Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Groninger poffert

Groningse poffert: het lekkerste uit de streek

Advertentie

Iedere nummer brengt Yvonne een bezoek aan een andere streek om op zoek te gaan naar oeroude recepten met een goed verhaal. Deze keer alles over de  Groningse poffert, inclusief recept natuurlijk

Net als mensen over landsgrenzen gaan, gaan streekgerechten soms de provinciegrenzen over. Zo maakt men in Drentse kniepertjes; platte knapperige koekjes die in een ijzer worden gebakken en eten ze in Groningen spekkedikken, dat zijn kniepertjes met spek ertussen. Het ene streekgerecht biedt inspiratie voor het andere, zou je kunnen zeggen. Nog zo’n mooi voorbeeld is het Groningse poffert; een tulbandcake met rozijnen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Groningse poffert

Behalve in de provincie Groningen is poffert ook bekend in delen van Drenthe. In het aan Groningen grenzende Duitse gebied Niedersachsen noemt men poffert ook wel Puffer, Puffet of Puffert. En als je vanuit Groningen de andere kant op reist, richting het Waddeneiland Ameland, vind je poffert onder de naam Boffet of Bolster. Kortom: het gerecht poffert mag dan ontstaan zijn in Groningen, inmiddels gaat het gerecht al ver buiten de provinciegrenzen. En dat vind ik, nadat ik poffert heb geproefd, heel goed te begrijpen. 

Poffertcompetitie 

Veel streekgerechten gaan eeuwen terug en bij de Groningse poffert is het moeilijk te achterhalen uit welke tijd het precies stamt. Wel weten we dat poffert vroeger werd geserveerd aan de boeren die op het land werkten. Met een groot stuk poffert in hun maag konden ze de lange dagen op het land aan.

Het gerecht is nooit echt uit het gedachtegoed van de Groningers verdwenen, maar kende in 2011 wel een opleving. De cake maakte een herintrede onder de naam ‘Echte Grönneger Poffert’ of ‘Pofferts van Popko’. Vier jaar later organiseerden de noordelingen zelfs voor het eerst een heuse poffertdag in het centrum van het dorp Winsum. Iedere deelnemer ontvangt een poffertpakket met basisingrediënten en gaat de uitdaging aan de mooiste en lekkerste poffert van Groningen te maken. De wedstrijd wordt nog ieder jaar gehouden en naast een professionele jury mag je als bezoeker ook je stem uitbrengen. De hele dag poffert eten, ik zou het wel weten.  

Doe maar normaal 

De ingrediënten van een poffert verschillen per plaats, maar de basis bestaat uit bloem, melk, ei en rijsmiddel (gist of bakpoeder). Onmisbaar voor de poffert is de toevoeging van rozijnen en krenten aan het deeg. Eenmaal na het bakken wordt de poffert gedoopt in gesmolten roomboter en bruine suiker en dat is precies wat deze cake van krenten zo bijzonder en zo machtig maakt.

In andere provincies zie ik ook variaties met andere gedroogde vruchten in de vulling of waarbij de poffert met spekvet wordt overgoten. Ik zag zelfs hartige poffert met worst voorbijkomen! Ik weet niet wat ‘de echte Grünniger’ daar van zou zeggen, maar als ik dat als mede nuchtere noordeling (ik kom uit Drenthe) zo kan inschatten, dan zullen ze zeggen: ‘doe nou maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. 

Cover voor

Groningse poffert van bakkerij Jager

Benieuwd naar dit heerlijke streekproduct? Met ons recept maak je het zelf!

Naar het recept
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!