Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Paradijselijk Puglia volgens Cantine Due Palme

Italiaans tafelen met de wijnen van Cantine Due Palme

In samenwerking met Les Généreux & Due Palme
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Stoffige rode aarde, glinsterende blauwe zee, uitgestrekte wijn- en olijfgaarden en pittoreske smalle straatjes. Welkom in Puglia, waar eten tot kunst verheven is en de familie Maci met ziel en zaligheid de mooiste Zuid-Italiaanse wijnen maakt. Ontdek, ervaar en geniet!

Cantine Due Palme: drie generaties Maci

Cantine Due Palme is het levenswerk van oenoloog Angelo Maci. Vanuit een diepgewortelde liefde voor de wijncultuur in zijn geboortestreek Salento, startte hij in 1989 de coöperatie die in de drie decennia erop zou uitgroeien tot het boegbeeld van Puglia. Inmiddels geeft zijn dochter Melissa Maci, die praktisch opgroeide in de cantina, succesvol leiding aan Due Palme. Onder haar bewind werd de cantina verkozen tot coöperatie van het jaar 2023 door de toonaangevende wijngids Gambero Rosso. Angelo’s kleinzoon Francesco Fortunato Maci – pas afgestudeerd oenoloog en wijnbouwkundige – is de jonge, bevlogen hoofdwijnmaker van de cantina.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De lekkerste wijnspijscombinaties thuis

Een goede wijnspijscombinatie maakt het gerecht én de wijn lekkerder. We bedachten dan ook drie heerlijke Italiaanse gerechten speciaal voor bij de wijnen van Cantine Due Palme. Met behulp van onze recepten en het wijnpakket met bijpassende wijnen tover je die fantastische wijnspijscombinaties moeiteloos zelf op tafel. Het wijnpakket kun je hier meteen online bestellen.

Cantine Due Palme wijnpakket

€ 55,00
Cantine Due Palme wijnpakket

Gegrilde romainesla met romige sjalot-olijvendressing met Domiziano Bianco

Due Palmes roomzachte en fruitige Domiziano Bianco is gemaakt van Chardonnay en rijpte kort met de gisten in rvs-tanks. Het is een voltreffer bij dit heerlijke vegetarische gerecht. Het rijpe fruit in de wijn matcht perfect met de zoete doperwtjes en de romige kaas. De sappige frisheid combineert mooi met de groene kruiden en de sinaasappelzest. Het licht getoaste karakter komt tot slot terug in de knapperige broodcroutons. Een combi om je vingers bij af te likken, probeer maar!

> naar het recept: gegrilde romainesla met romige sjalot-olijvendressing

Gegrilde romainesla met romige sjalot-olijvendressing

Tagliata di manzo met rucola en grana padano met San Gaetano

De San Gaetano is een echt Puglia-icoon: het is een Primitivo uit Manduria. Dit gebied geldt, vanwege z’n bijzondere roodkleurige, ijzerrijke bodem plus de verkoelende invloed van de zee, als de beste herkomst voor wijnen van de primitivodruif. Due Palme oogst de Primitivo met de hand en voedt de wijn na de vergisting op in vaten van Amerikaans eiken. Het resultaat: een volle, krachtige rode wijn met rijp rood en zwart fruit en verleidelijke vanilletonen, die bijna vraagt om mals gebraden rood vlees. Hij past dan ook perfect bij tagliata di manzo, een verfijnde Italiaanse klassieker met veel smaak dankzij de peperige rucola en de zoute kaas.”

> naar het recept: tagliata di manzo met rucola en grana padano

Tagliata di manzo met rucola en grana padano

Pizza met tomaat, artisjok, prosciutto en pecorino met Domiziano Collezione Privata

De Domiziano Collezione Privata is gemaakt van Puglia’s beroemde blauwe negroamarodruif en rijpt in kleine eikenhouten fusten. Hij is heerlijk vol en soepel van smaak, met rijp, zondoorstoofd rood fruit en kruidigheid. Daarmee is het een perfecte wijn voor bij pizza! Pizza is over het algemeen hoog op smaak en zoutig; daar past een zwoele, fruitige wijn met veel smaakintensiteit perfect bij. Ook omdat er vaak veel verschillende ingrediënten op een pizza zitten, is deze allrounder een ideale match. Met z’n zachte structuur kan-ie zelfs de artisjok aan.

> naar het recept: pizza met tomaat, artisjok, prosciutto en pecorino

Pizza met tomaat, artisjok, prosciutto en pecorino

Cantine Due Palme: een nieuw hoofdstuk

Met de wisseling van de wacht van oprichter Angelo Maci naar zijn dochter Melissa is Cantine Due Palme aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Stevig geworteld in de Zuid-Italiaanse wijntradities en -cultuur, maar ook met de blik op de toekomst gericht. De wijnen zijn nog altijd even authentiek, toegankelijk en breed inzetbaar, maar voldoen met hun sappige fruit, soepele smaak en evenwichtige fraîcheur ook helemaal aan de voorkeuren van vandaag de dag.

Ook zet Due Palme steeds meer in op wijntoerisme, om zo hun geliefde Salento te delen met wijnliefhebbers van over de hele wereld. Niet alleen ben je welkom op het domein voor een rondleiding met een wijnproeverij, je kunt tegenwoordig zelfs verblijven bij Cantine Due Palme! In het historische centrum van Cellino San Martino, waar zich ook het hoofdkwartier van het domein bevindt, opende Melissa in een prachtig 18e-eeuws pand het Keline Charme Hotel. Een aanrader voor wie zich volledig wil onderdompelen in al het heerlijks en prachtigs dat Puglia te bieden heeft.

Cantine Due Palme wijnpakket

Riedel: het ideale wijnglaswerk

Optimaal genieten van deze prachtwijnen uit Puglia? Drink ze dan uit de fraaie, hieronder afgebeelde Veloce wijnglazen van Oostenrijkse glasblazer Riedel. Om de rode wijnen nog beter tot hun recht te laten komen, kun je ze bovendien beluchten in de elegante Mosel wijnkaraf. Een lust voor het oog én de smaakpapillen! Het glaswerk van Riedel is verkrijgbaar via de partners van Les Généreux. Kijk voor verkoopadressen op lesgenereux.nl.

glazen van Riedel

Cantine Due Palme wijnpakket

€ 55,00
Cantine Due Palme wijnpakket

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!