Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Cocktailtechnieken: cocktails

Shaken, strainen en muddlen: cocktailtechnieken met Tess Posthumus

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Ben je van plan om cocktails of mocktails te maken voor de borrel? Wij vroegen bartender Tess Posthumus naar de beste cocktailtechnieken en benodigdheden. Hou dit lijstje bij de hand als je aan de slag gaat in de keuken of achter de bar, in no-time sta je professioneel cocktails te shaken!

Cocktailtechnieken: bartools

Het voordeel van thuis shaken is dat je gewoon lekker mag experimenteren. Tess vertelt: “Thuis cocktails maken is een stuk relaxter dan in een overvolle cocktailbar op een zaterdagavond. Wanneer ik in mijn eigen keuken aan het experimenteren ben, is er niemand die op mijn vingers kijkt, kan ik knoeien en direct uit het glas proeven. Thuis is het jouw eigen speeltuin en gelden de gangbare horecaregels niet.”

Kortom, vind je dat ene jampotje erg leuk om een cocktail in te serveren, of heeft de grote glazen vaas de perfecte maat voor een punch? Gewoon doen. Lees snel verder en leer alles over verschillende cocktailtechnieken. Samen met Tess Posthumus geven we je uitleg en tips.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Cocktailtechnieken: Tess Posthumus

Foto: Ming Chao

1. Cocktailshakers

Ga je aan de slag met cocktails? Laat je niet afschrikken door het verschil tussen een Boston shaker of een Parisian shaker, er zijn veel verschillende soorten te koop. De bekendste is misschien wel de Cobbler shaker. Dit model zie je dan ook vaak in de winkel liggen. Deze bestaat uit drie onderdelen: een metalen shaker tin, een bovenstuk met ingebouwde strainer en een dopje om ‘m mee dicht te doen.

Cocktailtechnieken: shaker

2. Strainers

Er zijn drie verschillende soorten strainers. Deze gebruik je bijvoorbeeld als je de ijsblokjes waarmee je net hebt staan te shaken niet in het glas wil hebben. Ook ideaal om kleine stukjes fruit of kruiden uit het glas te houden. Je hebt een Hawthorne strainer, Fine strainer en Julep strainer. De eerste heeft een veer aan de bovenkant en voorkomen dat de ijsblokjes in je glas vallen. De tweede lijkt op een zeefje en houdt kleine deeltjes tegen. De laatste zit vol met kleine gaatjes. Zo wordt het ijs tegengehouden maar schenk je de cocktail toch gemakkelijk in het glas.

Overige tools

3. Flessenopener

Oké, misschien een beetje voor de hand liggend. Maar goed, het zou je maar gebeuren. Heb je net alles in huis gehaald voor de lekkerste cocktails en vervolgens krijg je de flessen niet open.

4. Barspoon

Dit is een wat hogere lepel die je gebruikt om je cocktail te stirren (roeren). Deze term ken je vast van James Bond: “Shaken, not stirred”.

5. Jigger

Dit is een klein maatbekertje met aan elke kant een andere maat. De meest gangbare jiggers hebben aan de ene kant 30 ml en aan de andere kant 60 ml. Zo kan je gemakkelijk cocktails en ingrediënten afmeten waardoor je resultaat mooi in balans is.

6. Mesje

Een bartender heeft altijd een mesje bij de hand. Ideaal om ingrediënten mee fijn te snijden. Of natuurlijk voor prachtige garnering.

7. Mexican elbow

Mexicaanse elleboog? Wat zeg je? Dit is één van de favoriete bartools van Tess: “Dit is een ontzettend fijne handpers om citrus mee te persen. Ook ideaal voor versgeperst sinaasappelsap in de ochtend.”

8. Mixing glass

Een shaker gebruik je om de cocktail te shaken, maar zoals eerder beschreven kan je een cocktail ook stirren. Hier gebruik je een mixing glass voor, een groot glas met een lip. Daardoor schenk de cocktail vervolgens zonder te knoeien in een glas.

