Advertentie
Iedere nummer brengt Yvonne een bezoek aan een andere streek om op zoek te gaan naar oeroude recepten met een goed verhaal. Deze keer alles over de Groningse poffert, inclusief recept natuurlijk
Net als mensen over landsgrenzen gaan, gaan streekgerechten soms de provinciegrenzen over. Zo maakt men in Drentse kniepertjes; platte knapperige koekjes die in een ijzer worden gebakken en eten ze in Groningen spekkedikken, dat zijn kniepertjes met spek ertussen. Het ene streekgerecht biedt inspiratie voor het andere, zou je kunnen zeggen. Nog zo’n mooi voorbeeld is het Groningse poffert; een tulbandcake met rozijnen.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Groningse poffert
Behalve in de provincie Groningen is poffert ook bekend in delen van Drenthe. In het aan Groningen grenzende Duitse gebied Niedersachsen noemt men poffert ook wel Puffer, Puffet of Puffert. En als je vanuit Groningen de andere kant op reist, richting het Waddeneiland Ameland, vind je poffert onder de naam Boffet of Bolster. Kortom: het gerecht poffert mag dan ontstaan zijn in Groningen, inmiddels gaat het gerecht al ver buiten de provinciegrenzen. En dat vind ik, nadat ik poffert heb geproefd, heel goed te begrijpen.
Poffertcompetitie
Veel streekgerechten gaan eeuwen terug en bij de Groningse poffert is het moeilijk te achterhalen uit welke tijd het precies stamt. Wel weten we dat poffert vroeger werd geserveerd aan de boeren die op het land werkten. Met een groot stuk poffert in hun maag konden ze de lange dagen op het land aan.
Het gerecht is nooit echt uit het gedachtegoed van de Groningers verdwenen, maar kende in 2011 wel een opleving. De cake maakte een herintrede onder de naam ‘Echte Grönneger Poffert’ of ‘Pofferts van Popko’. Vier jaar later organiseerden de noordelingen zelfs voor het eerst een heuse poffertdag in het centrum van het dorp Winsum. Iedere deelnemer ontvangt een poffertpakket met basisingrediënten en gaat de uitdaging aan de mooiste en lekkerste poffert van Groningen te maken. De wedstrijd wordt nog ieder jaar gehouden en naast een professionele jury mag je als bezoeker ook je stem uitbrengen. De hele dag poffert eten, ik zou het wel weten. Â
Doe maar normaal
De ingrediënten van een poffert verschillen per plaats, maar de basis bestaat uit bloem, melk, ei en rijsmiddel (gist of bakpoeder). Onmisbaar voor de poffert is de toevoeging van rozijnen en krenten aan het deeg. Eenmaal na het bakken wordt de poffert gedoopt in gesmolten roomboter en bruine suiker en dat is precies wat deze cake van krenten zo bijzonder en zo machtig maakt.
In andere provincies zie ik ook variaties met andere gedroogde vruchten in de vulling of waarbij de poffert met spekvet wordt overgoten. Ik zag zelfs hartige poffert met worst voorbijkomen! Ik weet niet wat ‘de echte Grünniger’ daar van zou zeggen, maar als ik dat als mede nuchtere noordeling (ik kom uit Drenthe) zo kan inschatten, dan zullen ze zeggen: ‘doe nou maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.Â
Groningse poffert van bakkerij Jager
Benieuwd naar dit heerlijke streekproduct? Met ons recept maak je het zelf!
Onze tips
Hotspots: dit zijn de beste restaurants in Groningen
Dit is het verschil tussen Limburgse en Groninger mosterd
12x de beste bruin cafés van Nederland
7x oliebollen uit de supermarkt getest
Foodies’ favorieten van september
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.