Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Wereld chocolade dag

Tijd voor een feestje: Wereld Chocolade Dag

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Zet je feestmuts maar op voor Wereld Chocolade Dag. Tijd voor een feestje! En weet je wat het leukste is? Er zijn twee chocoladedagen die wereldwijd op de agenda staan. Dit zijn 7 juli én 13 september. Zet ze allebei in de agenda, deze dagen wil je niet missen. Wij vertellen je alles over Wereld Chocolade Dag en hoe je deze het beste viert, natuurlijk met de lekkerste recepten.

Twee keer Wereld Chocolade Dag?

Jazeker! Twee keer per jaar geniet je van Wereld Chocolade Dag. Op 7 juli en op 13 september. Dus zet allebei de data in je agenda. Ondertussen leggen wij je het verschil uit. Op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd. Europa kwam in de 16e eeuw in aanraking met cacao nadat Spaanse veroveraars aankwamen in Mexico. In Nederland duurde het nog even, wij kwamen pas tussen 1610 en 1640 voor het eerst in aanraking met cacao. Op 13 september viert men de geboorte van de oprichter van de Hershey Chocolate Company, één van de grootste chocoladeproducenten in Amerika.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is chocolade eigenlijk?

Nu weet je alles over de ontdekking van cacao, de basis van chocolade. Iedereen weet hoe chocolade eruit ziet en hoe het smaakt. Maar wat is het precies? Simpelweg is het een lekkernij gemaakt van suiker met cacaoboter en cacaomassa. Deze laatste twee worden gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Ondertussen vind je chocolade in alle soorten en maten. Pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en sinds 2018 zelfs roze chocolade.

Waarom is chocolade zo lekker?

Dit komt door de combinatie van smaak en geur. Smaken nemen we niet alleen waar met onze tong, maar met smaakreceptoren die in de gehele mondholte zitten. En vergeet niet; smaak is vooral geur. Neem maar eens een stukje pure chocolade. Je proeft de bitterzoete smaak je mond. Daarnaast ruik je het aroma van cacao. Vaak vinden we chocolade zo lekker doordat de zoete smaak ons zo bevalt. Van jongs af aan geven we daar de voorkeur aan. Dat begint al bij zoete moedermelk. De cafeïne-achtige stoffen in cacao geven ons een beloning in onze hersenen. Daardoor zorgt chocolade voor een smaakverwachting die onweerstaanbaar is.

Vier Wereld Chocolade Dag!

Genoeg gepraat over chocolade, tijd voor the real deal. Hoe vier je Wereld Chocolade Dag? Simpel. Verwen jezelf met heerlijke chocolade. Wij helpen je graag en verzamelden de lekkerste recepten met chocolade. Wat dacht je bijvoorbeeld van daifuku met chocolade, arretjescake of chocoladesoesjes? Hieronder verzamelden we nog een paar van onze favoriete recepten!

chocolademousse

Chocolademousse

Gaat er iets boven een bakje vol smeuïge chocolademousse? Deze smeuïge variant is om je vingers bij af te likken.

Naar het recept
frambozentaartje

Frambozen-wittechocoladetaartje

Rood fruit en witte chocolade zijn een gouden combinatie, dat bewijst dit taartje met frambozen wel.

Naar het recept
Chocoladeshortbread met Baileys

Chocoladeshortbread met Baileys

Shortbread is een Engelse lekkernij met, je raadt het al, chocolade. Maak het nu nóg lekkerder door een vleugje Baileys toe te voegen.

Naar het recept
chocolademousse van Willem 1902

Onweerstaanbare chocolademousse

Ten slotte ons favoriete recept: een onweerstaanbare chocolademousse. De naam van het recept zegt genoeg, toch?

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!