Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
clementine-yoghurttaart

4x glutenvrij bakken met kerst

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Er zijn steeds meer diëten, wensen en voorkeuren bij het maken van een diner. Soms is het lastig om voor iedereen wat passends te vinden. Geen zorgen! Wij delen hier de lekkerste recepten voor glutenvrij bakken met kerst.

Glutenvrij bakken met kerst

Krijg je deze kerst gasten op bezoek met een glutenvrij dieet? Eitje! Wij helpen je om glutenvrij te bakken deze kerst. Deze recepten zijn namelijk perfect voor iedereen met een glutenintolerantie of liever glutenvrij eet. Wij zetten ter inspiratie heerlijke baksels op een rij, van kerststol tot kersttaart. Naast deze recepten kun je er ook voor kiezen om je andere baksels glutenvrij te maken. En het leuke? Ze zijn helemaal niet moeilijk om te bakken en toch nog super smakelijk!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten glutenvrij bakken

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om glutenvrij te bakken en smaken je baksels net zo lekker als de klassieke recepten. Bekijk onderstaande recepten en ga lekker zelf aan de slag in de keuken. Fijne kerst!

clementine-yoghurttaart

Glutenvrije clementine-yoghurttaart

Deze prachtige taart is niet alleen glutenvrij maak ook nog eens gegarandeerd de showstopper van de avond. Bestrijk als decoratie clementines en kruidentakjes lichtjes met geklopt eiwit en wentel ze in suiker. Laat een half uurtje drogen en je prachtige taart kan op tafel. Denk je ook niet dat je gasten onder de indruk zullen zijn?

Naar het recept
Cover voor

Glutenvrije kerststolbites

Een van onze favoriete glutenvrije bakrecepten voor kerst: deze onweerstaanbare bites van kerststol. Leuk om uit te delen aan vrienden en familie bij de koffie. Wedden dat ze het verschil met ‘gewone’ kersstol niet eens proeven?

Naar het recept
Bakken met meringue

Glutenvrije kersttaartjes met meringue

Traditioneel gaat mincemeat in mincemeat pie, maar ook in deze prachtige kersttaartjes met meringue komt het vruchtenmengsel goed tot zijn recht. Al klinkt het voor ons wat gek in de horen, mincemeat wordt in Engeland erg vaak gebruikt. Maar vergis je niet: het mengsel is zoet in plaats van hartig. Daarom past het ook zo goed in gebak!

Naar het recept
Glutenvrije chocolade-notencake

Glutenvrije chocolade-notencake

Gelukkig zijn er talloze opties om glutenvrij te bakken! Ga lekker aan de slag met deze chocolade-notencake en je gasten zullen het verschil niet eens merken!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
clementine-yoghurttaart

Glutenvrije clementine-yoghurttaart

Bestrijk als decoratie clementines en kruidentakjes lichtjes met geklopt eiwit en wentel ze in suiker. Laat een half uurtje drogen.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

4 clementines zonder pitjes – 3 hele + 1 schil geraspt en 2 el sap
200 g + extra gezouten boter zacht
200 g lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
250 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel
100 g polenta
1 tl bakpoeder
½ tl xanthaangom – natuurwinkel
150 g Griekse yoghurt
1 el oranjebloesemwater
bakpapier

Voor het glazuur

200 g gezouten boter – zacht
500 g poedersuiker – gezeefd
1 tl vanille-extract
100 g Griekse yoghurt – op kamertemperatuur

Bereiding

  1. 1. Doe 3 hele clementines met schil in een pan met water, breng aan de kook en kook ca. 35 minuten op laag vuur tot ze heel zacht zij n. Als de clementines niet onderwater blijven, zet er dan een kleine pan of klein deksel op. Giet de clementines af, pureer ze in hun geheel en laat afkoelen.

  2. 2. Verwarm wanneer de puree afgekoeld is, de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet 3 springvormen (ca. 20 cm Ø) in met boter en bekleed ze met bakpapier.

  3. 3. Klop 200 g boter en de suiker in een kom romig. Klop de eieren erdoorheen. Spatel het bakmeel, de polenta, het bakpoeder, de xanthaangom, de yoghurt, het oranjebloesemwater, 2 el clementinesap en de clementinepuree erdoorheen. Verdeel het beslag over de 3 taartvormen en bak 20-25 minuten in de oven. Controleer of een houten prikker er droog uitkomt. Laat de taartbodems op een rooster helemaal afkoelen.

  4. 4. Klop voor het glazuur de boter met 250 g poedersuiker en het vanille-extract glad. Klop de overige poedersuiker erdoorheen tot het glad is. Klop in 3 porties vluchtig de yoghurt erdoorheen, anders kan het mengsel schiften.

  5. 5. Bestrijk de taartbodems elk met een dikke laag glazuur. Zorg dat je een beetje glazuur overhoudt. Laat de taartbodems ca. 20 minuten in de koelkast opstijven. Roer de geraspte clementineschil door het overige glazuur. Stapel de taartbodems uit de koelkast op elkaar. Bestrijk met een paletmes de hele taart gelijkmatig met een dunne laag clementineglazuur.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Sarah Cook Foto’s: Rob Streeter Styling: Rebecca Newport

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!