Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeft

Foodies boekenclub: “Van Bovens leftovers”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met meer dan 200 kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Van Bovens leftovers: het boek

Sinds een aantal jaar bedenkt Yvette voor Volkskrant Magazine wekelijks een seizoensrecept, plus een tip om de restjes mee op te maken. Zo kookt ze zelf thuis elke dag, want Van Boven gooit nooit iets weg. Goed eten weggooien is namelijk eeuwig zonde. Van elk restje valt de volgende dag wel iets lekkers te maken, dus geeft ze voor elk recept ook een smakelijke tweede bestemming.

Haar columns en rond de 200 recepten uit haar wekelijkse rubriek zijn nu gebundeld in “Van Bovens leftovers“. Steeds met duidelijke, foolproof receptuur zoals we van Yvette gewend zijn, voorzien van meerdere geïllustreerde tips, info én het door haarzelf gefotografeerde gerecht. Van Boven kookt het hele jaar door: met name groente, maar ook wat vlees en vis. Uiteraard wordt er ook van alles gebakken. Kortom: een heerlijk boek met heel veel inspiratie voor dagelijkse verspillingsvrije kost.

Van Bovens Leftovers

€ 32,99
Van Bovens leftovers

Yvette van Boven

Waarschijnlijk ken je Yvette van Boven van haar eerdere boeken of van haar heerlijke tv-programma’s. Ze won in 2020 nog Het Gouden Kookboek met haar boek “Home Made Basics” en mocht onlangs lunchen met het koningspaar. Dat Yvette van Boven niets dan kwaliteit levert hoeven we vast niet uit te leggen. Of het nu gaat om haar recepten, tekeningen, foto’s of tv-programma’s: wij zijn fan. Naast al deze talenten is ze ook nog eens een geweldige gastvrouw. Dat bleek wel toen we aan mochten schuiven bij Yvette thuis voor het prachtige boek “Homakase” van haar man Oof Verschuren. Alsof talent besmettelijk is, hij barst er namelijk ook van.

Leftovers

Met haar nieuwste boek “Van Bovens leftovers” doet Yvette iets bijzonders. Niet zozeer nieuw, ze doet dit al een tijdje met haar wekelijkse recepten in het Volkskrant Magazine. Naast heerlijke receptuur geeft ze telkens verschillende opties om iets onweerstaanbaar lekkers te maken met de restjes van het voorgaande recept, oftewel de leftovers. Deze manier van koken past perfect in de tijd dat duurzaamheid een hot topic is. Het is namelijk schrikbarend om te zien hoeveel eten we met z’n allen jaarlijks verspillen. Door te werk te gaan zoals Yvette van Boven doet met haar recepten maken we de wereld een stukje duurzamer, én lekkerder.

Recepten uit het boek

In de inleiding legt ze haarfijn uit dat niets weggooien een leefregel is van Yvette, iets wat vanzelfsprekend is voor haar. Daarmee wil ze de lezer niet vermanend toespreken, eerder inspireren. In het boek kookt Yvette mee met de seizoenen. Zo maak je het koken nog duurzamer, mits je werkt met seizoensproducten natuurlijk. Zoals we gewend zijn van Yvette van Boven; de recepten zijn stuk voor stuk goed te maken. Niet teveel poespas of lastige technieken, gewoon goed, gezond en lekker eten dat toegankelijk is voor iedereen. Een voorbeeld is haar meloen-tomaatgazpacho. Deze staat in een halfuur op tafel, is niet moeilijk te maken en zit vol met smaak!

Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:

Roergebakken waterkers met bonen & wortelpipián

Roergebakken waterkers met bonen & wortelpipián

Meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeft

Gebruik je liever geen rivierkreeftjes of wil je graag een vegetarische gazpacho op tafel zetten? Laat de rivierkreeft achterwege en vervang deze door zachte, verkruimelde geitenkaas.

Meloen-tomaatgazpacho met rivierkreeft

Frambozenkoekkruimverrientjes

Yvette: “In het Frans heet alles wat in een glaasje geserveerd wordt een ‘verrine’. Vind ik voor dit opmaakreceptje dus heel toepasselijk. Maakt ’t gelijk chic.”

Frambozenkoekkruimverrientjes

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!