Francesco Mutti: “De Italiaanse vlag bestaat uit de kleuren van tomaat, basilicum en mozzarella”
Advertentie
Het familiebedrijf van Francesco Mutti
In 1850 startte de overgrootvader van Francesco Mutti zijn familiebedrijf Mutti, met tomaten die groeiden onder de Italiaanse zon. In 1899 begon de familie Mutti bovendien met het verwerken van de tomaten tot bijvoorbeeld diverse producten. Voorlopers van de gezeefde tomaten, fijngesneden tomaten, gepelde tomaten, kerstomaten uit blik en ook alle andere Mutti-producten die je nu in de winkel ziet.
Francesco Mutti nam het bedrijf in 1994 over met een duidelijk motto. Hij vertelt: “Om échte kwaliteit te houden in het belangrijk om nooit compromissen te sluiten. We zijn in de loop der jaren gegroeid, maar steeds alleen wanneer het mogelijk was om met de groei óók de kwaliteit te behouden. Zo ontwikkelt Mutti bijvoorbeeld al 120 jaar lang met veel liefde de best mogelijke Italiaanse tomatenproducten.”
Wil je iedere week de lekkerste recepten & nieuwtjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Francesco aan het roer
In 1994 nam Francesco Mutti het stokje over en werd hij CEO. “Ik koos vrijwel direct voor een reorganisatie door nieuwe producten te lanceren en op zoek te gaan naar een afzetgebied buiten Italië. Kwaliteit en innovatie zijn kernwaarden voor Mutti sinds het ontstaan”, vertelt Francesco. “Ik voegde een ingrediënt toe aan de bestaande kernwaarden: merkverbetering. Een grote uitdaging, maar vandaag de dag zie je het resultaat. De kwaliteit is behouden, we innoveren dagelijks en Mutti gaat ook nog eens de wereld over. De kwaliteit van onze tomaten inspireert me om het best mogelijk product neer te zetten.”
Tomaten van Mutti
Tomaten zijn de basis van alle producten die Mutti in de schappen heeft staan. Wat maakt de tomaten van Mutti zo uniek? Francesco vertelt: “We proberen altijd een extra dosis intelligentie in onze blikken te stoppen. Dat doen we door continu te innoveren, daarnaast oogsten we alleen tomaten van geweldige kwaliteit. Dat is waar we goed in zijn. We sluiten geen compromissen, het bedrijf groeit alleen als we de kwaliteit kunnen waarborgen. Tomaten zijn geweldig en ontzettend smaakvol. Vanaf het veld waar ze geoogst worden tot aan de keuken waar je er zelf mee aan de slag gaat; de kwaliteit mag niet achteruit gaan. Al met al is het een gemeenschappelijk project waarbij we iedereen betrekken, van boer tot CEO.”
Italiaanse oogst
Alle tomaten van Mutti komen uit Italië, er wordt niets geïmporteerd. Francesco: “Onze tomaten zijn 100% Italiaans, afkomstig uit ecologisch gecontroleerde gebieden. De afstand tot de productielocaties is gemiddeld genomen 91 kilometer, niet heel ver uit elkaar dus. De tomaten voor onze passata en polpa worden geoogst in Emilia-Romagna, in Noord-Italië. Voor onze gepelde tomaten en cherrytomaten oogsten we voornamelijk in Apulië, in Zuidoost-Italië. In totaal werken we met meer dan 800 Italiaanse boerenfamilies.”
Favoriete recepten van Francesco Mutti
Natuurlijk zijn we benieuwd naar de lievelingsrecepten van Francesco Mutti. Hier hoeft hij niet lang over na te denken. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke pasta met tomaat, mozzarella en basilicum of gepocheerde zeebaars. De recepten zijn geen grote familiegeheimen, toch bevatten ze allemaal een klein geheim volgens Francesco: “Binnen mijn familie zeggen we altijd dat we zijn wat we eten. Daarmee kies ik graag bewust voor goede ingrediënten. Niet de duurste of meest exclusieve ingrediënten, maar juist die producten die in het seizoen zijn. Door hier respectvol mee om te gaan kies je automatisch voor de hoogste kwaliteit. Daarmee hoeft eten helemaal niet moeilijk te zijn. Simpele recepten met de mooiste seizoensproducten creëren de lekkerste gerechten!”
We vragen Francesco Mutti naar zijn eerste herinnering aan eten. “Ik denk dat mijn eerste herinneringen aan eten niet veel anders zijn dan bij andere kinderen, zoals bijvoorbeeld het eten dat moeders koken. Ik kan je in ieder geval verzekeren dat ik vroeger geen tomatensap mee naar school kreeg in plaats van gewoon sap, al denken sommige mensen dat wel met zo’n familiebedrijf”, vertelt Francesco terwijl hij lacht.
Paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella
Francesco Mutti: “Dit recept bestaat uit simpele ingrediënten die tegelijkertijd zoveel zeggen over de Italiaanse keuken. Het is wat mij betreft dan ook geen toeval dat de Italiaanse vlag bestaat uit de kleuren van tomaat, basilicum en mozzarella. Deze drie ingrediënten geven elk gerecht een prachtige smaak, mits je de juiste balans weet te vinden. In dit recept vind je de juiste balans. Paccheri is een pastasoort die de saus volledig absorbeert, zo proef je de rijke smaak van tomaat in elke hap.”
> naar het recept voor paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella
Pappa al pomodoro – broodsoep met octopus
Francesco Mutti: “Wat dit recept uniek maakt? De simpelheid in combinatie met prachtige smaken, mede door de heerlijke tomaten natuurlijk. De broodsoep bevat sterke smaken, zonder dat er een specifieke smaak overheerst. Alles is in balans in deze broodsoep. Daarnaast is de octopus niet alleen erg smaakvol, hij is ook nog eens lekker knapperig.”
> naar het recept voor pappa al pomodoro – broodsoep met octopus
Acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus
Francesco Mutti: “Ik vind het belangrijk om regelmatig vis te eten. De voedingswaarden zijn hoog terwijl vis vaak maar weinig vet bevat. Zeebaars zit bijvoorbeeld vol met mineralen zoals calcium, ijzer en zink. Door zeebaars te pocheren in tomatensaus voeg je een extra dimensie toe aan de smaak. Dit zorgt gegarandeerd voor succes aan tafel. Rijke smaken in een relatief licht gerecht, voor mij is dit dé perfecte lunch.”
> naar het recept voor acqua pazza – zeebaars gepocheerd in tomatensaus
Onze tips
Kaneelbroodjes maken: zo doe je dat
Bourgondisch genieten met de wijnen van Abbotts & Delaunay
Van cake tot taart: 7x zoete recepten van Jamie Oliver
5x kalkoen recepten voor kerst
Kerstdiner met kinderen: 5x de leukste recepten
Nacho ovenschotel: 7x de lekkerste recepten
5x winterse zuurkool recepten
Appel recepten: 9x zoetigheden om te bakken
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.