Advertentie
De perfecte marmelade maken
Je kent de potjes vast uit de supermarkt, van het ontbijtbuffet in een hotel, een high tea of Paddington. Zelf marmelade maken? Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk, zeker niet met deze onderstaande tips.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Van bitter naar beter
Heb je ooit eens in een schil van een grapefruit of sinaasappel gebeten? Dan weet je hoe intens bitter die is. Het koken van de schillen zorgt ervoor dat de bittere smaak minder wordt. Tegelijkertijd komt bij het koken de pectine uit de schil vrij, en krijg je door het water in te koken een geconcentreerd pectine ’sap’. Dit zorgt voor de stevigheid van de marmelade!
2. Geleren met pectine
Ook onze verre voorouders waren al handig met pectine. Dit natuurlijke bindmiddel is te vinden in de celwanden van planten en fruit. Pitten en schillen van citrusvruchten bevatten veel pectine, daarom worden deze traditioneel meegekookt bij het maken van marmelade. Gebruik je fruit met een lagere concentratie pectine? Dan kan geleisuiker bijvoorbeeld een uitkomst bieden.
3. Suikers combineren
Een van de geheimen van de perfecte marmelade zit hem in het combineren van de suikers. De kristalsuiker zorgt voor een extra dosis pectine uit de suikerbieten, gebruik het liefst de grovere soort, die smelt geleidelijker. De basterdsuiker en de rietsuiker geven de smaak van de marmelade een hint van karamel.
4. De schoonste potten
De marmelade is afgesloten en koel weggezet ongeveer zes maanden houdbaar, maar dat gaat alleen op wanneer de gebruikte jampotten brandschoon zijn. Om de glazen potten écht schoon te krijgen, steriliseer je ze. Was ze eerst grondig en zorgvuldig in een heet sopje. Spoel ze goed schoon met heet water en zet ze daarna in een grote pan met kokend water. Leg op de bodem van de pan een theedoek om te voorkomen dat de potten kapot knappen.
Recept om zelf marmelade te maken
De perfecte marmelade
Marmelade is om je vingers bij af te likken zo lekker. Met dit basisrecept kan jij zelf heel wat potjes vol vullen. Om uit te delen of natuurlijk om zelf te houden.
Onze tips
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.