1. Van bitter naar beter
Heb je ooit eens in een schil van een grapefruit gebeten? Dan weet je hoe intens bitter die is. Het koken van de schillen zorgt ervoor dat de bittere smaak minder wordt. Tegelijkertijd komt bij het koken de pectine uit de schil vrij, en krijg je door het water in te koken een geconcentreerd pectine ’sap’. Dit zorgt voor de stevigheid van de marmelade!
2. Geleren met pectine
Ook onze verre voorouders waren al handig met pectine. Dit natuurlijke bindmiddel is te vinden in de celwanden van planten en fruit. Pitten en schillen van citrusvruchten bevatten veel pectine, daarom worden deze traditioneel meegekookt bij het maken van marmelade. Gebruik je fruit met een lagere concentratie pectine? Dan kan geleisuiker een uitkomst bieden.
3. Suikers combineren
Een van de geheimen van deze perfecte marmelade zit hem in het combineren van de suikers. De kristalsuiker zorgt voor een extra dosis pectine uit de suikerbieten, gebruik het liefst de grovere soort, die smelt geleidelijker. De basterdsuiker en de rietsuiker geven de smaak van de marmelade een hint van karamel.
4. De schoonste potten
De marmelade is afgesloten en koel weggezet ca. 6 maanden houdbaar, maar dat gaat alleen op wanneer de gebruikte jampotten brandschoon zijn. Om de glazen potten écht schoon te krijgen, steriliseer je ze. Was ze eerst grondig en zorgvuldig in een heet sopje. Spoel ze goed schoon met heet water en zet ze daarna in een grote pan met kokend water. Leg op de bodem van de pan een theedoek om te voorkomen dat de potten kapot knappen.
Marmelade recept
Marmelade is om je vingers bij af te likken zo lekker. Met dit basisrecept kan jij zelf heel wat potjes vol vullen. Om uit te delen of om zelf te houden.
> naar het recept: marmelade maken