Advertentie
Overgebleven restjes kokosmelk
Heb je gisteren een Aziatische maaltijd op tafel gezet en nog restjes kokosmelk over? Gooi het laatste beetje uit het blik niet weg, maar maak er wat lekkers mee! Want kokosmelk is in tal van zowel hartige als zoete gerechten te verwerken. Door de romige en lichtzoete smaak maakt kokosmelk elk gerecht net even wat lekkerder. Het Voedingscentrum adviseert om kokosmelk na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer te bewaren. Bewaar de restjes kokosmelk niet in het blik zelf maar giet het in een afsluitbaar bakje. Het blik is namelijk lastig af te sluiten waardoor het minder lang houdbaar blijft. Houd er rekening mee dat de kokosmelk kan schiften door het vriesproces. Zorg er dus voor dat je de melk na het ontdooien flink omroert!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Kokosrijst
Tropische plantaardige zalmfilet met kokosrijst en frisse salsa
Kokos is een echte smaakmaker van de Aziatische keuken. Maar heb jij weleens je rijst in kokosmelk gekookt? Dit is een bekend bijgerecht en een heerlijk tropisch feestje! Door de rijst in kokosmelk te koken maak je het lekker romig en smaakvol. Om zelf kokosrijst te maken, kook je de rijst in één deel water en één deel kokosmelk.
Curry met overgebleven kokosmelk
Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad
Het is misschien wat voor de hand liggend, maar curry is de perfecte bestemming voor restjes kokosmelk. Want zonder kokosmelk geen curry. De melk zorgt er namelijk voor dat de saus steviger wordt en dat de smaken goed tot hun recht komen. Ook is de romige kokosmelk een mooie tegenhanger van het pittige van de curry.
Dessert van kokosmelk
Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs
Dat kokos ook goed in zoete gerechten past, bewijzen deze desserts. Kokos is namelijk romig, lichtzoet en lekker exotisch! Door de romige textuur kan je met je restjes kokosmelk perfect zelf ijs maken. Eigenlijk heb je maar twee ingrediënten nodig; kokosmelk en (vloeibare) suiker. Hup, in die ijsmachine en gaan! Met de overige ingrediënten kun je naar hartenlust variëren. Heb je geen ijsmachine thuis? Dan kun je met je overgebleven kokosmelk ook een onweerstaanbare panna cotta maken; een Italiaans dessert met een Aziatische twist. Vervang hiervoor simpelweg de room door kokosmelk. Lekker fris!
Dressing van restjes kokosmelk
Gadogado: Indische salade met aardappels, sperziebonen & pindadressing
Wist je dat je met kokosmelk ook heerlijke dressings of sauzen kan maken? Om je vingers bij af te likken! Maak een mix met je eigen Aziatische smaakmakers en maak je maaltijden af. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dressing met kokosmelk, pindakaas, limoensap en chilipeper? Proef en voeg indien nodig nog wat extra smaakmakers toe.
Soep
Soep van zoete aardappelen
Een scheutje kokosmelk in je soep doet wonderen. Het is een echte smaakmaker en maakt je soep lekker romig. Doordat kokosmelk bij veel ingrediënten past, kan het haast niet misgaan.
Onze tips
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten
De lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
Kerst amuses voor een verpletterende indruk
Dit zijn de beste recepten met burrata
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.