Wat is het verschil tussen inktvis en octopus?

Het verschil tussen inktvis en octopus is soms wat verwarrend. Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: elke octopus is een inktvis, maar niet elke inktvis is ook een octopus. Huh, say what?! Wij leggen het je graag uit!

Ook meer leuke weetjes, recepten en verhalen in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Soorten inktvis?

Je kan eigenlijk helemaal niet spreken van dé inktvis. Deze bestaat helemaal niet omdat het een overkoepelende soortnaam is. Net als dat je het niet over dé hond kan hebben bijvoorbeeld. Er zijn meer dan 300 verschillende soorten inktvis. De octopus is hier eentje van. Ook de pijlinktvis en de zeekat zijn bijvoorbeeld inktvissoorten.

Verschil inktvis en octopus

Ook al is een octopus een inktvissoort, niet alle soorten inktvis zijn hetzelfde. Het verschil zit ‘m onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben. Een ezelsbruggetje hiervoor zit in de naam: octo is acht in het Latijn. Het verschil in tentakels onderscheidt de octopus van andere inktvissoorten. De weekdieren gebruiken hun tentakels als grijparmen om hun voedsel te vangen. Een ander verschil is dat octopussen eigenlijk altijd giftig zijn. De andere inktvis soorten zijn niet altijd giftig.

Trek gekregen? Maak dan eens deze heerlijke recepten:

Octopussalade met olijven en rode ui

Een heerlijke frisse salade, die bijvoorbeeld goed bij een BBQ past. Zie je jezelf al lekker zitten in de tuin met een bordje op schoot?

> naar het recept: octopussalade met olijven en rode ui

verschil inktvis octopus

Calamari met rode peper en koriander

Een beetje pit kan af en toe geen kwaad, zeker niet in dit heerlijke recept. Je moet natuurlijk wel van koriander houden. Ben je per ongeluk uitgeschoten met de rode peper? Knijp er wat extra limoensap overheen voor een goede balans.

> naar het recept: calamari met rode peper en koriander

Calamari met rode peper en koriander

Gevulde inktvisjes met tomatensalsa

Bij dit recept krijgen we direct een heerlijk vakantiegevoel. Bij elke hap waan je jezelf in een zonnig en warm land. Kun je niet wachten tot het eindelijk vakantie is? Duik alvast de keuken in met dit recept voor gevulde inktvis met tomatensalsa!

> naar het recept: gevulde inktvisjes met tomatensalsa

inktvis

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook: