Het verschil tussen inktvis en octopus is wat verwarrend. Laten we maar gelijk met de gelijk met de deur in huis vallen: elke octopus is een inktvis, maar niet elke inktvis is een octopus. Huh?! Wij leggen het je uit!

Soorten inktvis

Je kan eigenlijk helemaal niet spreken van dé inktvis. Deze bestaat helemaal niet omdat het een overkoepelende soortnaam is. Net als dat je het niet over dé hond kan hebben bijvoorbeeld. Er zijn meer dan 300 verschillende soorten inktvis. De octopus is hier ééntje van. Ook de pijlinktvis en de zeekat zijn inktvissoorten.

Verschil inktvis en octopus

Ook al is een octopus een inktvissoort, niet alle soorten inktvis zijn hetzelfde. Het verschil zit ‘m onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 (2 lange, 8 korte) hebben. Een ezelsbruggetje hiervoor zit in de naam: octo is 8 in het Latijn. Het verschil in tentakels onderscheidt de octopus van andere inktvissoorten. De weekdieren gebruiken hun tentakels als grijparmen om hun voedsel te vangen. Een ander verschil is dat octopussen eigenlijk altijd giftig zijn. De andere inktvis soorten zijn niet altijd giftig.

Honger gekregen? Maak dan snel een van de onderstaande heerlijke recepten!

Octopussalade met olijven en rode ui

verschil inktvis octopus

Calamari met rode peper en koriander

Calamari met rode peper en koriander

Gevulde inktvisjes met tomatensalsa

inktvis

Lees ook: 5x typisch Griekse gerechten die je meteen wil maken

Wil je iedere week de lekkerste recepten en leukste weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: