Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
pizza napoletana

Pizza steeds duurder: zo maak je het zelf

Advertentie

Mamma mia! Wordt echt álles duurder? Vakantiegangers die deze zomer naar Italië gaan, moeten dit jaar een stuk meer voor pizza betalen dan de jaren ervoor. Benieuwd waarom pizza duurder is en hoe je thuis de kosten kunt drukken? Lees dan snel verder!

Pizza steeds duurder

Sinds het afgelopen jaar zijn wij een stuk duurder uit. Niet alleen de suikerprijs steeg, maar ook pindakaas is peperduur. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, wordt zelfs pizza steeds duurder. Dat komt doordat de basisingrediënten zoals tomaten, bloem, mozzarella en olijfolie flink in prijs zijn gestegen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pizza prijziger

Het Amerikaanse persbureau Bloomberg berekende dat de pizza margherita 14 procent prijziger is dan een jaar geleden. Dat is een flinke prijsstijging, zeker als je weet dat de totale inflatie van Italië uitkomt op 6,7 procent. De pizzaprijs is dus twee keer zo hard gestegen als de totale inflatie en daar zijn de Italianen niet blij mee.

Helaas kunnen de pizzabakkers niet anders want ze moesten afgelopen maand 7 procent meer voor bloem betalen dan een jaar geleden, terwijl tomaten en mozzarella zelfs 13 en 18 procent duurder werden. Maar de grootste kostenpost is de olijfolie, waar ze 26 procent meer voor moesten betalen. Niet gek dus dat ze dat aan hun klanten doorberekenen.

Dure ingrediënten

Maar hoe kan het dat deze ingrediënten zo duur zijn? De oorzaak is waarschijnlijk de grote droogte in het land. Het warme weer zorgt voor minder oogst. En minder oogst zorgt voor hogere prijzen. De grondstoffen uit andere landen halen kan helaas ook niet, want in heel Zuid-Europa is het heet.

Zelf pizza maken

Al zijn de grondstoffen voor pizza prijziger, zelf maken is nog steeds goedkoper dan kopen. Daarom delen wij onze favoriete pizza recepten zodat jij thuis aan de slag kunt. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee maar stiekem ook nog eens een stuk leuker!

pizza cacio e pepe

Pizza cacio e pepe

De klassieke pastasaus cacio e pepe, maar dan op een pizza. Ben jij benieuwd? Duik dan snel de keuken in, dit recept wil je proberen.

Naar het recept
recept Pizza ‘garnalencocktail’

Pizza ‘garnalencocktail’

Wanneer je zelf kookt, heb je als voordeel dat je het geheel naar eigen smaak kunt maken. Deze pizza garnalencocktail kun je in Italië nergens bestellen. Deze combinatie vinden ze vast een doodzonde. Maar lekker is het wel! Daarom maken we het gewoon in eigen keuken.

Naar het recept
pizza napoletana

Pizza napoletana

Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana. Hoe je ‘m ook noemt, heerlijk is ‘ie zeker. En thuis maak je het een stuk goedkoper dan in de laars.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!