
Jan-Jaap Altenburg, oftewel Sommeljj, weet alles veel te vertellen over wijn. Dit keer deelt hij tips over de lekkerste wijn bij Spaanse gerechten…
Lees verder na de advertentie
Paella, Fabada Asturiana, pan con tomate of een tafel vol tapas hapjes, daar drink je natuurlijk het liefst een goede wijn bij. Maar waar kies je voor? En waar moet je op letten bij het combineren van wijn en een gerecht? Wijnkenner Jan-Jaap, beter bekend als Sommeljj, deelt zijn beste tips voor de lekkerste wijn bij Spaanse gerechten. Zo weet jij voortaan precies wat je in huis moet halen voor je Spaanse diner – of wat je in het restaurant het best van de kaart kiest!
Foodies Spaanse zomer
€ 7.99- Steek de Spaanse barbecue aan;
- Geniet van tafels vol tapas;
- Maak kannen vol cocktails en meer!

Wijn bij Spaanse gerechten
Een van de oudste wijnregio’s van Spanje ligt in het zuiden, in Andalusië. Hier komt sherry vandaan. Je denkt misschien: sherry? Drinkt iemand dat nog? Jazeker. Steeds meer zelfs. Sherry is een versterkte wijn en varieert van droog tot mierzoet; deze stijlen herken je vaak al aan de kleur. We zouden het vaker moeten drinken en juist dit past bij veel Spaanse gerechten.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Soorten sherry
Er zijn twee hoofdtypen sherry. Enerzijds heb je de biologisch gerijpte varianten, oftewel gegrijpt onder flor. Dit is een knetterdroge stijl, zoals fino of manzanilla. Maar flor is kieskeurig: hij houdt van frisse, vochtige lucht – precies wat de westenwind, de poniente, meebrengt. Anderzijds heb je de oxidatief gerijpte sherry’s, denk aan amontillado, oloroso en palo cortado. Deze krijgen hun aroma’s door langdurige vatrijping en hebben vaak een licht tot diep amberkleurig glas.
Wijn bij Spaanse gerechten
Probeer bij manzanillasherry zeker manchegokaas, oesters, olijven, sardientjes en gerookte amandelen. Maar een van mijn mooiste, tikje decadente combinaties was toch de manzanilla van Barbadillo met blini’s en kaviaar, bij een tl-buisverlichte
zaak in Sevilla. Die combinatie vergeet ik nooit – en hij werkt geweldig. Bovendien: sherry is ontzettend betaalbaar én gastronomisch.
Meer weten over Spaanse wijn?
Wil je meer weten over sherry? Lees de hele column in Foodies’ Spaanse zomer en ontdek alle wijn-spijstips van Jan-Jaap!
Foodies Spaanse zomer
€ 7.99- Steek de Spaanse barbecue aan;
- Geniet van tafels vol tapas;
- Maak kannen vol cocktails en meer!

Onze tips

Spaans menu

5x typisch Spaanse gerechten om van te genieten

Gazpacho maken: recepten voor klassieke Spaanse koude soep

Zo maak je een Spaanse borrelplank met tapas

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



