Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
meal preppen

3 goede redenen om te gaan meal preppen

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Niet alleen topsporters maar een heleboel mensen zijn tegenwoordig aan het mealpreppen. En maar goed ook! Preppen is hartstikke handig en kan - met de juiste tips en menu's - ook heel lekker en gevarieerd zijn. Zo pak je het aan:

3 goede redenen om te gaan meal preppen

1. Meer rust
Het is natuurlijk hartstikke leuk om elke dag even wat boodschappen te doen of om je te laten inspireren door wat er nog in je koelkast ligt, maar doordeweeks ontbreekt daarvoor vaak de tijd. Met meal preppen heb je alles in huis en voorbereid. Alles gaat in één moeite door.

2. Verantwoorder eten en altijd zelfgemaakt
Omdat je alles hebt voorbereid, zet je elke dag in een handomdraai een zelfgemaakte maaltijd op tafel. Je hoeft niet meer je toevlucht te nemen tot diepvriesmaaltijden, afhaalmaaltijden of de bezorgservice. Je eet dus automatisch een stuk gezonder en voedzamer!

3. Minder verspilling
Alles wat je koopt, wordt gebruikt. Verse producten zijn sneller klaar, vooral groenten. En je koelkast puilt niet langer uit met groenten die liggen weg te kwijnen in je groentela.

meal preppen

Handige tips voor het meal preppen

Koelen of invriezen?
De meeste dingen kun je gedurende de week gewoon in je koelkast bewaren – de meeste dingen worden zelfs lekkerder van een dagje rust in de kou. Er zijn ook dingen die beter gedijen bij wat meer kou in de vriezer. Denk aan soep – in de vriezer behoud je meer vitaminen – en vlees en vis (vanwege de beperkte houdbaarheid). Let met groenten wel op in de vriezer; de kou bevriest het vocht in de groenten en dat kan ervoor zorgen dat de structuur van groenten achteruit gaat. Bewaar groenten dus liever in de koelkast, wel in klein laagje water!

Koop diepvrieszakjes
Hartstikke leuk dat alles in vershoudbakjes moet, maar niet iedereen heeft zo’n grote Amerikaanse koelkast. Veel producten kun je gelukkig ook in diepvrieszakjes bewaren en die nemen een hoop minder ruimte in. Tip: gebruik ze voor vetvrije dingen, dan zijn ze makkelijk herbruikbaar. Of gebruik, nog duurzamer, je eigen verpakkingen zoals deze bijenwasdoek.

Maak een weekplanning

Overkomt het jou ook weleens, dat je verlepte groenten weggooit? Zonde hè? Met meal preppen kun je dat voorkomen. Maak vooraf een weekplanning en bepaal daarin wat je precies gaat eten. Houd rekening met wat je koopt. Maak je doperwtensoep voor 2 dagen? Gebruik dan op dag 3 en/of 4 ook doperwten, is die zak meteen lekker op. Je goal is: alles wat je koopt voor één week ook daadwerkelijk opmaken. En dat betekent heus niet dat je elke dag hetzelfde moet eten, wees creatief! Zoek op internet of kijk in kookboeken voor leuke recepten.

meal preppen

Hier vind je inspiratie

Wil je best gaan preppen, maar kom je niet verder dan rijst, broccoli en kip qua inspiratie? Dan komt het handige boek Mealprepping van Keda Blackto the rescue. Hierin vind je een tiental verschillende weekmenu’s, afgestemd op de 4 seizoenen. De gerechten zijn super veelzijdig en heel makkelijk vegetarisch te maken. Veel gerechten zijn zelfs al vegetarisch.

Elk weekmenu begint met een boodschappenlijst, dan volgt er een kookdag met een overzicht van de belangrijkste voorbereidingen en dan vind je nog voor elke dag een pagina met daarop de laatste bereidingen. Dan gaat het echt over kleine dingen zoals iets opwarmen of gratineren.

Preppen proberen? foodies mag vijf exemplaren van het boek Mealprepping weggeven. Reageer hieronder wat jouw ideale prepgerecht is en maak kans!

meal preppen

 

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!