
Van Bovens leftovers: het boek
Lees verder na de advertentie
Sinds een aantal jaar bedenkt Yvette voor Volkskrant Magazine wekelijks een seizoensrecept, plus een tip om de restjes mee op te maken. Zo kookt ze zelf thuis elke dag, want Van Boven gooit nooit iets weg. Goed eten weggooien is namelijk eeuwig zonde. Van elk restje valt de volgende dag wel iets lekkers te maken, dus geeft ze voor elk recept ook een smakelijke tweede bestemming.
Haar columns en rond de 200 recepten uit haar wekelijkse rubriek zijn nu gebundeld in “Van Bovens leftovers“. Steeds met duidelijke, foolproof receptuur zoals we van Yvette gewend zijn, voorzien van meerdere geïllustreerde tips, info én het door haarzelf gefotografeerde gerecht. Van Boven kookt het hele jaar door: met name groente, maar ook wat vlees en vis. Uiteraard wordt er ook van alles gebakken. Kortom: een heerlijk boek met heel veel inspiratie voor dagelijkse verspillingsvrije kost.


Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Yvette van Boven
Waarschijnlijk ken je Yvette van Boven van haar eerdere boeken of van haar heerlijke tv-programma’s. Ze won in 2020 nog Het Gouden Kookboek met haar boek “Home Made Basics” en mocht onlangs lunchen met het koningspaar. Dat Yvette van Boven niets dan kwaliteit levert hoeven we vast niet uit te leggen. Of het nu gaat om haar recepten, tekeningen, foto’s of tv-programma’s: wij zijn fan. Naast al deze talenten is ze ook nog eens een geweldige gastvrouw. Dat bleek wel toen we aan mochten schuiven bij Yvette thuis voor het prachtige boek “Homakase” van haar man Oof Verschuren. Alsof talent besmettelijk is, hij barst er namelijk ook van.
Leftovers
Met haar nieuwste boek “Van Bovens leftovers” doet Yvette iets bijzonders. Niet zozeer nieuw, ze doet dit al een tijdje met haar wekelijkse recepten in het Volkskrant Magazine. Naast heerlijke receptuur geeft ze telkens verschillende opties om iets onweerstaanbaar lekkers te maken met de restjes van het voorgaande recept, oftewel de leftovers. Deze manier van koken past perfect in de tijd dat duurzaamheid een hot topic is. Het is namelijk schrikbarend om te zien hoeveel eten we met z’n allen jaarlijks verspillen. Door te werk te gaan zoals Yvette van Boven doet met haar recepten maken we de wereld een stukje duurzamer, én lekkerder.
Recepten uit het boek
In de inleiding legt ze haarfijn uit dat niets weggooien een leefregel is van Yvette, iets wat vanzelfsprekend is voor haar. Daarmee wil ze de lezer niet vermanend toespreken, eerder inspireren. In het boek kookt Yvette mee met de seizoenen. Zo maak je het koken nog duurzamer, mits je werkt met seizoensproducten natuurlijk. Zoals we gewend zijn van Yvette van Boven; de recepten zijn stuk voor stuk goed te maken. Niet teveel poespas of lastige technieken, gewoon goed, gezond en lekker eten dat toegankelijk is voor iedereen. Een voorbeeld is haar meloen-tomaatgazpacho. Deze staat in een halfuur op tafel, is niet moeilijk te maken en zit vol met smaak!
Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:
Gebruik je liever geen rivierkreeftjes of wil je graag een vegetarische gazpacho op tafel zetten? Laat de rivierkreeft achterwege en vervang deze door zachte, verkruimelde geitenkaas.
Yvette: “In het Frans heet alles wat in een glaasje geserveerd wordt een ‘verrine’. Vind ik voor dit opmaakreceptje dus heel toepasselijk. Maakt ’t gelijk chic.”
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.






