Recepten met witlof

Witlof is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht wordt de krop namelijk al snel groen. De krop wordt vervolgens van de wortel afgebroken en vind je in de winkel zoals wij de groente kennen voor recepten met witlof.

Wist je trouwens dat deze groente in België vaak witloof wordt genoemd? Hoe dan ook; rauw, gekookt of gestoofd, je kunt er alle kanten mee op. Om deze groente een beetje in het zonnetje te zetten (figuurlijk dan) verzamelden wij onze zeven favoriete recepten met witlof. Welk recept ga jij als eerste maken?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Witlofschotel

We beginnen met het recept voor een klassieke witlofschotel, maar dan nét even anders dan dat je gewend bent. Laura de Grave stopt namelijk appelstroop in deze schotel. Laura vertelt: “Door de witlof in het stroopmengsel te bakken karamelliseert hij en krijgt hij een bitterzoet tintje. Heerlijk in combinatie met de pittige mosterdsaus en hartige kaas.”

> naar het recept: witlofschotel

witlofschotel

2. Witlof met romige avocado

Dit heerlijke recept komt uit het boek “Groenten” van de ongekroonde groentekoningin Mari Maris. Ze vertelt: “De romigheid van avocado, de lichte bittere lof in knapperige laagjes… Ik zou er schalen van op kunnen.” En daar zijn wij het dan weer helemaal mee eens!

> naar het recept: witlof met romige avocado

Witlof met romige avocado

3. Plaattaart met roquefort, peer en witlof

Een VrijMiBo op een kleedje onder de Eiffeltoren? Dit Frans georiënteerde borrelhapje zou er niet misstaan wat ons betreft. Probeer maar eens uit en combineer de heerlijke smaken van blauwe kaas, peer en witlof.

> naar het recept: plaattaart met roquefort, peer en witlof

Plaattaart met roquefort, peer en witlof

4. Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Stiekem laten we zelfgebakken brood soms weleens nét iets te lang liggen zodat we er wel toast van móéten maken. Met dit recept is dat absoluut een feestje!

> naar het recept: zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Nog meer recepten met witlof:

5. Witlof-garnalensalade met zuurdesemtoast

Nog zo’n heerlijk recept met witlof waar we zuurdesemtoast bij serveren. Al kun je eigenlijk elk soort geroosterd brood bij deze salade serveren wat ons betreft. De witlof en garnalen combineren perfect qua smaak en textuur, dit is dan ook een van onze favoriete recepten met witlof!

> naar het recept: witlof-garnalensalade met zuurdesemtoast

Witlof-garnalensalade met zuurdesemtoast

6. Witlof met koolrabi en kaassaus

Dat witlof en kaas een goede combinatie zijn wist je waarschijnlijk al, haast iedereen kent wel de stronkjes witlof uit de oven opgerold in een plakje ham en rijkelijk bestrooid met geraspte kaas. Dit recept van Seppe Nobels is daar een moderne variant op. Zoals Seppe zelf zegt: “Move over, witlof-met-ham-en-kaas. Hier is de veggie versie!”

> naar het recept: witlof met koolrabi en kaassaus

Witlof met koolrabi en kaassaus

7. Cannelloni met witlof, parmezaan en spekjes

Luna Trapani van restaurant Spritz Antwerpen deelde dit recept met ons toen we haar vroegen naar haar absolute favorieten. Het recept van Luna is volledig plantaardig, al hoeft dit natuurlijk niet. De plantaardige ingrediënten zijn niet altijd makkelijk te verkrijgen, dus kies zelf hoe je het recept het liefst maakt.

> naar het recept: cannelloni met witlof, parmezaan en spekjes

Cannelloni met witlof, parmezaan en vegan spekjes

Lees ook: