Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Biersommelier Nathan Hak

Wat drinken we erbij? 3 biertips bij je homemade snack

In samenwerking met Beerwulf
Profielfoto van SanneSanne

Advertentie

Homemade kroketjes, pakora en falafel, jij bent klaar voor een feestje. Maar welk bier ga je inkopen? Voor de perfecte beerpairing met jouw zelfgemaakte snacks geeft biersommelier Nathan Hak advies.

Recept: Chorizo Manchegokroketjes met saffraanmayonaise

chorizo manchego kroketjes

Biersommelier Nathan: “Deze manchegokoketjes worden nóg lekkerder met een glas McChouffe ernaast, een behoorlijk kruidig Belgisch bier, de donkere versie van de beroemde La Chouffe. McChouffe (8%) is een stevig bier met een zoetige mout-body, die balans biedt aan deze smaakbommetjes en het geheel aan smaken omhoog duwt. De kruidige en fruitige tonen in het bier zorgen ervoor dat het spannend blijft.

Mc Chouffe

€ 1,89
la chouffe

Bier uit de Ardennen

McChouffe wordt gebrouwen in het hart van de Belgische Ardennen. De kabouters op de labels zijn wereldberoemd: zeg je kabouterbier, dan zeg je Chouffe. De kabouter op McChouffe heeft een kilt aan, het bier is namelijk gebaseerd op een Scotch Ale, een bierstijl die je niet zo vaak meer tegenkomt. Kenmerkend voor deze bierstijl is een behoorlijke zoetheid uit de mout, een gevolg van de relatief grote hoeveelheid niet-vergistbare suikers. Dat geeft de typische, stevige body aan het bier. Typerend voor Belgische bieren is het gebruik van kruiden, iets wat je niet tegenkomt in klassieke Scotch Ale uit Schotland. Gagel en korianderzaad geeft McChouffe die mooie kruidige toets.

Lekker alternatief: Bush Amber

Nathan: “Wil je naast McChouffe nog iets anders proberen? Ga dan voor Bush Amber. Bij krachtige hapjes wil je een krachtig bier, dat is Bush Amber met zijn 12% zeker. Deel gerust samen een flesje. Deze amberkleurige, straffe Belg laat veel gist-aroma’s los, denk aan peer en zelfs bubblegum. De moutige zoetheid met een vleugje karamel tilt de smaak van de kroketjes omhoog, terwijl het zout uit het gerecht de fruitige smaken in het bier laat schitteren. De warme afdronk is goed in balans met het vettige, gefrituurde karakter van de kroketjes.”

Recept: Uienpakora met koriander-komkommerraita en limoen

Nathan: “Bij deze uienpakora past Wild Beer Co Nebula. Een relatief lichte en sappige New England IPA, een moderne bierstijl die je herkent aan een enorme fruitigheid en milde bitters. Wild Beer Co Nebula (5%) wordt gebrouwen door de Beerwulf Brouwer van de maand juli en sluit heel mooi aan bij het exotische karakter van de Uienpakora. Uitschieten met de koriander mag! Dat gaat lekker samen met hop.”

Wild Beer Co Nebula

€ 2,79
Cover voor Wild Beer Co Nebula

Wilde bieren en alternatieve biergisten

Wild Beer Co brouwt zijn bieren in de landelijke omgeving van het graafschap Somerset, zuidwest Engeland. Bij het ontwikkelen van nieuwe bieren gaan ze uit van nieuwe smaken, geïnspireerd door veelal lokale ingrediënten. Daarnaast experimenteren ze volop met alternatieve gisten en bezitten ze een indrukwekkende collectie houten vaten, waarin veel van de bieren worden gerijpt om tot complexe smaken te komen. Het zijn kort gezegd ware smaakkunstenaars uit de bierwereld.

Nathan: “Nebula is dus een New England IPA. De fruitigheid en milde bitter komt van de grote hoeveelheid dryhop (het toevoegen van hop na de vergisting). Hierdoor komen er nagenoeg geen extra hopbitters in het bier (die je wel krijgt als je de hop gaat koken), maar wel heel veel hoparoma’s. De gist zorgt voor het mistige uiterlijk. Minuscule deeltjes hop, die voor het fruitige aroma zorgen, hechten zich aan de zwevende gist. Precies dit samenspel van hop en gist zorgt voor de explosieve fruitige hoparoma’s!”

Recept: Falafel met hummus

Nathan: “Kies bij de falafel witbier van de Amsterdamse brouwer Walhalla. Witbier is een van origine Belgische bierstijl, gebrouwen met tarwe, koriander en citrusschil. Minerva (4,4%) wordt ook met spelt en een vleugje citroensap gebrouwen. Dat maakt dit een heel verfrissend, fruitig bier, heerlijk in de zomer. Het fruitige voegt een extra dimensie toe aan het gerecht, de kruidigheid in het gerecht en bier sluit goed aan en het koolzuur snijdt lekker door de romigheid.”

Walhalla Minerva

€ 2,39
Cover voor Walhalla Minerva

Bier van de goden

Walhalla brouwt de lievelingsbieren van de goden. Bieren zoals wij ze op aarde ook graag drinken: spannend, krachtig en dorstlessend. Alle bieren zijn vernoemd naar allerhande mythische goden, zoals Minerva, een godin uit het oude Rome. Het opvallende artwork op de labels maakt het plaatje compleet. Wat smaak betreft laat Walhalla zich duidelijk inspireren door Amerikaanse microbrouwers. Het levert veel hoppige, smaakvolle bieren op. Minerva is een uitzondering wat betreft de hop, Witbier is namelijk geen bierstijl met enorm veel hop. De expressieve smaak komt in dit geval van de kruiden en gebruik van citrusfruit. Nathan: “Walhalla heeft sinds 2018 een taplokaal in Amsterdam Noord, waar je in een sfeervolle ambiance, met uitzicht op de brouwketels, de bieren kan proeven. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven en muzikale evenementen georganiseerd. Het bezoeken waard!”

Lekker alternatief: Bruut Eigenweiss

Walhalla Minerva is maar in een beperkte hoeveelheid gebrouwen, dus gelukkig heeft Nathan ook hier een lekker alternatief Amsterdams witbier. Nathan: “Naast het voor witbier gebruikelijke koriander, is deze Bruut Eigenweiss van de Amsterdamse brouwers Bruut gemaakt met sereh (citroengras) en limoen, wat een zomerse en frisse smaak geeft. Typerend voor Bruut is dat ze hun bieren graag droog willen hebben, met weinig restsuikers dus en daarom niet zo zoet van smaak. De fruitigheid uit de limoen en sereh passen goed bij de kruidigheid van het gerecht, terwijl het droge en bruisende karakter het smaakpallet mooi schoon veegt, zodat je elke keer weer klaar bent voor een volgende hap.”

Over onze biersommelier Nathan

Als biersommelier raakt Nathan niet uitgepraat over bier. Hij geeft maandelijks tips in foodies om bier met food te combineren. Daarnaast schrijft hij over bier op Beerwulf.com.

Profielfoto van

Sanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!