Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
wat zijn kniepertjes?

Wat zijn kniepertjes en hoe maak je ze?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Een typisch Drentse traditie rond de jaarwisseling: kniepertjes bakken! Kniepertjes zijn dunne, ronde, krokante koekjes die worden gemaakt van bloem, eieren, boter en suiker. Wij leggen je uit hoe je ze maakt én wat de betekenis van kniepertjes is.

Wat zijn kniepertjes?

Het is een paar dagen voor kerst en ik zit thuis dit artikel te schrijven. Normaal gesproken zou ik nu bij mijn opa aan de keukentafel zitten om kniepertjes te bakken. Dat zijn hele dunne, zoete en knapperige koekjes uit Drenthe, men maakt ze rond de jaarwisseling. Mijn opa leeft helaas niet meer, maar ik zet zijn traditie van kniepertjes bakken graag voort. Maar wat zijn kniepertjes eigenlijk?

Deze koekjes worden gemaakt van een deeg van boter, eieren, suiker en bloem. Er gaat een heel klein lepeltje beslag in een kniepertjesijzer en dat wordt gebakken tot een dun, rond koekje.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Drentse kniepertjes

Iedereen in Drenthe heeft zijn eigen recept voor kniepertjes. Mijn opa maakte ze altijd enorm zoet en heel broos, terwijl die van mijn oma wat minder zoet en wat harder zijn. Beide varianten smaken ontzettend lekker overigens! Ik geef je verderop in dit artikel het klassieke recept van mijn opa.

De betekenis van het koekje

Het Drentse platte kniepertje, dat je traditioneel met kerst en oudjaar eet, symboliseert het jaar dat zich heeft ontvouwen. Het nieuwjaarsrolletje – dat landelijk te koop is in de supermarkten – lijkt heel veel op een kniepertje, maar is rond. Het rolletje symboliseert het nieuwe jaar en alle geheimen die daar nog in verborgen liggen. Mooie gedachte, toch?

Kniepertjes maken: aan de slag

Wil je ze zelf eens maken? Dat kan! Met onderstaande recepten maak je ze helemaal zelf, zonder enige moeite.

1. Millefeuille van kniepertjes met kaneelroom

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat zijn kniepertjes’ kun je aan de slag met je eigen koekjes! In dit recept lees je hoe je ze maakt én hoe je van deze koekjes een mooi feestelijk dessert maakt. Leuk voor de feestdagen of een andere gelegenheid.

Millefeuille van Drentse kniepertjes met peer en kaneelroom

2. Rolletjes met geroosterd venkelzaad

Er zijn ook genoeg varianten te vinden op het klassieke recept, zoals deze heerlijke rolletjes met geroosterd venkelzaad. Minstens net zo lekker als het origineel!

wat zijn kniepertjes: recept met geroosterd venkelzaad

Genoeg kniepertjes? Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!