9. Muddler

Dit lijkt een beetje op een vijzel en is vaak gemaakt van hout, metaal of plastic.

Muddler

10. Pincet

Vaak gebruikt men de Engelse benaming: tweezers. Handig als je bijvoorbeeld kersen uit een potje moet vissen of net dat ene blaadje munt ter garnering nodig hebt.

11. Zesteur

Dit is eigenlijk een soort aardappelschilmesje. Hier maak je dunne lange slierten mee, die je ook wel zeste of twists noemt.

Cocktailtechnieken

Er zijn verschillende cocktailtechnieken die bijdragen aan de perfecte cocktail. Dit lijstje hoef je niet uit je hoofd te kennen, maar het is fijn om te weten wat er bedoeld wordt met bijvoorbeeld jiggeren, dry shaken of strainen als je het tegenkomt in een recept. Zo ben je in ieder geval op de hoogte van de meest gangbare cocktailtechnieken.

1. Jiggeren

Een jigger is een klein maatbekertje, vaak in de vorm van een zandloper. De term jiggeren is dan ook niets anders dan het afmeten van ingrediënten met behulp van dit maatbekertje.

2. Builden

Dit is niets anders dan het “bouwen” van een cocktail. Dit doe je soms direct in het glas waar de cocktail of mocktail uit gedronken wordt.

3. Top up

Deze cocktailtechniek is het aftoppen van een cocktail. Dit kom je regelmatig tegen in recepten. Gaat er een koolzuurhoudende drank in de cocktail? Die shake je natuurlijk niet mee. De cola of champagne voeg je dan bijvoorbeeld pas aan het einde toe. Op het laatst erbij schenken tot het glas vol is heet aftoppen of top up.

4. Shaken

Deze term hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. Dit is het eerste waar je aan denkt bij cocktails. Door te shaken meng je de verschillende ingrediënten met elkaar. Je voegt ijs toe zodat het drankje koud wordt, om de textuur te veranderen of om het geheel iets te verwateren.

5. Dry shaken

Deze cocktailtechniek gebruik je als er bijvoorbeeld eiwit in de cocktail gaat. Dit houdt in dat je eerst gaat shaken zonder ijs, zodat je een mooi en dik eiwitschuim krijgt.

Cocktail van 007?

6. Stirren

Hier hadden we het al eerder over, en deze term ken je vast van 007. Dit is één van de klassieke cocktailtechnieken om cocktails te bereiden. Denk je nu simpelweg aan roeren? Er komt iets meer techniek bij kijken. Tess: “Bij het maken van stirred cocktails wil je ook dat de verschillende ingrediënten met elkaar mengen, maar je probeert nog meer zaken voor elkaar te krijgen. Stirren is vergeleken met shaken een heel voorzichtige manier om de ingrediënten met elkaar te mengen, iets te verwateren en te koelen.”

7. Strainen

Na het shaken of stirren schenk je de cocktail uit in een glas. Dit heet strainen. Voor deze cocktailtechniek heb je verschillende strainers, een soort zeefjes.

Cocktailtechnieken: strainen

8. Muddlen

De beweging doet je misschien denken aan vijzelen, maar het is nét iets delicater. Door deze cocktailtechniek pers je sappen uit fruit, oliën uit de schil en plet je kruiden zodat ze smaak afgeven. Je raadt het al, hier gebruik je een muddler voor.

9. Rimmen

Say what? Voordat we boze mails krijgen, dit is één van de onschuldige cocktailtechnieken die haast iedereen wel kent. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is niets anders dan de rand van het glas voorzien van een smaakvol randje. Denk maar eens aan het zoutrandje bij een Margarita. Dit wist je vast nog niet!

Neem overigens ook eens een kijkje op de webshop van Flying Dutchmen Cocktails, hier vind je alle benodigdheden om vervolgens zelf aan de slag te gaan. De beste bartools, pakketten en boeken op één plek.

Masterclass: Cocktails

€ 16,99
cocktails Tess Posthumus

Lees ook:

hot cocktail

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!