
Wil jij bij de eerste zonnestraal meteen goed vlammend culinair ten strijde trekken? Met de juiste BBQ tools, items en basisingrediënten in je voorraadkast ben je altijd BBQ-ready! Dit zijn volgens de vuurmeester Jord Althuizen de belangrijkste BBQ basics.
Lees verder na de advertentie
BBQ basics: The usual suspects
In je persoonlijke standaarduitrusting met BBQ basics mag zeker niet ontbreken:
- een stevige staalborstel voor het schoonmaken van je roosters;
- een messenset bestaande uit minimaal een koksmes voor groenten en vlees, een fileermes voor het ontvliezen en fileren en een klein handmesje voor het schilwerk;
- een kruiskopschroevendraaier voor het verwijderen van het vlies op ribben;
- een kernthermometer (want meten is weten);
- een spice grinder of vijzel;
- een houtskoolstarter (analoog of elektronisch);
- een schort en vuurvaste handschoenen;
- aanmaakblokjes (de vuurwokkels zijn Jords favoriet);
- wat lange kebabspiesen;
- aluminiumfolie of butcherpaper om vlees mee in te kunnen pakken;
- en last but not least een kwastje om het vlees in te smeren met heerlijke sauzen.

BBQ basics: Brandstof
Ga je voor het hot & fast grillen van die heerlijke steak of gambaspiesen? Dan is een zak heet brandende houtskool een must. Houtskool brandt namelijk op hogere temperaturen maar heeft daardoor wel een kortere brandduur. Briketten daarentegen hebben een veel langere brandduur en geven een stuk minder warmte af.
Ideaal voor low & slow roken van spareribs of pulled pork. Op zoek naar de beste BBQ smaken? Zorg dan voor een mooie voorraad rookhout. Rookmot voor koud roken, rookhoutsnippers voor snel te bereiden items als beer can chickens en spareribs of rookhoutchunks voor als je met pulled pork of brisket aan de slag gaat.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

BBQ basics: Key ingredients
Bij de echte BBQ-fanatiekeling tuimelen de specerijen en gedroogde kruiden uit zijn keukenkast als je die opent. Hiermee maak je namelijk in een potomdraai zelf de lekkerste BBQ rubs. Ga je voor gemak? Kies dan voor een kant-en-klare rub. BBQ’ers zijn gek op boter en honing, door vlees hiermee in te strijken voordat je het in aluminiumfolie of butcherpaper verder gaart krijg je malser vlees, een heerlijke smaak en gaat je vlees mooi glanzen.
Nathouden van vlees zorgt ervoor dat de warmte en rook beter overgenomen wordt uit de droge lucht van je vuur, bespray daarom je items frequent met een mix van appelsap en appelciderazijn (en bourbon voor de liefhebber) of simpelweg wat water met een sprayflesje. Basisingrediënten zoals bruine suiker, mosterd, ketchup en tabasco mogen ook niet ontbreken in je voorraadkast – daar maak je in een handomdraai zelfgemaakte sauzen en marinades mee.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Onze tips

BBQ als een pro? Dit zijn de favoriete rubs van Jord Althuizen

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

De zoete afsluiter: 11x een toetje van de BBQ

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.



