
Jaarlijks wordt door Food and Friends, in samenwerking met CB, het Gouden Kookboek uitgereikt. Dit jaar is deze prijs overgeslagen, maar toch vertellen wij jou wat onze favoriete kookboeken van 2025 zijn!
Lees verder na de advertentie
Hoewel er dit jaar geen officiële uitreiking is voor het beste kookboek van het jaar, vinden wij dat deze pareltjes uit 2025 absoluut een podium verdienen. Wat ons betreft zijn dit dé boeken die opnieuw in de schijnwerpers mogen staan. Niet alleen vanwege de heerlijke recepten, maar ook omdat ze ons verrast hebben met mooie technieken, leuke invalshoeken en prachtige presentaties!
Sla deze boeken op om cadeau te doen tijdens de feestdagen!
Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken?
De beste kookboeken van 2025
Volgens ons zijn dit de boeken van 2025 die je in de boekenkast wilt hebben staan (in willekeurige volgorde):
1. Boustany
Zin om je even helemaal onder te dompelen in de kleurrijke, geurige wereld van de Palestijnse keuken? Dan is het boek Boustany precies wat je zoekt. In dit kookboek – zijn allereerste soloproject – neemt chef Sami Tamimi je mee in de rijke smaken en oude tradities met heerlijke vegan en vegetarische recepten. Zo kookt hij hartige gerechten met onder andere aubergine, linzen en kikkererwten, maar maakt hij ook zoete lekkernijen met pistache en citroen.

2. Pien’s Dinner Club
In Pien’s Dinner Club deelt Pien Wekking niet alleen heerlijke recepten, maar geeft ze ook haar beste tips om ‘the host(ess) with the mostest’ te worden. Zo lees je onder meer alles over de voorbereiding van je eigen dinnerparty, het dekken van de mooiste tafels en het samenstellen van een feestelijk menu. Samen met Pien zorg je ervoor dat jij straks moeiteloos de mooiste momenten rondom de tafel creëert!

3. Padella
Soms gaat er niets boven een goed bord pasta. Of je nu een simpele spaghetti bolognese maakt of juist uitpakt met een zelfgemaakte ravioli, pasta valt bijna altijd wel in de smaak. De meeste pasta recepten zijn vaak met gemak te bereiden; je kunt het zo uitdagend voor jezelf maken als je wilt. Wil je graag je pastakennis verbreden? Dan is Padella het nieuwe kookboek dat je in je kast wilt hebben staan! Auteur Tim Siadatan leert je alles over verschillende soorten pasta, de bereiding en technieken, en deelt natuurlijk de lekkerste recepten.

4. Citrusbijbel
Van grapefruit tot mandarijn en van bergamot tot makrut limoen, in de Citrusbijbel kom je alle soorten citrusvruchten tegen. Of het nu zomer of winter is, dat maakt niet uit. De bijbel is dik genoeg om voor elk seizoen en elke gelegenheid een passend recept te vinden. Daarnaast zijn deze vitamine C-bommetjes over het algemeen het hele jaar door in de supermarkt te vinden, dus je kan er het hele jaar mee vooruit!

5. Simply Good
Chef-kok Niven Kunz en zijn partner Virginie van Bronckhorst-Kunz bewijzen het weer: koken op sterrenniveau hoeft helemaal niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. In hun nieuwe kookboek Simply Good laten ze zien dat je met simpele ingrediënten prachtige gerechten kunt maken voor elke gelegenheid.


Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
6. Jamie’s Easy Airfryer
Met Jamie’s Easy Airfryer hoopt Jamie Oliver je te laten zien wat een veelzijdig apparaat dit mini-oventje is en meer mensen over te halen zelf de keuken in te gaan. Zoals we van hem gewend zijn, zijn de recepten van Jamie Oliver lekker, verrassend, smaakvol, vol verse ingrediënten en vooral niet te moeilijk; met een kleine voorraadkast en basiskeukengerei kom je al een heel eind. En behalve deze recepten geeft Jamie je ook handige tips over duurzaam koken, hoe je je keuken organiseert, smaakmakers om altijd op voorraad te hebben en hoe je balans krijgt in je (airfryer)maaltijden.

7. Het complete basisbakboek
Welke thuisbakker kent haar niet? Laura Kieft deelt al 15 jaar lang de beste bakrecepten op haar populaire blog Laura’s Bakery en in haar succesvolle kookboeken. Je kent Het Basisbakboek misschien wel? Het complete basisbakboek is een compleet vernieuwde uitgave hiervan. Je begrijpt dat je deze als thuisbakker niet mag missen…

8. Lugma
Chef-kok Noor Murad het heft in eigen handen genomen. Nadat ze met Ottolenghi aan verschillende boeken werkte, brengt ze nu haar eigen kookboek uit. Het boek Lugma zit boordevol verrukkelijke gerechten uit Bahrein, het omliggende Midden-Oosten en daarbuiten. Dit móét wel een fantastisch kookboek zijn!

9. Super Simple, Very Tasty
We kennen allemaal wel het gevoel dat je even inspiratieloos bent als het gaat om het bedenken van het avondeten. Of dat je overal zin in hebt, behalve urenlang doorbrengen in de keuken. Gelukkig heeft Sepp van Dijk (@a_twisted_chef) nu Super Simple, Very Tasty uitgebracht, waarin hij zijn recepten deelt voor recepten voor doordeweeks, maar met meer dan genoeg smaak voor een serieus goede maaltijd. Wat dacht je bijvoorbeeld een pasta puttanesca? Of een smashburger met baconjam?

10. De bijbel van de Koreaanse keuken
Samen met haar moeder, die met haar man al meer dan twintig jaar een Koreaans restaurant heeft in Den Haag, zette Sang-Ah een boek in elkaar met meer dan 230 recepten uit hun geboorteland. Wij vertellen je alles over De bijbel van de Koreaanse keuken en delen onze favoriete recepten!

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken?
Onze tips

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Gezond eten zonder gedoe? Jamie Oliver deelt zijn 50 healthy hacks

Deze makkelijke airfryer-maaltijden wil je elke dag maken

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



