
Natuurlijk Oostenrijk
Lees verder na de advertentie
De Oostenrijkse keuken, wat houdt dat in? Dat vroeg culinair journalist Laura de Grave zich ook af voordat ze op haar elektrische motor sprong om de regionale diversiteit in de negen provincies te proeven. Naast berghutklassiekers als Kasespatzle en Kaiserschmarrn ontdekte ze de verrassende rijkdom van de Oostenrijkse keuken, van boer tot bord. Met ruim een kwart biologische landbouw loopt Oostenrijk voorop in de Europese Unie.
Daarnaast is de keuken in vele opzichten op de natuur gebaseerd waarin lokale specialiteiten centraal staan. Producenten en chefs bewerken deze producten tot traditionele, maar tegenwoordig ook moderne gerechten. Laura’s oordeel in twee woorden: “Een schatkist.” Ontdek nu wat er in die schatkist zit met haar kookboek “Natuurlijk Oostenrijk”.
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Laura de Grave
Nog voordat Laura de Grave op haar elektrische motor stapte richting Oostenrijk waren wij al groot fan van haar. Het is dan ook niet voor niets dat ze al een tijdje een maandelijkse column heeft in Foodies Magazine. Elke maand bezoekt ze een lokaal initiatief en vertelt ons daar vervolgens alles over. D
aar waar haar vorige boek volledig in het teken stond van de lokale producten die in Nederland te vinden zijn ging Laura nu op zoek naar culinaire parels in Oostenrijk. En die zijn er meer dan genoeg, dat bewijst ze met “Natuurlijk Oostenrijk”. Proef zelf mee van de producten en gerechten die Oostenrijk culinair op de Europese kaart zetten en reis mee langs boeren, producenten en chefs.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Natuurlijk Oostenrijk: reisgids en kookboek in één
Door de prachtige fotografie van Hans de Kort (winnaar Zilveren Camera 2018 in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment) loopt het water je in de mond bij de diverse gerechten die je vindt in “Natuurlijk Oostenrijk”. Alsof dat niet genoeg is staat het boek ook vol met foto’s van de reis zelf. Waarschijnlijk staat Oostenrijk niet bovenaan je verlanglijstje met vakantiestemmingen, al verandert dat vast na het doorbladeren van dit boek. Op elke pagina vind je geweldige foto’s en verhalen over de cultuur, natuur en culinaire schatten van Oostenrijk.
Winactie
Ben je ook zo benieuwd naar het verhaal, de recepten en alle tips van Laura de Grave? Nog even geduld, het boek is vanaf 17 mei 2022 verkrijgbaar. Ondertussen mogen wij alvast drie keer het boek weggeven! Het enige wat je hoeft te doen om kans te maken is onderstaand formulier invullen. Zo simpel kan het zijn. De winactie loopt tot en met 20 april 2022.
(winactie gesloten)
Op deze winactie zijn onze voorwaarden van toepassing.
Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:
Schwarzbeernocken
Laura: “Schwarzbeernocken kun je alleen maken met wilde zwarte of blauwe bessen, met geteelde bessen werkt ’t niet. In Nederland zijn wilde blauwe bessen ingevroren te koop. Als je in Oostenrijk verse wilde bessen hebt geplukt, voeg dan 50 ml melk toe aan de bessen en de bloem. Verse bessen bevatten minder vocht dan ingevroren bessen.”
> naar het recept voor Schwarzbeernocken
Kärntner Kasnudeln
Laura: “De vulling in Kärntner Kasnudeln is traditioneel met aardappel en Bröseltopfen. Je kunt er net als Ingeborg natuurlijk ook mee variëren, bijvoorbeeld door er een mengsel van pompoenpuree en Bergkäse (Alpenkaas) in te doen.”
> naar het recept voor Kärntner Kasnudeln
Butterschnitzel
Laura: “Butterschnitzel is geen Schnitzel, maar een Oostenrijkse burger die normaal gesproken met kalfsvlees wordt gemaakt. Heinz Reitbauer’s souschef Manuel Weißenbock doet het anders: ‘Wij maken hem hier van lam.’ Na één hap van deze juicy Butterschnitzel worden mijn ogen even groot als deze burger zelf. Hij is echt next level, heerlijk zacht en met superveel smaak.”
> naar het recept voor Butterschnitzel
Onze tips

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.






