Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Bas Erkens in de boeken

Dit zijn de beste kookboeken met lokale recepten

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Lokale ingrediënten zijn wat ons betreft onmisbaar in de keuken. Door met het seizoen mee te koken en lokale producten te gebruiken zijn je gerechten een stuk duurzamer én lekkerder. Dit zijn dan ook wat ons betreft de beste kookboeken met lokale recepten.

Kookboeken met lokale recepten

Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken, daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. We verdiepten ons in de kookboeken die voornamelijk recepten bevatten met lokale ingrediënten, bij jou om de hoek te vinden. We verzamelden dan ook de beste kookboeken met lokale recepten voor je.

Ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Van Boven in het wild

Al haar hele leven kookt Yvette van Boven met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou je tuinkers kopen als er hondsdraf tussen de stoeptegels groeit? je moet het alleen wéten en leren herkennen. En dat is precies van Yvette je leert in haar boek “Van Boven in het wild”. Dit boek is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat je de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert hoe je ze kunt herkennen én waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in jouw eigen gerechten.

Van Boven in het wild

€ 38,99
Cover Van Boven in het wild

Lees ook:

Blik naar beneden: wildplukken met Yvette van Boven

Bas & Yvette van Boven

Welmoeds Wilde Keuken

Welmoeds Wilde Keuken” is een verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Zo laat Welmoed je zien hoe je in een recordtijd een heerlijke maaltijd op tafel zet en leert ze je álle tips, trucs en kooktechnieken die ze dagelijks gebruikt. Ook laat ze zien hoe je een flinke collectie lang-houdbare smaakbommen aanlegt waarmee je werkelijk alles hoog op smaak krijgt en laat ze je zien wat je allemaal in het groen kunt plukken én wat je daar zoal mee kunt maken.

Welmoeds Wilde Keuken

€ 35,00
Welmoed's Wilde Keuken (cover)

Zin in salade

Weg met de verdrietige drie-eenheid ijsbergsla, komkommer en tomaat die de Nederlandse huishoudens domineert, weg met de slappe slaatjes. Bibi Loomans laat je zien dat een salade hét gerecht bij uitstek is om creatief mee te zijn in haar boek. Daag jezelf uit en kijk eens goed wat er nog in de koelkast en voorraadkast ligt. Van een goede salade blijf je dooreten, zoals bij een zak zoutjes op een statafel. De recepten zijn geschikt voor vrijwel elke gelegenheid; op een reguliere maandag, bij een fancy diner met vrienden, als kantoorlunch, op de kersttafel of als onderdeel van de paasbrunch of buurtbarbecue.

Zin in salade

€ 27,99
Zin in salade

Een kookboek

In een tijd waar duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijker worden, is dit tijdloze kookboek een ware bijbel. Geheel in stijl van Seppe Nobels’ motto: laat de groenten in elk gerecht schitteren en geef er vlees, vis of gevogelte bij als je daar zin in hebt. Ondanks het hoge niveau van de gerechten is de bereiding erg haalbaar voor elke thuiskok. Dit boek was dan ook niet voor niets Het Gouden Kookboek van 2021.

Een kookboek

€ 49,99
Een Kookboek van Seppe Nobels

Oma’s soep

Iedereen weet; oma’s maken de lekkerste soepen. Vaak met de lekkerste lokale producten die makkelijk te verkrijgen zijn. Denk maar eens aan ouderwetse erwtensoep, een frisse courgettesoep of echte bruine-bonensoep uit Drenthe van Yvonne’s oma. In “Oma’s soep” delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen bij deze soepen. Elke soep zit boordevol voedingstoffen voor een voedzame en volledige maaltijd voor iedereen.

Oma’s soep

€ 21,99
Oma's soep

Groenten

Dit boek is voor iedereen die weleens groenten eet. Het staat vol met inspiratie voor culikenners & uitgebreide basiskennis voor (beginnende) koks die nog niet alles weten. Met uiteraard groenten in de hoofdrol, al had je dat waarschijnlijk al wel door na het lezen van de titel. “Groenten” van Mari Maris bezingt de lof, rijkdom, kleur en veelzijdigheid van onze dagelijkse, en minder alledaagse, groenten. In overzichtelijke hoofdstukken komen 63 groentesoorten, wildpluksels en verse kruiden aan bod.

