Advertentie
3 goede redenen om te gaan meal preppen
1. Meer rust
Het is natuurlijk hartstikke leuk om elke dag even wat boodschappen te doen of om je te laten inspireren door wat er nog in je koelkast ligt, maar doordeweeks ontbreekt daarvoor vaak de tijd. Met meal preppen heb je alles in huis en voorbereid. Alles gaat in één moeite door.
2. Verantwoorder eten en altijd zelfgemaakt
Omdat je alles hebt voorbereid, zet je elke dag in een handomdraai een zelfgemaakte maaltijd op tafel. Je hoeft niet meer je toevlucht te nemen tot diepvriesmaaltijden, afhaalmaaltijden of de bezorgservice. Je eet dus automatisch een stuk gezonder en voedzamer!
3. Minder verspilling
Alles wat je koopt, wordt gebruikt. Verse producten zijn sneller klaar, vooral groenten. En je koelkast puilt niet langer uit met groenten die liggen weg te kwijnen in je groentela.
Handige tips voor het meal preppen
Koelen of invriezen?
De meeste dingen kun je gedurende de week gewoon in je koelkast bewaren – de meeste dingen worden zelfs lekkerder van een dagje rust in de kou. Er zijn ook dingen die beter gedijen bij wat meer kou in de vriezer. Denk aan soep – in de vriezer behoud je meer vitaminen – en vlees en vis (vanwege de beperkte houdbaarheid). Let met groenten wel op in de vriezer; de kou bevriest het vocht in de groenten en dat kan ervoor zorgen dat de structuur van groenten achteruit gaat. Bewaar groenten dus liever in de koelkast, wel in klein laagje water!
Koop diepvrieszakjes
Hartstikke leuk dat alles in vershoudbakjes moet, maar niet iedereen heeft zo’n grote Amerikaanse koelkast. Veel producten kun je gelukkig ook in diepvrieszakjes bewaren en die nemen een hoop minder ruimte in. Tip: gebruik ze voor vetvrije dingen, dan zijn ze makkelijk herbruikbaar. Of gebruik, nog duurzamer, je eigen verpakkingen zoals deze bijenwasdoek.
Maak een weekplanning
Overkomt het jou ook weleens, dat je verlepte groenten weggooit? Zonde hè? Met meal preppen kun je dat voorkomen. Maak vooraf een weekplanning en bepaal daarin wat je precies gaat eten. Houd rekening met wat je koopt. Maak je doperwtensoep voor 2 dagen? Gebruik dan op dag 3 en/of 4 ook doperwten, is die zak meteen lekker op. Je goal is: alles wat je koopt voor één week ook daadwerkelijk opmaken. En dat betekent heus niet dat je elke dag hetzelfde moet eten, wees creatief! Zoek op internet of kijk in kookboeken voor leuke recepten.
Hier vind je inspiratie
Wil je best gaan preppen, maar kom je niet verder dan rijst, broccoli en kip qua inspiratie? Dan komt het handige boek Mealprepping van Keda Blackto the rescue. Hierin vind je een tiental verschillende weekmenu’s, afgestemd op de 4 seizoenen. De gerechten zijn super veelzijdig en heel makkelijk vegetarisch te maken. Veel gerechten zijn zelfs al vegetarisch.
Elk weekmenu begint met een boodschappenlijst, dan volgt er een kookdag met een overzicht van de belangrijkste voorbereidingen en dan vind je nog voor elke dag een pagina met daarop de laatste bereidingen. Dan gaat het echt over kleine dingen zoals iets opwarmen of gratineren.
Preppen proberen? foodies mag vijf exemplaren van het boek Mealprepping weggeven. Reageer hieronder wat jouw ideale prepgerecht is en maak kans!
Onze tips
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten
De lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Kerst amuses voor een verpletterende indruk
Dit zijn de beste recepten met burrata
5x de lekkerste recepten met linzen
Turkse recepten: een enorme smaaksensatie
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.