Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Recepten met witlof: van ovenschotel tot salade

Profielfoto van BasBas Erkens

Je kent vast de klassieke ovenschotel met witlof, ham en kaas of de witlofsalade met fruit uit blik. Maar er zijn zo veel meer heerlijke recepten met deze witte bladgroente. Om je te inspireren verzamelden wij onze favoriete recepten met witlof. Van heerlijke plaattaart tot aan een smaakvolle cannelloni.

Lees verder na de advertentie

Recepten met witlof

Witlof is een bladgroente die in het donker wordt geteeld; in het licht wordt de krop namelijk al snel groen en krijgt hij een nog meer bittere smaak. De krop wordt vervolgens van de wortel afgebroken en vind je in de winkel zoals wij de groente kennen: met witte bladeren. Heb je een mooie krop weten te scoren? Dan kun je er alle kanten mee op: rauw, gekookt of gestoofd bijvoorbeeld. Om deze groente een beetje in het zonnetje te zetten (figuurlijk dan), hebben wij de lekkerste recepten met witlof voor je op een rij gezet. Welk recept ga jij als eerste maken?

Witlof recepten

Haal snel wat stronkjes witlof bij de supermarkt of de groenteboer en duik de keuken in met deze heerlijke recepten met witlof!

Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Stiekem laten we zelfgebakken brood soms weleens nét iets te lang liggen zodat we er wel toast van móéten maken. Met dit recept is dat absoluut een feestje!

Naar het recept
gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof en zure appeltjes

Een vergeten groente in de Nederlandse keuken, we maken aardpeer hip met hazelnoten, witlof en zure appeltjes!

Naar het recept
WITLOFSCHOTEL

Witlof ovenschotel

We beginnen met het recept voor een klassieke witlofschotel, maar dan nét even anders dan dat je gewend bent. Laura de Grave stopt namelijk appelstroop in deze schotel. Door de witlof in het stroopmengsel te bakken karamelliseert hij en krijgt hij een bitterzoet tintje.

Naar het recept
Witlof met romige avocado

Witlof met romige avocado

Dit heerlijke recept komt uit het boek “Groenten” van groentekoningin Mari Maris. Ze vertelt: “De romigheid van avocado, de lichte bittere lof in knapperige laagjes… Ik zou er schalen van op kunnen.”

Naar het recept
Witlofspiesjes met gegrilde zoete aardappel

Witlofspiesjes met gegrilde zoete aardappel

Wist je dat je de witlof ook kunt grillen op de barbecue of grill? Zo maak je er deze heerlijke spiesen mee die je kunt serveren als bijgerecht!

Naar het recept

Tip!

Plaattaart met roquefort, peer en witlof

Plaattaart met roquefort, peer en witlof

Een VrijMiBo op een kleedje onder de Eiffeltoren? Dit Frans georiënteerde borrelhapje zou er niet misstaan wat ons betreft. Probeer maar eens uit en combineer de smaken van blauwe kaas, peer en witlof.

Naar het recept
Witlof-garnalensalade met zuurdesemtoast

Witlof-garnalensalade met zuurdesemtoast

Nog zo’n heerlijk recept met witlof waar we zuurdesemtoast bij serveren. Al kun je eigenlijk elk soort geroosterd brood bij deze salade serveren wat ons betreft. De witlof en garnalen combineren perfect qua smaak en textuur.

Naar het recept
Witlof met koolrabi en kaassaus

Witlof met koolrabi en kaassaus

Dat witlof en kaas een goede combinatie zijn wist je waarschijnlijk al, haast iedereen kent wel de stronkjes witlof uit de oven opgerold in een plakje ham en rijkelijk bestrooid met geraspte kaas. Dit recept van Seppe Nobels is daar een moderne variant op.

Naar het recept
Cannelloni met witlof, parmezaan en vegan spekjes

Cannelloni met witlof, parmezaan en vegan spekjes

Luna Trapani van restaurant Spritz Antwerpen deelde dit recept met ons toen we haar vroegen naar haar absolute favorieten. Het recept van Luna is volledig plantaardig, al hoeft dit natuurlijk niet.

Naar het recept
‘Bittere’ salade met witlof, roodlof, Gorgonzola en sinaasappeldressing

Salade met witlof, roodlof, Gorgonzola en sinaasappeldressing

Fris, bitter en romig komen perfect samen in deze “bittere” salade. De knapperige blaadjes vormen een heerlijke basis, terwijl de pittige kaas en de frisse citrusdressing zorgen voor een perfecte balans. Een verrassende combinatie die zowel als voorgerecht als lichte lunch een succes is!

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
redactiefavoriet
Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Zuurdesemtoast met geroosterde witlof en blauwe kaas

Stiekem laten we zelfgebakken brood soms weleens nét iets te lang liggen zodat we er wel toast van móéten maken. Met dit recept is dat absoluut een feestje!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

2 stronkjes witlof (in de lengte gehalveerd)
2 el + extra olijfolie
1 el + extra vloeibare honing
2 tl sherryazijn (evt. rodewijnazijn)
zout en peper
4 sneetjes zuurdesembrood
20 g walnoten
100 g blauwe kaas (bijv. roquefort)
2 el uienchutney
aluminiumfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Leg de witlofhelften met de snijkant naar boven gericht in een grote ovenschaal en besprenkel met 2 el olijfolie, 1 el honing en de azijn. Bestrooi met zout en peper. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Verwijder het folie en rooster de witlof nog ca. 10 minuten tot hij zacht is.

  2. Zet de grillfunctie van de oven aan op de hoogste stand of verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Leg de sneetjes brood en de walnoten in de ovenschaal bij de witlof. Besprenkel het brood met wat olie en rooster het geheel nog ca. 5 minuten tot de noten lekker ruiken, het brood knapperig is en de witlof goudbruine randjes krijgt.

  3. Verdeel de blauwe kaas over de sneetjes en schep er wat uienchutney op. Leg op iedere toast 1 witlofhelft, verkruimel wat walnoten erover en besprenkel met wat extra honing.

© Olive Magazine / Immediate Media  Receptuur: Anna Glover  Foto’s: Sam A Harris Styling: Victoria Eldridge Foodstyling: Ella Tarn

Meer inspiratie? Lees dan ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!