Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
chic met jules cooking

Chic met Jules Cooking: maak indruk deze kerst

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Jules Wiringa (beter bekend als Jules Cooking) leert anderen maar al te graag koken. Met meer dan 124.000 abonnees op YouTube en ruim 466.000 volgers op Instagram deelt hij de meest chique gerechten, stuk voor stuk restaurantwaardig. Bas dook met hem de keuken in voor twee recepten om mee uit te pakken, waarmee je gegarandeerd indruk maakt deze kerst.

Jules Cooking

De filmpjes van Jules op YouTube ken ik maar al te goed; de meest tongstrelende gerechten komen voorbij. Hij heeft in de keuken gestaan van diverse sterrenrestaurants en zijn sporen ruim verdiend. Het gaat Jules niet om de aandacht of likes, maar juist om het overbrengen van kennis. En daar is hij een held in. Zo leerde ik aan de hand van twee recepten hoe je thuis een sterwaardig menu op tafel kunt zetten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Chef in diverse sterrenzaken

Als chef heeft Jules ondertussen zijn sporen ruim verdiend, al op jonge leeftijd werkte hij bij diverse sterrenzaken. Toen de horeca de deuren sloot vanwege corona begon Jules met het opnemen van video’s, iets wat hij eigenlijk al vanaf zijn vijftiende deed. In deze video’s deelt hij zijn liefde voor koken, op een leerzame en heldere manier.

De grootste doelgroep van Jules Cooking? Dat zijn absoluut professionele chefs die bij hem aankloppen voor advies en inspiratie. Werp één blik op de feed van Jules en ziet gelijk dat zijn recepten niet voor de gemiddelde hobbychef zijn. Stuk voor stuk zijn de recepten ster- en restaurantwaardig. Niet alleen qua uiterlijk overigens, maar ook zeker qua smaak (ik spreek uit ervaring).

jules cooking en bas erkens

Kerst met Jules Cooking

Bij Foodies starten we meestal al in de zomer met de eerste voorbereidingen voor kerst, bij Jules Cooking is dit niet veel anders. Ruim op tijd bereidt hij een uitgebreid kerstmenu voor, bestaande uit diverse gangen. Wat belangrijk is voor Jules? Natuurlijk wil hij diverse chefs inspireren, maar de gerechten moeten ook maakbaar zijn voor thuis. En daar hebben wij wel oren naar; restaurantwaardige gerechten die je thuis kunt bereiden.

Daarmee is niet gezegd dat de recepten makkelijk of snel zijn. Zo ook de twee recepten die we samen maakten. Tegen de tijd dat ik ’s ochtends aanbel bij Jules, heeft hij er al uren voorbereiding opzitten. Fris en fruitig starten we met de coquilles, om vervolgens aan de slag te gaan met ree.

Amuse met coquilles

We hebben besloten om een amuse te maken (die je tevens als voorgerecht kunt serveren) en een hoofdgerecht. Het eerste recept klinkt simpel: coquilles en kaviaar. Toch komt er behoorlijk veel bij kijken. Zo maken we een soort ceviche van de coquilles, Jules heeft de tijgermelk al klaarstaan. Terwijl ik de schelpen open om de coquilles eruit te snijden bekommert Jules zich over het krokantje in de vorm van een schelp.

Naast de coquilles voegen we ook yacon wortel toe, net als pistachenoten, zelfgemaakte bieslookolie en een flinke schep kaviaar. Ondanks dat het een uitdagend recept is, heb je er maar zo’n anderhalf uur voor nodig, afgezien van wat wachttijd.

coquilles openen

Hoofdgerecht met ree

Als hoofdgerecht maken we ree met rode biet en witte truffel. Zodra Jules de koelkast opent komt de heerlijke geur van witte truffel je al tegemoet. We gaan voor chic, dat blijkt wel uit de prachtige ingrediënten die Jules heeft uitgekozen. Zo ook de ree, Jules heeft een reerug kunnen krijgen, waar we zelf filets van snijden. Dit gaat haast met chirurgische precisie, ademloos kijk ik toe hoe Jules prachtige stukken filet van de rug snijdt.

Het hoofdgerecht bestaat uit ontelbaar veel componenten, zo heeft Jules alvast een poeder gemaakt van paddenstoelen en inktvisinkt. Hier rollen we straks de filets doorheen. Daarbovenop komt nog een hazelnootkorst met verse bieslook, die overigens zo lekker is dat ik mijn vingers er bij aflik.

Om het geheel af te maken komt er ook nog een bietenbloem op het bord te liggen, samen met jus én een royale hoeveelheid witte truffel. Wil je indruk maken met kerst? Dat lukt gegarandeerd met dit prachtige hoofdgerecht. Trek er overigens wel meer dan genoeg tijd voor uit.

reerug met Jules Cooking

Voorproefje van het kerstmenu van Jules Cooking

Om alvast in de stemming voor kerst te komen delen we het recept voor de coquilles met kaviaar. Benieuwd naar het hoofdgerecht van Jules Cooking? Deze vind je in Het Grote Kerstnummer van Foodies. Bestel ‘m gemakkelijk online of ren naar de winkel!

Bestel Het Grote Kerstnummer van Foodies

Coquille en kaviaar

Een heerlijke amuse waar je absoluut indruk mee maakt op je gasten, al kun je dit recept ook prima als voorgerecht serveren. Pro tip: haal verse coquilles bij de vishandel voor nóg meer smaak in het gerecht.

> naar het recept: coquille en kaviaar

Coquille en kaviaar

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!