Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit hem in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van de olijven. De olijven worden dus nog niet verhit, iets wat later wel gebeurt om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn afhankelijk van de olijfsoort en kan variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en peperig.

De prijzen voor ambachtelijk gemaakte oliën van kleine producenten kunnen hoog oplopen en deze worden dan ook vaak vergeleken met goede wijnen. Als de olie geperst is wordt hij eerst beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat hij extra vergine mag heten.

Verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie

‘Gewone’ olijfolie wordt anders verkregen en vormt een mengsel van olie die geraffineerd is. Dit wil zeggen dat de olijven verhit en afgekoeld worden. Hierdoor worden onzuiverheden verwijderd, maar gaat ook een deel van de smaak verloren. Daarom is de olie wat neutraler dan extra vergine olijfolie.

Wanneer gebruik je welke olie?

Welke versie je het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van de toepassing. Omdat de smaak van extra vergine olijfolie niet goed bestand is tegen hitte kun je hem beter bewaren voor het dresseren van koude gerechten of om op het laatste moment warme gerechten op smaak te brengen. Om te koken kun je beter ‘gewone’ olijfolie gebruiken.

Meer weten over olie? In het januarinummer van foodies lees je alles over verschillende soorten, van kokosolie tot avocado-olie en arachideolie. Ren snel naar de winkel om jouw exemplaar te bemachtigen!