Groenten

€ 46,99
Cover Groenten Mari Maris

Koken zonder recept

Met dit kookboek wil Gilles van der Loo zijn lezers op weg helpen naar een nieuwe manier van denken over het inkopen, opslaan, voorbereiden, koken en ook bewaren van eten. Hij laat zien hoe je kostenefficiënt met onbewerkte producten aan de slag kunt op een manier die relatief weinig tijd kost en tegelijkertijd veel ruimte laat voor creativiteit. Je gaat dus goedkoper en gezonder eten, kookt met meer plezier en belast onze planeet minder.

Koken zonder recept

€ 29,99
Cover Koken zonder recept

Groente Menu’s

Misschien ken je Restaurant Triptyque in Wateringen, dit is het restaurant van sterrenchef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz. In het boek “Groente Menu’s” laten Niven en Virginie zien hoe je thuis veelzijdige gerechten maakt met groente en duurzame producten. In dit kookboek vind je volledige tafels, vol met passende en lekkere gerechten met uiteraard groente in de hoofdrol. Zo hoef je niet na te denken hoe je de afzonderlijke gerechten wil combineren. Uiteraard zijn de recepturen ook heerlijk om afzonderlijk te bereiden.

Groente Menu’s

€ 34,99
Cover Groente Menu's

De buitenkeuken

In “De buitenkeuken” trekken Charlotte Marres en Olle Swets met hun mobiele keuken Nederland en Vlaanderen in op zoek naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Buiten op het land of water waar hun producten vandaan komen, koken ze op open vuur voor én met boeren, vissers, wildplukkers, telers en herders. Op het drooggevallen wad, waar de kokkelvisser zijn kokkels raapt, bij de aspergeteler, waar ze vers uitgestoken asperges eten direct naast het bed of mee op pad met de herders, waarna ze op de hei eten bereiden boven een driepoot. Olle en Charlotte schreven daarnaast ook alle recepten uit die ze bij de producenten op het land hebben gekookt, steeds met een bijpassende wijntip en met foto’s waar je direct trek van krijgt.

De buitenkeuken

€ 35,99
cover de buitenkeuken

Lekker lokaal

In het kookboek “Lekker lokaal” laat culinair journalist Laura de Grave zien hoe je vegetarisch en simpel kunt koken met heerlijk lokale producten, mét een moderne en creatieve twist. Laura de Grave laat ons zien dat ons land een goudmijn is voor lekker eten en mooie producten. Als je tenminste weet wat er verbouwd wordt én wat je ermee moet doen. Koken met lokale seizoensproducten is lekker en supervers. Daarnaast steun je zo lokale boeren, verminder je voedselkilometers en bevorder je de biodiversiteit.

Lekker lokaal

€ 15,00
Lekker lokaal_2D

De vier seizoen van Vogel

Regiseusse, schrijfster en actrice Sanne Vogel staat al van jongs af aan in de keuken. Eigen recepten verzinnen, experimenteren en koken voor familie en vrienden is haar grootste hobby. Het boek “De vier seizoenen van Vogel” is het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Sanne Vogel het ideale eten is. Op de eerste plaats retelekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden én lokaal. Sanne Vogel maakte een boek bomvol inspirerende gerechten en verhalen over hoe prachtig eten kan zijn.

De vier seizoenen van Vogel

€ 31,99
cover de vier seizoenen van vogel

Stamppotbijbel

Met meer dan 200 recepten, handige tips en aanwijzingen laat Werner Drent in de “Stamppotbijbel” de oneindige mogelijkheden van stamppot zien. Aan de hand van heldere instructies leer je alles over het maken van de lekkerste stamppotten. Van klassiekers als hutspot en boerenkool tot ‘moderne stamppotten’ als komkommer-muntstamppot met frambozen en stamppot met zeekraal en gamba’s. Maar je kunt nog meer met stamppot: wat dacht je van een stamppotkroket of -wafel?

Stamppotbijbel

€ 33,99
Cover voor Stamppotbijbel

Lees ook:

Erwtensoep volgens Werner Drent

Verschil tussen snert en erwtensoep

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!