
Ingrediënten voor 10 stuks:
Lees verder na de advertentie
- 2 tl zout
- 2 el suiker
- 1 zakje droge gist 7 g
- 1 el + extra olijfolie
- 500 g harde bloem
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 1 el baking soda
- 1 ei – geklutst
- maanzaad, sesamzaad en
- zeezout – om te garneren
- vershoudfolie
Kerst Tip

Een ontspannen kerst.
Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Lees verder na de advertentie
Lees verder na de advertentie
Lees verder na de advertentie
Alles in huis? Aan de slag, we gaan zelf bagels maken!
1. Zelf bagels maken doe je zo: schenk 300 ml water in een grote kom en roer het zout, de suiker, de gist, 1 el olie en 250 g bloem erdoorheen. Meng al knedend met 1 hand of met de deeghaken van een keukenmachine of mixer geleidelijk de overige bloem erdoorheen tot een zacht deeg. Kneed ca. 10 minuten tot het deeg egaal en elastisch aanvoelt. Druk met een vinger in het deeg – het moet snel weer terugveren. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een met met olijfolie ingevette kom. Bedek met een theedoek en laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld, of zet het deeg 1 nacht in de koelkast om het langzaam te laten rijzen.

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Verdeel het deeg op een met bloem bestoven werkblad in 10 stukken à 85 g (foto 1). Maak elk stuk bolvormig door de uiteinden van het deeg steeds plat te drukken en onder het midden van het deeg te vouwen (foto 2).

3. Draai elke deegbol onder je hand op het werkblad om hem egaler te maken (foto 3). Druk de steel van een pollepel in het midden van elke deegbol om er een gat in te maken (foto 4). Steek de steel door het gat en draai de bagel er voorzichtig omheen tot het gat ca. 3 cm groot is – dat is groter dan het gat uiteindelijk wordt, omdat het deeg weer zal rijzen (foto 5). Bedek de bagels losjes met vershoudfolie terwijl je de overige bagels maakt. Laat de bagels ca. 30 minuten rijzen.

4. Breng in een grote pan ruim water aan de kook en strooi de basterdsuiker en de baking soda erin.* Het zal nu erg gaan bruisen. Leg de bagels in het kokende water – niet meer dan 4 tegelijk. Kook ze ca. 1 minuut tot ze een beetje gerezen zijn en een velletje hebben en draai ze daarbij eenmaal om (foto 6). Kook de bagels niet langer, dan worden ze te taai en bobbelig na het bakken. Neem de bagels met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken. Leg ze op een met olie ingevette bakplaat. Bestrijk de bagels met het ei en bestrooi ze met maanzaad, sesamzaad of zeezout. Bak ze in 15-18 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
*De basterdsuiker en baking soda in het kookwater geven de bagels een mooie glanzende buitenkant.
Viel het zelf bagels maken in de smaak? Maak dan ook eens stap voor stap je eigen roggebrood!
© olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Lulu Grimes Foto’s: David Munns Styling: Mike Cutting Foodstyling: Janine Ratcliffe
Onze tips

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.



