Advertentie
De perfecte marmelade maken
Je kent de potjes vast uit de supermarkt, van het ontbijtbuffet in een hotel, een high tea of Paddington. Zelf marmelade maken? Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk, zeker niet met deze onderstaande tips.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Van bitter naar beter
Heb je ooit eens in een schil van een grapefruit of sinaasappel gebeten? Dan weet je hoe intens bitter die is. Het koken van de schillen zorgt ervoor dat de bittere smaak minder wordt. Tegelijkertijd komt bij het koken de pectine uit de schil vrij, en krijg je door het water in te koken een geconcentreerd pectine ’sap’. Dit zorgt voor de stevigheid van de marmelade!
2. Geleren met pectine
Ook onze verre voorouders waren al handig met pectine. Dit natuurlijke bindmiddel is te vinden in de celwanden van planten en fruit. Pitten en schillen van citrusvruchten bevatten veel pectine, daarom worden deze traditioneel meegekookt bij het maken van marmelade. Gebruik je fruit met een lagere concentratie pectine? Dan kan geleisuiker bijvoorbeeld een uitkomst bieden.
3. Suikers combineren
Een van de geheimen van de perfecte marmelade zit hem in het combineren van de suikers. De kristalsuiker zorgt voor een extra dosis pectine uit de suikerbieten, gebruik het liefst de grovere soort, die smelt geleidelijker. De basterdsuiker en de rietsuiker geven de smaak van de marmelade een hint van karamel.
4. De schoonste potten
De marmelade is afgesloten en koel weggezet ongeveer zes maanden houdbaar, maar dat gaat alleen op wanneer de gebruikte jampotten brandschoon zijn. Om de glazen potten écht schoon te krijgen, steriliseer je ze. Was ze eerst grondig en zorgvuldig in een heet sopje. Spoel ze goed schoon met heet water en zet ze daarna in een grote pan met kokend water. Leg op de bodem van de pan een theedoek om te voorkomen dat de potten kapot knappen.
Recept om zelf marmelade te maken
De perfecte marmelade
Marmelade is om je vingers bij af te likken zo lekker. Met dit basisrecept kan jij zelf heel wat potjes vol vullen. Om uit te delen of natuurlijk om zelf te houden.
Naar het receptOnze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.