Advertentie
Een typisch Drentse traditie rond de jaarwisseling: kniepertjes bakken! Kniepertjes zijn dunne, ronde, krokante koekjes die worden gemaakt van bloem, eieren, boter en suiker. Wij leggen je uit hoe je ze maakt én wat de betekenis van kniepertjes is.
Wat zijn kniepertjes?
In de kerstvakantie zou ik normaal gesproken bij mijn opa aan de keukentafel zitten om kniepertjes te bakken. Dat zijn hele dunne, zoete en knapperige koekjes uit Drenthe, men maakt ze rond de jaarwisseling. Mijn opa leeft helaas niet meer, maar ik zet zijn traditie van kniepertjes bakken graag voort. Maar wat zijn kniepertjes eigenlijk?
Deze koekjes worden gemaakt van een deeg van boter, eieren, suiker en bloem. Er gaat een heel klein lepeltje beslag in een kniepertjesijzer en dat wordt gebakken tot een dun, rond koekje.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Drentse kniepertjes
Iedereen in Drenthe heeft zijn eigen recept voor kniepertjes. Mijn opa maakte ze altijd enorm zoet en heel broos, terwijl die van mijn oma wat minder zoet en wat harder zijn. Beide varianten smaken ontzettend lekker overigens! Dit is het klassieke recept van mijn opa:
Millefeuille van Drentse kniepertjes met peer en kaneelroom
Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat zijn kniepertjes’ kun je aan de slag met je eigen koekjes! In dit recept lees je hoe je ze maakt én hoe je van deze koekjes een mooi feestelijk dessert maakt. Leuk voor de feestdagen of een andere gelegenheid.
De betekenis van het koekje
Het Drentse platte kniepertje, dat je traditioneel met kerst en oudjaar eet, symboliseert het jaar dat zich heeft ontvouwen. Het nieuwjaarsrolletje – dat landelijk te koop is in de supermarkten – lijkt heel veel op een kniepertje, maar is rond. Het rolletje symboliseert het nieuwe jaar en alle geheimen die daar nog in verborgen liggen. Mooie gedachte, toch?
Kniepertjes maken: aan de slag
Wil je ze zelf eens maken? Dat kan! Met het onderstaande maak je ze helemaal zelf, zonder enige moeite, en geef je ze ook nog eens een verrassende twist:
Kniepertjes met geroosterd venkelzaad
Er zijn ook genoeg varianten te vinden op het klassieke recept, zoals deze heerlijke rolletjes met geroosterd venkelzaad. Minstens net zo lekker als het origineel!
Ingrediënten
Bereiding
Rooster de venkelzaadjes in een droge koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken. Zet het vuur uit.
Doe de eieren in een grote kom of pan en meng de suiker erdoorheen. Meng de basterdsuiker en de vanillesuiker erdoorheen. Smelt de boter in een pannetje en meng hem erdoorheen. Schenk er eventueel een scheutje jenever bij. Voeg een koffiekopje lauw water toe. Meng beetje bij beetje de bloem door het beslag en voeg een beetje kaneel toe. Meng de venkelzaadjes erdoorheen.
Neem steeds 1 tl van het beslag en bak er in een kniepertjesijzer goudbruine kniepertjes van. Je kunt ze eventueel oprollen als ze nog warm zijn.
Receptuur: Oma van Yvonne Foto, styling & foodstyling: Willem van Santen
Onze tips
Kerstkoekjes bakken: 5x heerlijke recepten
Restaurants in Drenthe: dit zijn de leukste hotspots
Groningse poffert: het lekkerste uit de streek
Dit zijn de beste kookboeken met lokale recepten
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.