
Mamma mia! Wordt echt álles duurder? Vakantiegangers die deze zomer naar Italië gaan, moeten dit jaar een stuk meer voor pizza betalen dan de jaren ervoor. Benieuwd waarom pizza duurder is en hoe je thuis de kosten kunt drukken? Lees dan snel verder!
Lees verder na de advertentie
Pizza steeds duurder
Sinds het afgelopen jaar zijn wij een stuk duurder uit. Niet alleen de suikerprijs steeg, maar ook pindakaas is peperduur. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, wordt zelfs pizza steeds duurder. Dat komt doordat de basisingrediënten zoals tomaten, bloem, mozzarella en olijfolie flink in prijs zijn gestegen.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Pizza prijziger
Het Amerikaanse persbureau Bloomberg berekende dat de pizza margherita 14 procent prijziger is dan een jaar geleden. Dat is een flinke prijsstijging, zeker als je weet dat de totale inflatie van Italië uitkomt op 6,7 procent. De pizzaprijs is dus twee keer zo hard gestegen als de totale inflatie en daar zijn de Italianen niet blij mee.
Helaas kunnen de pizzabakkers niet anders want ze moesten afgelopen maand 7 procent meer voor bloem betalen dan een jaar geleden, terwijl tomaten en mozzarella zelfs 13 en 18 procent duurder werden. Maar de grootste kostenpost is de olijfolie, waar ze 26 procent meer voor moesten betalen. Niet gek dus dat ze dat aan hun klanten doorberekenen.
Dure ingrediënten
Maar hoe kan het dat deze ingrediënten zo duur zijn? De oorzaak is waarschijnlijk de grote droogte in het land. Het warme weer zorgt voor minder oogst. En minder oogst zorgt voor hogere prijzen. De grondstoffen uit andere landen halen kan helaas ook niet, want in heel Zuid-Europa is het heet.
Zelf pizza maken
Al zijn de grondstoffen voor pizza prijziger, zelf maken is nog steeds goedkoper dan kopen. Daarom delen wij onze favoriete pizza recepten zodat jij thuis aan de slag kunt. Dat is niet alleen beter voor je portemonnee maar stiekem ook nog eens een stuk leuker!

Pizza cacio e pepe
De klassieke pastasaus cacio e pepe, maar dan op een pizza. Ben jij benieuwd? Duik dan snel de keuken in, dit recept wil je proberen.

Pizza ‘garnalencocktail’
Wanneer je zelf kookt, heb je als voordeel dat je het geheel naar eigen smaak kunt maken. Deze pizza garnalencocktail kun je in Italië nergens bestellen. Deze combinatie vinden ze vast een doodzonde. Maar lekker is het wel! Daarom maken we het gewoon in eigen keuken.

Pizza napoletana
Rond Rome en buiten Italië is deze pizza met ansjovis bekend als napoletana, in de rest van Italië heet hij pizza romana. Hoe je ‘m ook noemt, heerlijk is ‘ie zeker. En thuis maak je het een stuk goedkoper dan in de laars.
Onze tips

Dit zijn de beste Italiaanse restaurants van Nederland

Wat is bloem type 00?

De snelle Italiaanse keuken: “Big Mamma in 30 minuten”

Restaurants in Rome: de beste pizzeria’s, hotspots & ijssalons

Dit is hét drankje voor Koningsdag 2025

Sterrenchef Jonnie Boer op 60-jarige leeftijd overleden

Workshops van Sandra Ysbrandy: leer écht koken met seizoensproducten

Aan de bak met Foodies: hot cross buns
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.