Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
marne mosterd

Dit is het verschil tussen Limburgse en Groninger mosterd

In samenwerking met Marne Mosterd

Advertentie

De schappen staan er vol mee: mosterd. Van fijne en milde mosterd tot de pittige en pikante varianten. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen al die soorten en wanneer gebruik je wat? Wij helpen je op weg en delen het verschil tussen onze lokale favorieten: Limburgse en Groninger mosterd.

Verschil tussen Limburgse en Groninger mosterd

Je hebt vast wel een potje in je keukenkast staan, maar de kans is groot dat je niet precies weet welk type mosterd dat eigenlijk is. Laat staan dat je het specifieke verschil weet tussen al die verschillende soorten. Daarom helpen wij je graag op weg en vertellen we je alles over het verschil tussen onze lokale favorieten, de Limburgse en Groninger mosterd. Natuurlijk leggen we je ook uit wanneer je welke soort gebruikt. Maar voordat we dat kunnen uitleggen, moeten we eerst vertellen wat mosterd is.

Mosterd is een populaire smaakmaker gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout, en wordt vaak op smaak gebracht met suiker, honing, kruiden en/of specerijen. Welke ingrediënten de mosterdmaker gebruikt, bepaalt de smaak. Maar de verschillende types mosterd verschillen niet alleen in ingrediënten, ze verschillen ook in bereidingswijze. Lees snel verder om erachter te komen hoe dat precies zit.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Groninger mosterd

Bij het maken van Groninger mosterd worden de mosterdzaadjes slechts grof gemalen. Dit zorgt ervoor dat je de zaadjes deels kunt proeven in de mosterd. Dat geeft niet alleen een kenmerkende textuur maar ook een pittige en scherpe smaak. Daarbij zorgen de grove zaden ervoor dat de mosterd er uitnodigend uitziet. Het recept voor Groninger mosterd is uniek en mag enkel gemaakt worden door Marne Mosterd. Het is de meest populaire mosterd van het Nederlandse merk en het recept bestaat al ruim 127 jaar. Uiteraard is het recept door de jaren heen verder ontwikkeld, maar de basis is na al die jaren nog steeds hetzelfde. Proeven? De mosterd smaakt erg lekker bij rood vlees, vis en kaas.

Limburgse mosterd

Limburgse mosterd wordt ook exclusief door Marne Mosterd gemaakt en heeft een mildere smaak. Dat komt doordat de mosterdzaden niet worden gemalen, maar in natuurlijke azijn geweld. Dit zorgt ervoor dat Limburgse mosterd hele mosterdzaden bevat. Wanneer je een hap van de mosterd neemt, kunnen de zaden in je mond exploderen wat zorgt voor een scherpe smaaksensatie. Desalniettemin kan de smaak van dit product omschreven worden als mild, juist doordat de zaden niet gemalen zijn. Omdat de mosterd gehele mosterdzaden bevat is Limburgse mosterd heel geschikt om te verwerken in sauzen of dressings.

Het verschil tussen Limburgse en Groninger mosterd

Zowel de Limburgse als de Groninger mosterd mogen dus enkel en alleen in de fabriek van Marne Mosterd worden gemaakt. Dat is opvallend, omdat deze mosterdmakerij in Groningen, en dus niet Limburg staat. De naam van de mosterd verwijst dus niet naar de herkomst van het product. Wel verwijst de naam naar de herkomst van het originele recept.

Limburgse mosterd komt van origine namelijk ook echt uit Limburg. Uit Gulpen om precies te zijn. De mosterdfabriek van Marne kocht het originele recept op toen de Gulpenaren zich wilden focussen op de bekende bierbrouwerij. Dat verklaart vast waarom een goed glas bier zo goed smaakt bij wat snacks met mosterd.

Naast de herkomst van het recept, verschillen Limburgse en Groninger mosterd ook in bereidingswijze. Het grote verschil tussen is dat bij de Groninger de mosterdzaden worden gemalen en bij de Limburgse niet. Limburgse mosterd bevat geen gemalen mosterdzaden, maar is uniek in zijn soort doordat de mosterdzaden in natuurlijk azijn worden geweld.

Recepten met mosterd

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik de keuken in.

Hasselback-pastinaken met mosterdmarinade

Limburgse mosterd is heel geschikt voor dressings, sauzen en marinades. Dat komt doordat de gewelde mosterdzaden in de mosterd er mooi uitzien en een verrassende smaaksensatie in je mond geven. Je kunt er natuurlijk vlees mee marineren maar veel spannender is dit spektakelstuk met groenten. Probeer maar!

> nar het recept: hasselback-pastinaken met mosterdmarinade

Hasselback-pastinaken met mosterdmarinade

Lamsrack met krokante mosterd-peterselie korst

De grove Groninger mosterd past heel goed bij rood vlees. Daarom combineren we het met een smaakvolle lamsrack. Door het vlees ermee te marineren, krijgt het niet alleen veel smaak maar wordt het ook extra mals. Dat komt doordat mosterd azijn bevat en de zuren zorgen voor malser vlees.

> naar het recept: lamsrack met krokante mosterd-peterselie korst

lamsrack met krokante mosterd-peterselie korst

Lees ook: 5x de lekkerste recepten met mosterd

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!