Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Waar moet je op letten bij de aankoop van witte asperges?

Zo koop je nooit meer een witte asperge die niet vers is

Advertentie

Witte asperges staan ook wel bekend als het witte goud. Wij zijn er dol op. Maar waar moet je op letten bij het kopen van witte asperges? Wij leggen het je uit!

Witte asperges kopen

Het liefst kopen we witte asperges bij een aspergekwekerij, verser kun je ze niet krijgen. Al zijn de asperges in de supermarkt en bij de groenteboer vaak ook ontzettend vers. Maar waar moet je op letten? Is het slim om ze geschild en wel te kopen en wat zijn AAA1 asperges?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dunne of dikke asperges: welke zijn lekkerder?

Asperges heb je in allerlei verschillende lengtes en diktes, maar welke zijn nou het lekkerst? De smaak is bijna hetzelfde. Dikke asperges zijn net iets voller van smaak en krijgen daardoor ook een ander label dan de dunne asperges. Lees daarover hieronder meer. Het is wel belangrijk om te controleren of de asperges die jij in je winkelmandje stopt ongeveer dezelfde dikte hebben. Als je dunne en dikke asperges koopt, moeten je er rekening mee houden dat de ene wat langer moeten koken dan de ander.

Kleur & glans

Als je de mogelijkheid hebt om losse (niet-voorverpakte) asperges te kopen, raden wij je aan om dit te doen. Deze zijn namelijk veel lekkerder. Wist je trouwens dat asperges je kunnen ‘vertellen’ of ze vers zijn? Een leuk trucje om hierachter te komen is om twee asperges langs elkaar te wrijven. Piepen ze? Dan heb je de goede exemplaren uitkozen.

Kijk ook naar de kleur en de glans van de asperges. Het is belangrijk dat ze een mooie witte kleur en een lichte glans hebben. Exemplaren met bruine vlekken kun je beter links laten liggen.

De top

Vinden jullie het topje van de asperges ook zo lekker? Het is ook goed om hiernaar te kijken als je witte asperges gaat kopen. Deze toppen mogen namelijk geen verkleuringen hebben en de knoppen moeten nog helemaal dicht zitten. Koop ook alleen asperges waar de toppen nog aan zitten.

De onderkant

Kijk goed naar de onderkant van de asperges, ook wel het snijvlak. Als dit gedeelte droog is, is dat een signaal dat ze niet vers zijn. Dit kun je controleren door met je nagel in het snijvlak te prikken. Als er een beetje vocht vrijkomt, zit je goed. Wil je nog een extra check doen? Ruik even aan de nagel waarmee je in de asperge hebt geprikt. Het vocht moet namelijk een echte aromatische aspergegeur hebben. Als het wat zuurder ruikt, heb je een oud exemplaar te pakken en kun je beter verder zoeken.

Wat zijn AAA1 asperges?

Sinds 2006 krijgen asperges verschillende labels die de kwaliteit aangeven. Zo heb je bijvoorbeeld de AAA1 asperges, dit is de zijn de mooiste exemplaren. Na AAA1 krijg je AAA2, enzovoort. Hoe minder A’s de asperges hebben, des te dunner ze zijn. Goed om hier even op te letten bij het kopen van witte asperges.

Geschilde witte asperges kopen: wel of niet doen?

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van witte asperges, heb je vast nog een vraag: is het slim om geschilde asperges te kopen? Het antwoord: nee, het is beter om het witte goud te kopen met schil. Schillen is misschien niet het leukste werk om te doen, maar de asperges behouden hun smaak langer wanneer je ze ongeschild koopt  omdat ze minder snel uitdrogen. Tip: gooi de schillen niet weg maar trek hier een heerlijke aspergesoep van.

Het is natuurlijk wel lekker makkelijk, dus als je ’s ochtends spontaan besluit om naar groenteboer te gaan om dezelfde avond asperges te eten, kan je voor geschilde exemplaren kiezen. Doe dit echter niet bij de supermarkt. De groenten die daar in de schappen liggen, zijn niet altijd dagvers en liggen er dus al iets langer. De kans dat je dan droge exemplaren mee naar huis neemt is een stuk groter. Zonde van je lekkere gerecht!

Hoe moet je witte asperges bewaren?

Witte asperges kun je tot 2 à 3 dagen na aankoop bewaren. Wikkel ze bij thuiskomst gelijk in een natte theedoek en leg deze in de koelkast. Hierdoor voorkom je het uitdrogen en kun je dus optimaal van het witte goud genieten!

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!