Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Francesco Mutti

Francesco Mutti: “De Italiaanse vlag bestaat uit de kleuren van tomaat, basilicum en mozzarella”

In samenwerking met Mutti
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

We kennen allemaal wel de blikken met tomaten van Mutti in de supermarkt. Wat veel mensen niet weten is dat Mutti een echt familiebedrijf is. Sinds 1994 staat Francesco Mutti aan het roer. Tijd om hem het hemd van het lijf te vragen over het bedrijf. Spoiler alert; hij deelt ook nog eens zijn favoriete Italiaanse recepten!

Het familiebedrijf van Francesco Mutti

In 1850 startte de overgrootvader van Francesco Mutti zijn familiebedrijf Mutti, met tomaten die groeiden onder de Italiaanse zon. In 1899 begon de familie Mutti bovendien met het verwerken van de tomaten tot bijvoorbeeld diverse producten. Voorlopers van de gezeefde tomaten, fijngesneden tomaten, gepelde tomaten, kerstomaten uit blik en ook alle andere Mutti-producten die je nu in de winkel ziet.

Francesco Mutti nam het bedrijf in 1994 over met een duidelijk motto. Hij vertelt: “Om échte kwaliteit te houden in het belangrijk om nooit compromissen te sluiten. We zijn in de loop der jaren gegroeid, maar steeds alleen wanneer het mogelijk was om met de groei óók de kwaliteit te behouden. Zo ontwikkelt Mutti bijvoorbeeld al 120 jaar lang met veel liefde de best mogelijke Italiaanse tomatenproducten.”

Wil je iedere week de lekkerste recepten & nieuwtjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Francesco aan het roer

In 1994 nam Francesco Mutti het stokje over en werd hij CEO. “Ik koos vrijwel direct voor een reorganisatie door nieuwe producten te lanceren en op zoek te gaan naar een afzetgebied buiten Italië. Kwaliteit en innovatie zijn kernwaarden voor Mutti sinds het ontstaan”, vertelt Francesco. “Ik voegde een ingrediënt toe aan de bestaande kernwaarden: merkverbetering. Een grote uitdaging, maar vandaag de dag zie je het resultaat. De kwaliteit is behouden, we innoveren dagelijks en Mutti gaat ook nog eens de wereld over. De kwaliteit van onze tomaten inspireert me om het best mogelijk product neer te zetten.”

tomaat van Mutti

Tomaten van Mutti

Tomaten zijn de basis van alle producten die Mutti in de schappen heeft staan. Wat maakt de tomaten van Mutti zo uniek? Francesco vertelt: “We proberen altijd een extra dosis intelligentie in onze blikken te stoppen. Dat doen we door continu te innoveren, daarnaast oogsten we alleen tomaten van geweldige kwaliteit. Dat is waar we goed in zijn. We sluiten geen compromissen, het bedrijf groeit alleen als we de kwaliteit kunnen waarborgen. Tomaten zijn geweldig en ontzettend smaakvol. Vanaf het veld waar ze geoogst worden tot aan de keuken waar je er zelf mee aan de slag gaat; de kwaliteit mag niet achteruit gaan. Al met al is het een gemeenschappelijk project waarbij we iedereen betrekken, van boer tot CEO.”

Italiaanse oogst

Alle tomaten van Mutti komen uit Italië, er wordt niets geïmporteerd. Francesco: “Onze tomaten zijn 100% Italiaans, afkomstig uit ecologisch gecontroleerde gebieden. De afstand tot de productielocaties is gemiddeld genomen 91 kilometer, niet heel ver uit elkaar dus. De tomaten voor onze passata en polpa worden geoogst in Emilia-Romagna, in Noord-Italië. Voor onze gepelde tomaten en cherrytomaten oogsten we voornamelijk in Apulië, in Zuidoost-Italië. In totaal werken we met meer dan 800 Italiaanse boerenfamilies.”

Tomaten van Mutti

Favoriete recepten van Francesco Mutti

Natuurlijk zijn we benieuwd naar de lievelingsrecepten van Francesco Mutti. Hier hoeft hij niet lang over na te denken. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke pasta met tomaat, mozzarella en basilicum of gepocheerde zeebaars. De recepten zijn geen grote familiegeheimen, toch bevatten ze allemaal een klein geheim volgens Francesco: “Binnen mijn familie zeggen we altijd dat we zijn wat we eten. Daarmee kies ik graag bewust voor goede ingrediënten. Niet de duurste of meest exclusieve ingrediënten, maar juist die producten die in het seizoen zijn. Door hier respectvol mee om te gaan kies je automatisch voor de hoogste kwaliteit. Daarmee hoeft eten helemaal niet moeilijk te zijn. Simpele recepten met de mooiste seizoensproducten creëren de lekkerste gerechten!”

We vragen Francesco Mutti naar zijn eerste herinnering aan eten. “Ik denk dat mijn eerste herinneringen aan eten niet veel anders zijn dan bij andere kinderen, zoals bijvoorbeeld het eten dat moeders koken. Ik kan je in ieder geval verzekeren dat ik vroeger geen tomatensap mee naar school kreeg in plaats van gewoon sap, al denken sommige mensen dat wel met zo’n familiebedrijf”, vertelt Francesco terwijl hij lacht.

Paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella

Francesco Mutti: “Dit recept bestaat uit simpele ingrediënten die tegelijkertijd zoveel zeggen over de Italiaanse keuken. Het is wat mij betreft dan ook geen toeval dat de Italiaanse vlag bestaat uit de kleuren van tomaat, basilicum en mozzarella. Deze drie ingrediënten geven elk gerecht een prachtige smaak, mits je de juiste balans weet te vinden. In dit recept vind je de juiste balans. Paccheri is een pastasoort die de saus volledig absorbeert, zo proef je de rijke smaak van tomaat in elke hap.”

Francesco Mutti: Paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella

> naar het recept voor paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella

Pappa al pomodoro – broodsoep met octopus

Francesco Mutti: “Wat dit recept uniek maakt? De simpelheid in combinatie met prachtige smaken, mede door de heerlijke tomaten natuurlijk. De broodsoep bevat sterke smaken, zonder dat er een specifieke smaak overheerst. Alles is in balans in deze broodsoep. Daarnaast is de octopus niet alleen erg smaakvol, hij is ook nog eens lekker knapperig.”

Pappa al pomodoro – broodsoep met octopus

> naar het recept voor pappa al pomodoro – broodsoep met octopus

Acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus

Francesco Mutti: “Ik vind het belangrijk om regelmatig vis te eten. De voedingswaarden zijn hoog terwijl vis vaak maar weinig vet bevat. Zeebaars zit bijvoorbeeld vol met mineralen zoals calcium, ijzer en zink. Door zeebaars te pocheren in tomatensaus voeg je een extra dimensie toe aan de smaak. Dit zorgt gegarandeerd voor succes aan tafel. Rijke smaken in een relatief licht gerecht, voor mij is dit dé perfecte lunch.”

Acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus

> naar het recept voor acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!