
Een typisch Drentse traditie rond de jaarwisseling: kniepertjes bakken! Kniepertjes zijn dunne, ronde, krokante koekjes die worden gemaakt van bloem, eieren, boter en suiker. Wij leggen je uit hoe je ze maakt én wat de betekenis van kniepertjes is.
Lees verder na de advertentie
Wat zijn kniepertjes?
In de kerstvakantie zou ik normaal gesproken bij mijn opa aan de keukentafel zitten om kniepertjes te bakken. Dat zijn hele dunne, zoete en knapperige koekjes uit Drenthe, men maakt ze rond de jaarwisseling. Mijn opa leeft helaas niet meer, maar ik zet zijn traditie van kniepertjes bakken graag voort. Maar wat zijn kniepertjes eigenlijk?
Deze koekjes worden gemaakt van een deeg van boter, eieren, suiker en bloem. Er gaat een heel klein lepeltje beslag in een kniepertjesijzer en dat wordt gebakken tot een dun, rond koekje.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Drentse kniepertjes
Iedereen in Drenthe heeft zijn eigen recept voor kniepertjes. Mijn opa maakte ze altijd enorm zoet en heel broos, terwijl die van mijn oma wat minder zoet en wat harder zijn. Beide varianten smaken ontzettend lekker overigens! Dit is het klassieke recept van mijn opa:

Millefeuille van Drentse kniepertjes met peer en kaneelroom
Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat zijn kniepertjes’ kun je aan de slag met je eigen koekjes! In dit recept lees je hoe je ze maakt én hoe je van deze koekjes een mooi feestelijk dessert maakt. Leuk voor de feestdagen of een andere gelegenheid.
De betekenis van het koekje
Het Drentse platte kniepertje, dat je traditioneel met kerst en oudjaar eet, symboliseert het jaar dat zich heeft ontvouwen. Het nieuwjaarsrolletje – dat landelijk te koop is in de supermarkten – lijkt heel veel op een kniepertje, maar is rond. Het rolletje symboliseert het nieuwe jaar en alle geheimen die daar nog in verborgen liggen. Mooie gedachte, toch?
Kniepertjes maken: aan de slag
Wil je ze zelf eens maken? Dat kan! Met het onderstaande maak je ze helemaal zelf, zonder enige moeite, en geef je ze ook nog eens een verrassende twist:

Kniepertjes recept van oma (met geroosterd venkelzaad)
Er zijn ook genoeg varianten te vinden op het klassieke recept, zoals deze heerlijke rolletjes met geroosterd venkelzaad. Minstens net zo lekker als het origineel!
Ingrediënten
Bereiding
Doe de eieren in een grote kom of pan en meng de suiker erdoorheen. Meng de basterdsuiker en de vanillesuiker erdoorheen.
Smelt de boter in een pannetje en meng hem erdoorheen. Schenk er eventueel een scheutje jenever bij. Voeg een koffiekopje lauw water toe. Meng beetje bij beetje de bloem door het beslag en voeg een beetje kaneel toe.
Meng de venkelzaadjes erdoorheen als je deze hebt geroosterd.
Neem steeds 1 tl van het beslag en bak er in een kniepertjesijzer goudbruine kniepertjes van. Je kunt ze eventueel oprollen als ze nog warm zijn.
Receptuur: Oma van Yvonne Foto, styling & foodstyling: Willem van Santen
Onze tips

Kerstkoekjes bakken: 5x heerlijke recepten

Restaurants in Drenthe: dit zijn de leukste hotspots

Groningse poffert: het lekkerste uit de streek

Dit zijn de beste kookboeken met lokale recepten

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.