uitdaging zijn. Daarom schakelen we dit jaar de hulp in van een expert voor een kerstwijnen 101.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wijn en spijs bij het kerstdiner

Tip!

Als er iemand antwoord weet op al jullie wijnvragen, dan is het Sjoerd Kist wel! Afgelopen jaar begon hij, terwijl hij als sommelier werkte, met het maken van filmpjes over wijn op social media. Zijn Instagram- en TikTok-account staan vol met tips: van welke flessen je het beste bij de supermarkt kunt halen tot smakelijke combinaties bij Aziatische gerechten. Hij wordt ook wel de Ilja Gort van zijn generatie genoemd en geeft antwoord op Foodies’ meest gestelde vragen over wijn & spijs bij het kerstdiner:

Hoe bepaal je welke wijn bij welk gerecht past?

Een eenvoudige richtlijn is om vis te combineren met witte wijn en rood vlees met rode wijn. Dat is natuurlijk heel algemeen dus ik maak het graag iets specifieker: hoe rijker en smaakvoller een gerecht is, hoe krachtiger en smaakvoller de wijn moet zijn om erbij te passen.

Daarbij kun je kijken naar de smaaktonen: als een gerecht bijvoorbeeld kruidig is, zoek dan een wijn die ook kruidige tonen heeft. Dat klinkt ingewikkeld, en dat is het eigenlijk ook. In restaurants worden gerechten vaak honderden keren gemaakt en daardoor hebben de chef en sommelier alle tijd om de pairing samen te proeven, bij te stellen en te testen totdat ze uiteindelijk de beste combinatie vinden. Thuis is dat natuurlijk een stuk lastiger dus wees vooral niet te streng voor jezelf.

Heb je weinig ervaring met het combineren van wijn en spijs? Ga dan gewoon online op onderzoek uit wat het beste bij jouw gekozen wijn of gerecht past. Zo zijn er heel veel klassieke combinaties, zoals pinot noir bij eend of een chardonnay bij romige sauzen, die je kunt toepassen op je kerstdiner.

Welke opbouw in wijnen kun je aanhouden tijdens een uitgebreid kerstdiner?

Net als bij gerechten bouw je de wijnen bij het diner op van licht naar zwaar. Zo voorkomen je dat je smaakpapillen te snel verzadigd raken bij de eerste gangen met als gevolg dat je de volgende gangen minder goed kunt proeven. Vaak begin je met en bubbel, gevolgd door een frisse witte wijn om langzaam op te bouwen naar zwaardere rode wijnen.

Weet je wat meer over wijn? Dan kun je spelen met de opbouw en er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen maar witte wijnen te schenken of een glas rosé te serveren voor een volle witte wijn. Dit is mogelijk, zolang de intensiteit van de wijn overeenkomt met de opbouw van de gerechten.

Wat is de meest veelzijdige wijn voor bij het kerstdiner?

Een echte allemansvriend bestaat eigenlijk niet, omdat de beste wijnkeuze afhankelijk is van je eigen smaak en het type gerechten die geserveerd worden. Wil je maar één wijn schenken bij het diner? Dan kun je het beste kiezen voor een pinot noir. Deze wijn past bij zowel lichtere voorgerechten als wat zwaardere hoofdgerechten en is daarmee breed inzetbaar.

Meer weten over wijn en spijs bij het kerstdiner?

Je leest vind het hele interview over wijn en spijs bij het kerstdiner in het Grote Kerstnummer van Foodies. Verder maken we een mix-and-matchkerstmenu, gaan we voor makkelijke voorgerechten die tóch indruk maken, koken we de allerbeste kerstrecepten van Jamie Oliver, maken we zelf klassieke sauzen voor bij je kerstmenu en nog veel, veel meer! 

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!