Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
wat zijn kniepertjes?

Kniepertjes: wat is het en hoe maak je ze?

Advertentie

Een typisch Drentse traditie rond de jaarwisseling: kniepertjes bakken! Kniepertjes zijn dunne, ronde, krokante koekjes die worden gemaakt van bloem, eieren, boter en suiker. Wij leggen je uit hoe je ze maakt én wat de betekenis van kniepertjes is.

Wat zijn kniepertjes?

In de kerstvakantie zou ik normaal gesproken bij mijn opa aan de keukentafel zitten om kniepertjes te bakken. Dat zijn hele dunne, zoete en knapperige koekjes uit Drenthe, men maakt ze rond de jaarwisseling. Mijn opa leeft helaas niet meer, maar ik zet zijn traditie van kniepertjes bakken graag voort. Maar wat zijn kniepertjes eigenlijk?

Deze koekjes worden gemaakt van een deeg van boter, eieren, suiker en bloem. Er gaat een heel klein lepeltje beslag in een kniepertjesijzer en dat wordt gebakken tot een dun, rond koekje.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Drentse kniepertjes

Iedereen in Drenthe heeft zijn eigen recept voor kniepertjes. Mijn opa maakte ze altijd enorm zoet en heel broos, terwijl die van mijn oma wat minder zoet en wat harder zijn. Beide varianten smaken ontzettend lekker overigens! Dit is het klassieke recept van mijn opa:

Millefeuille van Drentse kniepertjes met peer en kaneelroom

Millefeuille van Drentse kniepertjes met peer en kaneelroom

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat zijn kniepertjes’ kun je aan de slag met je eigen koekjes! In dit recept lees je hoe je ze maakt én hoe je van deze koekjes een mooi feestelijk dessert maakt. Leuk voor de feestdagen of een andere gelegenheid.

Naar het recept

De betekenis van het koekje

Het Drentse platte kniepertje, dat je traditioneel met kerst en oudjaar eet, symboliseert het jaar dat zich heeft ontvouwen. Het nieuwjaarsrolletje – dat landelijk te koop is in de supermarkten – lijkt heel veel op een kniepertje, maar is rond. Het rolletje symboliseert het nieuwe jaar en alle geheimen die daar nog in verborgen liggen. Mooie gedachte, toch?

Kniepertjes maken: aan de slag

Wil je ze zelf eens maken? Dat kan! Met het onderstaande maak je ze helemaal zelf, zonder enige moeite, en geef je ze ook nog eens een verrassende twist:

kniepertjes met geroosterd venkelzaad

Kniepertjes met geroosterd venkelzaad

Er zijn ook genoeg varianten te vinden op het klassieke recept, zoals deze heerlijke rolletjes met geroosterd venkelzaad. Minstens net zo lekker als het origineel!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 el venkelzaadjes
3 eieren
500 g suiker
1 koffiekopje witte basterdsuiker
16 g vanillesuiker
125 g roomboter
evt. scheutje jenever
beetje kaneel
500 g bloem

Bereiding

  1. Rooster de venkelzaadjes in een droge koekenpan tot ze lekker beginnen te ruiken. Zet het vuur uit.

  2. Doe de eieren in een grote kom of pan en meng de suiker erdoorheen. Meng de basterdsuiker en de vanillesuiker erdoorheen. Smelt de boter in een pannetje en meng hem erdoorheen. Schenk er eventueel een scheutje jenever bij. Voeg een koffiekopje lauw water toe. Meng beetje bij beetje de bloem door het beslag en voeg een beetje kaneel toe. Meng de venkelzaadjes erdoorheen.

  3. Neem steeds 1 tl van het beslag en bak er in een kniepertjesijzer goudbruine kniepertjes van. Je kunt ze eventueel oprollen als ze nog warm zijn.

Receptuur: Oma van Yvonne  Foto, styling & foodstyling: Willem van Santen

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!