Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Witlof: 7x de lekkerste recepten

Profielfoto van BasBas Erkens

Je kent vast de klassieke ovenschotel met witlof, ham en kaas of de witlofsalade met fruit uit blik, maar er zijn zo veel meer heerlijke recepten met witlof. Om je te inspireren verzamelden wij onze favoriete recepten met witlof. Van heerlijke plaattaart tot aan smaakvolle cannelloni.

Lees verder na de advertentie

Witlof

Witlof is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht wordt de krop namelijk al snel groen. De krop wordt vervolgens van de wortel afgebroken en vind je dan ook in de winkel zoals wij de groente kennen voor recepten met witlof.

Wist je trouwens dat deze groente in België vaak witloof wordt genoemd? Hoe dan ook; rauw, gekookt of gestoofd, je kunt er alle kanten mee op. Om deze groente een beetje in het zonnetje te zetten (figuurlijk dan) verzamelden wij onze favoriete recepten met witlof. Welk recept ga jij als eerste maken?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tip!

Witlof recepten

Haal snel wat stronkjes witlof bij de supermarkt of de groenteboer en duik de keuken in met deze heerlijke recepten!

WITLOFSCHOTEL

Witlofschotel

We beginnen met het recept voor een klassieke witlofschotel, maar dan nét even anders dan dat je gewend bent. Laura de Grave stopt namelijk appelstroop in deze schotel. Door de witlof in het stroopmengsel te bakken karamelliseert hij en krijgt hij een bitterzoet tintje.

Naar het recept
Witlof met romige avocado

Witlof met romige avocado

Dit heerlijke recept komt uit het boek “Groenten” van groentekoningin Mari Maris. Ze vertelt: “De romigheid van avocado, de lichte bittere lof in knapperige laagjes… Ik zou er schalen van op kunnen.”

Naar het recept
Plaattaart met roquefort, peer en witlof

Plaattaart met roquefort, peer en witlof

Een VrijMiBo op een kleedje onder de Eiffeltoren? Dit Frans georiënteerde borrelhapje zou er niet misstaan wat ons betreft. Probeer maar eens uit en combineer de smaken van blauwe kaas, peer en witlof.

Naar het recept
Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Stiekem laten we zelfgebakken brood soms weleens nét iets te lang liggen zodat we er wel toast van móéten maken. Met dit recept is dat absoluut een feestje!

Naar het recept
Witlof-garnalensalade met zuurdesemtoast

Witlof-garnalensalade met zuurdesemtoast

Nog zo’n heerlijk recept met witlof waar we zuurdesemtoast bij serveren. Al kun je eigenlijk elk soort geroosterd brood bij deze salade serveren wat ons betreft. De witlof en garnalen combineren perfect qua smaak en textuur.

Naar het recept
Witlof met koolrabi en kaassaus

Witlof met koolrabi en kaassaus

Dat witlof en kaas een goede combinatie zijn wist je waarschijnlijk al, haast iedereen kent wel de stronkjes witlof uit de oven opgerold in een plakje ham en rijkelijk bestrooid met geraspte kaas. Dit recept van Seppe Nobels is daar een moderne variant op.

Naar het recept
Cannelloni met witlof, parmezaan en vegan spekjes

Cannelloni met witlof, parmezaan en vegan spekjes

Luna Trapani van restaurant Spritz Antwerpen deelde dit recept met ons toen we haar vroegen naar haar absolute favorieten. Het recept van Luna is volledig plantaardig, al hoeft dit natuurlijk niet.

Naar het recept
redactiefavoriet
WITLOFSCHOTEL

Witlofschotel

We beginnen met het recept voor een klassieke witlofschotel, maar dan nét even anders dan dat je gewend bent. Laura de Grave stopt namelijk appelstroop in deze schotel. Door de witlof in het stroopmengsel te bakken karamelliseert hij en krijgt hij een bitterzoet tintje.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

500 g vastkokende aardappels
4 stronken witlof
2 el appelstroop
4 el koolzaadolie
75 ml verse slagroom
3 tl grove mosterd
100 g geraspte oude Goudse kaas
50 g walnoten
Keukenspullen: garde
kwastje (optioneel)

Bereiding

  1. Schil de aardappels. Kook de aardappels in 10-12 min. bijna gaar. Laat afkoelen. Snijd ondertussen de onderkant van het witlof en halveer de stronkjes in de lengte.

  2. Meng de appelstroop met 2 el water en 2 el olie met een garde in een kom. Breng op smaak met peper en zout.

  3. Wrijf de witlof met je handen (of een kwastje) in met het appelstroopmengsel. Verhit 2 koekenpannen met 1 el olie op middelhoog vuur. Bak de witlof in ca. 5 min. rondom bruin.

  4. Snijd de gekookte aardappels in plakjes van ca. 0,5 cm dik. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de witlof op de aardappel. Meng de slagroom en de mosterd in een kommetje. Schenk over de witlof. Bestrooi met de kaas.

  5. Bak in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Hak ondertussen de walnoten grof. Bestrooi voor het serveren met de walnoten.

Foto: Jan Bartelsman

Meer inspiratie? Lees dan ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!