Vers van de pers: dit wist je nog niet over taaitaai, stemmen voor de aardappelverkiezing en meer!
Advertentie
Stemmen voor de aardappelverkiezing
Niet alleen op 22 november mogen we weer naar de stembus, ook gaan de verkiezingen voor Nederlands’ favoriete aardappelgerecht weer van start. De Nederlandse Aardappel Organisatie organiseert namelijk een verbindende tegenhanger van de Tweede Kamerverkiezingen, waarin we op zoek gaan naar hét favoriete aardappelgerecht. De drie kanshebbers na de voorrondes? Stamppot, ovenschotel en friet.
Op 15 november van 12.00 tot 15.00 uur opent in de Posthoornkerk in Amsterdam het proef- en stemlokaal, waar je als bezoeker drie smakelijke interpretaties van de drie kans hebbende gerechten van chef Samuel Levie kunt proeven én kunt stemmen op jouw favoriet.
Samuel Levie vertelt: “Verkiezingstijd staat normaal gesproken in het teken van verdeeldheid, maar de aardappel verbindt! Iedereen houdt van de aardappel en er is voor elke leeftijd, portemonnee, culturele achtergrond en politieke voorkeur wel een aardappelgerecht te vinden.”
Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Dit wist je nog niet over taaitaai
Hij komt, hij komt… Sinterklaas is weer bijna in het land. Dat betekent tijd voor chocoladeletters, kruidnoten en pepernoten. En wist je dat die laatste bijna hetzelfde zijn als taaitaai? Deze typische Sinterklaaslekkernij wordt al jaren gegeten in de Sinterklaasperiode en je denkt wellicht dat het daarom ook een typisch Néderlandse lekkernij is.
Maar niet is minder waar. De oorsprong van dit taaie koekje ligt namelijk niet in ons eigen land, maar in de Filipijnen. Het is vernoemd naar het Filipijnse gebied TayTay. Tijdens de Gouden eeuw zijn de specerijen die taaitaai haar typische smaak geven naar Nederland gekomen. Bovendien doet het verhaal de ronde dat er koeken zijn meegenomen die na maanden op zee taai werden.
Leuk nieuws voor de taaitaai-fans onder ons: toppatissier Frank Haasnoot heeft naar aanleiding van dit geschiedenisverhaal een luxe taaitaai ontwikkeld met een zoute karamel, op basis van de Filipijnse Don Papa Rum – waar ook heerlijke rum cocktails van te maken zijn – en een krakend laagje melkchocolade. Heerlijk in combinatie met de winterse cocktail Hot Rum Donny.
Kraai op het menu?!
Jazeker, je leest het goed. Sterrenrestaurant Eden in Valkenswaard serveert een gerecht met kraai. Sterrenchef Herman Cooijmans serveert de borst van het dier met met gestoofde groene linzen, met spek en sinaasappel, crème van pastinaak en pijnboompitten en een krachtige gevogeltejus met kardemom.
“Kraaien zijn er in overvloed en ondanks dat het een beschermde diersoort is, is er wel landelijke vrijstelling voor de bestrijding”, legt sterrenchef Herman Cooijmans uit. “Dit wordt ook veel gedaan, omdat de vogels zorgen voor overlast en schade. Maar als ze zijn afgeschoten, gebeurt er niets mee.”
En die verspilling tegengaan is voor de chef de reden geweest om ermee aan de slag te gaan. Naast dat hij dit gevogelte ontzettend lekker vindt. “De smaak heeft veel weg van wilde houtduif, maar met een iets wilder randje”, aldus Cooijmans. Ben je nou ook zo nieuwsgierig? Eden is van woensdag tot en met zondag geopend voor diner en serveert lunch op donderdag, vrijdag en zondag. Kijk voor meer informatie en voor reserveringen op restaurant-eden.nl
Kook de sterren van de hemel met getvoila
Wil je sterwaardig koken tijdens de kerstdagen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Dan zijn de ready-to-finish-menu’s van getvoila precies wat je nodig hebt. Getvoila is opgericht in Duitsland en bezorgt Michelindiners bij mensen thuis, waar je ook woont. En het leuke is, je kunt zowel van Nederlandse als Duitse topchefs bestellen!
Neem bijvoorbeeld het kerstmenu van celebrity chef Julius Jaspers of het signaturemenu van de Duitse sterrenchef Max Strohe. Stuk voor stuk menu’s die exclusief voor getvoila zijn bedacht en bereid. De boxen zijn gevuld met alles wat je nodig hebt voor een heerlijk diner en worden gekoeld thuisbezorgd. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de finishing touch. Wil je ook zo’n sterrenmenu op tafel zetten tijdens de feestdagen? Kijk voor meer informatie op getvoila.com.
Lees ook:
Chic met Jules Cooking: maak indruk deze kerst
De lekkerste Sinterklaasrecepten voor pakjesavond
Nu verkrijgbaar: Het Grote Kerstnummer van Foodies
Onze tips
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
De technische dessertopdracht van de kookwedstrijd
Vers van de pers: Stovember bij Foodies, Halloween traktaties en meer!
LAATSTE KANS: bestel Het Grote Kerstnummer van Foodies
Product van de maand: Tefal AIR pannen
WIN: Slowcookerdiner met Sabine van OhMyFoodness
Must-see: masterclass snijtechnieken
Dit is de Beste Kookclub van Nederland 2024
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?