Bestel hier Foodies Lekker Lokaal
Kookboeken met lokale recepten
Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Voor Foodies Lekker Lokaal verdiepten we ons in de kookboeken die voornamelijk koken met lokale ingrediënten, bij jou om de hoek te vinden. We verzamelden dan ook de beste kookboeken met lokale recepten voor je.
Iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Van Boven in het wild
Al haar hele leven kookt Yvette van Boven met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou je tuinkers kopen als er hondsdraf tussen de stoeptegels groeit? je moet het alleen wéten en leren herkennen. En dat is precies van Yvette je leert in haar boek “Van Boven in het wild”. Dit boek is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat je de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert hoe je ze kunt herkennen én waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in jouw eigen gerechten.

Lees ook:
Blik naar beneden: wildplukken met Yvette van Boven
Een kookboek
In een tijd waar duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijker worden, is dit tijdloze kookboek een ware bijbel. Geheel in stijl van Seppe Nobels’ motto: laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt. Ondanks het hoge niveau van de gerechten is de bereiding erg haalbaar voor elke thuiskok. Dit boek was dan ook niet voor niets Het Gouden Kookboek van 2021.

Oma’s soep
Iedereen weet; oma’s maken de lekkerste soepen. Vaak met de lekkerste lokale producten die makkelijk te verkrijgen zijn. Denk maar eens aan ouderwetse erwtensoep, een frisse courgettesoep of echte bruine-bonensoep uit Drenthe van Yvonne’s oma. In “Oma’s soep” delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen bij deze soepen. Elke soep zit boordevol voedingstoffen voor een voedzame en volledige maaltijd voor iedereen.

Groenten
Dit boek is voor iedereen die weleens groenten eet. Het staat vol met inspiratie voor culikenners & uitgebreide basiskennis voor (beginnende) koks die nog niet alles weten. Met uiteraard groenten in de hoofdrol, al had je dat waarschijnlijk al wel door na het lezen van de titel. “Groenten” van Mari Maris bezingt de lof, rijkdom, kleur en veelzijdigheid van onze dagelijkse, en minder alledaagse, groenten. In overzichtelijke hoofdstukken komen 63 groentesoorten, wildpluksels en verse kruiden aan bod.

Stamppotbijbel
Met meer dan 200 recepten, handige tips en aanwijzingen laat Werner Drent in de “Stamppotbijbel” de oneindige mogelijkheden van stamppot zien. Aan de hand van heldere instructies leer je alles over het maken van de lekkerste stamppotten. Van klassiekers als hutspot en boerenkool tot ‘moderne stamppotten’ als komkommer-muntstamppot met frambozen en stamppot met zeekraal en gamba’s. Maar je kunt nog meer met stamppot: wat dacht je van een stamppotkroket of -wafel?

Lees ook:
Erwtensoep volgens Werner Drent
Groente Menu’s
Misschien ken je Restaurant Triptyque in Wateringen, dit is het restaurant van sterrenchef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz. In het boek “Groente Menu’s” laten Niven en Virginie zien hoe je thuis veelzijdige gerechten maakt met groente en duurzame producten. In dit kookboek vind je volledige tafels, vol met passende en lekkere gerechten met uiteraard groente in de hoofdrol. Zo hoef je niet na te denken hoe je de afzonderlijke gerechten wil combineren. Uiteraard zijn de recepturen ook heerlijk om afzonderlijk te bereiden.

De buitenkeuken
In “De buitenkeuken” trekken Charlotte Marres en Olle Swets met hun mobiele keuken Nederland en Vlaanderen in op zoek naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Buiten op het land of water waar hun producten vandaan komen, koken ze op open vuur voor én met boeren, vissers, wildplukkers, telers en herders. Op het drooggevallen wad, waar de kokkelvisser zijn kokkels raapt, bij de aspergeteler, waar ze vers uitgestoken asperges eten direct naast het bed of mee op pad met de herders, waarna ze op de hei eten bereiden boven een driepoot. Olle en Charlotte schreven daarnaast ook alle recepten uit die ze bij de producenten op het land hebben gekookt, steeds met een bijpassende wijntip en met foto’s waar je direct trek van krijgt.

Lekker lokaal
In het kookboek “Lekker lokaal” laat culinair journalist Laura de Grave zien hoe je vegetarisch en simpel kunt koken met heerlijk lokale producten, mét een moderne en creatieve twist. Laura de Grave laat ons zien dat ons land een goudmijn is voor lekker eten en mooie producten. Als je tenminste weet wat er verbouwd wordt én wat je ermee moet doen. Koken met lokale seizoensproducten is lekker en supervers. Daarnaast steun je zo lokale boeren, verminder je voedselkilometers en bevorder je de biodiversiteit.

De vier seizoen van Vogel
Regiseusse, schrijfster en actrice Sanne Vogel staat al van jongs af aan in de keuken. Eigen recepten verzinnen, experimenteren en koken voor familie en vrienden is haar grootste hobby. Het boek “De vier seizoenen van Vogel” is het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Sanne Vogel het ideale eten is. Op de eerste plaats retelekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden én lokaal. Sanne Vogel maakte een boek bomvol inspirerende gerechten en verhalen over hoe prachtig eten kan zijn.
