Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Gegrilde peer met rucola en prosciutto

Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola

Bij de pasta of als basis van een groene salade: rucola is een echte alleskunner. Deze lichtpittige blaadjes komen in allerhande gerechten goed tot hun recht. Dat bewijzen deze heerlijke recepten met rucola wel!

Lees verder na de advertentie

Rucola ken je vast wel. Het een slasoort die veel bij Italiaanse gerechten wordt geserveerd. De blaadjes zijn namelijk lichtpittig van smaak waardoor ze elk gerecht nét dat beetje extra geven. Het wordt ook wel raketsla of notensla genoemd omdat de blaadjes niet alleen een kick geven maar ook een tikkeltje bitter en nootachtig smaken.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Rucola bewaren

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Rucola eet je meestal rauw en de bladeren kunnen al gauw slap worden. Heb je het in huis gehaald maar ga je niet gelijk een van de onderstaande heerlijke recepten met rucola maken? Bewaar de blaadjes dan in een afgesloten verpakking in de koelkast. Het blijft dan een paar dagen goed. Wil je rucola liever langer bewaren? Wikkel de blaadjes dan in vochtig keukenpapier zodat ze niet slap worden.

Recepten met rucola:

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola

Deze snelle pasta staat al binnen een kwartier op tafel, mits je de tagliatelle niet zelf maakt natuurlijk. Een beetje van je favoriete bladgroente erbij en je hebt een gezonde maaltijd.

Naar het recept
Gegrilde peer met rucola en prosciutto

Gegrilde peer met rucola en prosciutto

De zoete peer en hartige ham hebben een tegenhanger nodig. Je brengt dit gerecht in balans met wat blaadjes rucola. Bonuspunten voor het feit dat het daarmee ook nog van het bord af knalt.

Naar het recept
weekmenu Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

Pesto van basilicum kennen wij allemaal wel, maar heb je ook weleens pesto van rucola geprobeerd? Net zo lekker, zeker op zo’n sappige burger als deze….

Naar het recept
Crostini met MonChou-rucoladip

Crostini met MonChou-rucoladip

Niet alleen in pesto, ook in andere dips doet de bladgroente het goed. Deze crostini met MonChou-rucoladip is een van onze favoriete borrelhapjes!

Naar het recept
Foodies favoriet
Tagliata di manzo met rucola en grana padano

Tagliata di manzo met rucola en grana padano

Een ’tagliata’ bestaat uit sneetjes kortgebakken rundvlees, geserveerd op een bedje van sla en afgewerkt met geraspte Parmezaanse kaas.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

200 g entrecote (of ander mooi rundvlees – niet te mager)
100 g rucola
1 tl olijfolie
100 g kerstomaatjes (gehalveerd)
zeezout en versgemalen zwarte peper
75 g grana padano (grof geraspt)
aluminiumfolie

Voor de dressing

50 ml olijfolie
1 el balsamicoazijn
½ sjalotje (zeer fijn gesnipperd)

Bereiding

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Was intussen de rucola en droog hem in een slacentrifuge. Roer voor de dressing de olijfolie, de balsamicoazijn en het sjalotje door elkaar.

  2. Wrijf het vlees in met de olijfolie en bak het in een gloeiend hete pan ca. 2 minuten per zijde. Het vlees moet nog mooi rood van binnen zijn. Neem uit de pan en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat het vlees ca. 2 minuten rusten.

  3. Meng de rucola voorzichtig met de helft van de dressing. Verdeel met de tomaatjes over een schaal. Snijd het vlees met een zeer scherp mes in dunne plakjes. Bestrooi met wat zeezout en versgemalen peper. Verdeel de plakjes vlees over de rucola. Druppel er de rest van de dressing over en maak af met de grana padano.

Receptuur en fotografie: Willem van Santen

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!