Advertentie
Beginnen met een moestuin
Elke dag de lekkerste en kakelverse groenten uit eigen tuin, dat klinkt toch fantastisch? We schreven al eerder over pluktuinen zoals Gelukkige Groentes, waar je voor een vast bedrag per jaar onbeperkt groenten en fruit kunt plukken. Maar hoe leuk is het om je eigen moestuin te hebben? Dit is hét moment om te beginnen met een moestuin. In dit artikel vind je allemaal tips & tricks om goed van start te gaan, zodat ook jij straks de lekkerste groenten uit eigen tuin kunt eten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Waarom een eigen moestuin beginnen?
Avocado’s uit Zuid-Amerika, kiwi’s uit Nieuw Zeeland of groenten uit Azië, ons eten maakt vaak een flinke wereldreis voor het op ons bord belandt. Dat is natuurlijk niet goed voor het klimaat, daarnaast wordt de groente vaak ook net te vroeg geoogst, zodat het wat langer houdbaar is. Groenten en fruit uit eigen tuin pluk je op het moment dat ze rijp zijn en eet je vrijwel direct. Ze bevatten daardoor vaak meer vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Nog een bijkomend voordeel: je bespaart geld op je boodschappen!
Los van bovenstaande voordelen is het natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk om te beginnen met een moestuin. In relatief korte tijd leer je veel over waar eten vandaan komt, hoe het groeit en wanneer iets in het seizoen is. Eten uit eigen moestuin smaakt vaak ook een stuk lekkerder, alleen al door de liefde en energie die je erin steekt.
Waarom nú een eigen moestuin beginnen?
In principe kun je in elke periode van het jaar een moestuin aanleggen, zeker als je klein begint. Toch heeft het voorjaar onze voorkeur. Een moestuin aanleggen bij warm weer of als het vriest kun je beter vermijden. Bijkomende voordeel: in het voorjaar kun je direct starten met het aanplanten van groenten en fruit, zodat je niet veel later al je eerste eigen oogst hebt.
Op het balkon
Je hoeft helemaal geen grote tuin te hebben om te beginnen met je eigen moestuin, zelfs op het balkon kun je met wat creativiteit je eigen groente of fruit kweken. Je hebt speciale bakken voor op het balkon waar je bijvoorbeeld sla of tomaten in kunt kweken. Sommige fruitsoorten doen het ook erg goed in potten, denk bijvoorbeeld aan een appelboom of een frambozenplant.
Volkstuin huren
Natuurlijk heeft lang niet iedereen ruimte voor een moestuin, of überhaupt een tuin. Heb je groene vingers en wil je toch graag aan de slag? Dan is een volkstuin een goede oplossing. Een volkstuin is een particuliere tuin die niet bij je eigen woning ligt. In de meeste gemeenten kun je een volkstuin huren, al kost het soms wat geduld door lange wachtlijsten. Is het je gelukt om een plekje te bemachtigen? Zorg er dan eerst voor dat je de volkstuin helemaal leeghaalt, zo kun je stap voor stap je eigen moestuin inrichten.
Vijf tips van Gardeners’ World
Is het zover en heb je een volkstuin bemachtigd, of begin je met een eigen moestuin in de achtertuin? Dan zijn deze vijf tips van Gardeners’ World onmisbaar:
1. Moestuin aanleggen? Begin klein
Helga Kluiter van Gardeners’ World vertelt: “Zie je op tegen het vele werk dat je in een grote lap grond moet steken? Niet doen! Begin gewoon met een paar potten of wat eetbare planten in je borders, zoals radijsjes. Je kunt beter klein beginnen en dan uitbreiden, dan te veel hooi op je vork nemen en je moestuin laten overwoekeren door onkruid.”
2. Kies de juiste plek voor je moestuin
Je moestuin houdt niet zo van wind, daarnaast wil je de planten water kunnen geven als het erg warm of droog is. Helga vertelt: “Maak gebruik van schuttingen of heggen tegen de wind en kijk of er bijvoorbeeld een kraan in de buurt is.” Bedenk van tevoren welke groenten je straks graag wilt oogsten, sommige planten doen het goed in de volle zon, andere planten houden meer van schaduw.
3. Verhoogde bedden
Goede grond is een voorwaarde als je begint met een moestuin. Twijfel je over de vruchtbaarheid van de grond in je tuin? Kies dan voor verhoogde bedden of speciale moestuinbakken. Deze kun je met goede grond vullen voor een optimaal resultaat. Ook kun je natuurlijk gebruik maken van compost en voeding.
4. Verbouw alleen wat je lekker vindt
Misschien is het overbodig om dit te vertellen, maar toch is het een belangrijke tip. Niet alle groenten zijn goed te bewaren na het oogsten, daarnaast is het zonde als je iets gaat kweken wat je vervolgens niet eet. Helga gaat uit van drie basisregels bij het kiezen van je groenten. “Verbouw wat je graag eet, verbouw wat relatief duur is om te kopen in de winkel en verbouw vooral groenten die ontzettend lekker smaken als ze vers geoogst zijn”, vertelt Helga.
5. Verlies de tijd niet uit het oog
Wil je beginnen met een moestuin? Besef dan dat dit altijd tijd kost. De ene plant vraagt om meer aandacht dan de andere, dus bedenk van tevoren goed hoeveel je wilt en kunt besteden aan je moestuin. Zeker als je gebruik maakt van een volkstuin in verband met reistijd. Helga tipt: “Tomaten moet je bijvoorbeeld steunen en regelmatig water geven. Spinazie en sperziebonen kunnen langer zonder extra verzorging. Begin gewoon klein en voeg later meer soorten toe.”
Benieuwd naar meer tips over het aanleggen van een moestuin? Ontdek het uitgebreide stappenplan voor een moestuin aanleggen. Benieuwd naar een jaarplan voor een moestuin? Helga vertelt voor een jaar in de moestuin op een overzichtelijke manier per maand wat je allemaal kunt doen.
Meer over moestuinen?
Overal kan je oogsten. Van kistjes naast de keukendeur en een reeks potten op een balkon tot een verticale eetbare muur: Bij Gardeners’ World geloven ze in mogelijkheden. Ze weten voor iedere plek wel een fijne moestuinplant en laten je stap-voor stap zien hoe jouw winkelmandje langzaam leger, en je oogstmandje langzaam voller gaat raken. Hun aankomende special staan boordevol tips en weetjes die je niet mag missen!
Pre-order de Mini-moestuin special van Gardeners’ World
Lees ook:
Is bevroren fruit minder gezond dan vers fruit?
Foodies boekenclub: “Mijn moestuin” van Anne Wieggers
Blik naar beneden: wildplukken met Yvette van Boven
Onze tips
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Getest: koffiemachine Rivelia van De’Longhi
Nieuw seizoen van Heel Holland Bakt 2024 gaat bijna van start!
Even voorstellen: dit is Foodies’ nieuwste redacteur!
WIN: Australisch BBQ-pakket
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.