Overgebleven restjes kokosmelk

Heb je gisteren een Aziatische maaltijd op tafel gezet en nog restjes kokosmelk over? Gooi het laatste beetje uit het blik niet weg, maar maak er wat lekkers mee! Want kokosmelk is in tal van zowel hartige als zoete gerechten te verwerken. Door de romige en lichtzoete smaak maakt kokosmelk elk gerecht net even wat lekkerder. Het Voedingscentrum adviseert om kokosmelk na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer te bewaren. Bewaar de restjes kokosmelk niet in het blik zelf maar giet het in een afsluitbaar bakje. Het blik is namelijk lastig af te sluiten waardoor het minder lang houdbaar blijft. Houd er rekening mee dat de kokosmelk kan schiften door het vriesproces. Zorg er dus voor dat je de melk na het ontdooien flink omroert!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kokosrijst

Kokos is een echte smaakmaker van de Aziatische keuken. Maar heb jij weleens je rijst in kokosmelk gekookt? Dit is een bekend bijgerecht en een heerlijk tropisch feestje! Door de rijst in kokosmelk te koken maak je het lekker romig en smaakvol. Om zelf kokosrijst te maken, kook je de rijst in één deel water en één deel kokosmelk.

> naar het recept voor Tropische plantaardige zalmfilet met kokosrijst en frisse salsa

plantaardige zalm

Curry met overgebleven kokosmelk

Het is misschien wat voor de hand liggend, maar curry is de perfecte bestemming voor restjes kokosmelk. Want zonder kokosmelk geen curry. De melk zorgt er namelijk voor dat de saus steviger wordt en dat de smaken goed tot hun recht komen. Ook is de romige kokosmelk een mooie tegenhanger van het pittige van de curry.

> naar het recept voor viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad

Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad

Dessert van kokosmelk

Dat kokos ook goed in zoete gerechten past, bewijzen deze desserts. Kokos is namelijk romig, lichtzoet en lekker exotisch! Door de romige textuur kan je met je restjes kokosmelk perfect zelf ijs maken. Eigenlijk heb je maar twee ingrediënten nodig; kokosmelk en (vloeibare) suiker. Hup, in die ijsmachine en gaan! Met de overige ingrediënten kun je naar hartenlust variëren. Heb je geen ijsmachine thuis? Dan kun je met je overgebleven kokosmelk ook een onweerstaanbare panna cotta maken; een Italiaans dessert met een Aziatische twist. Vervang hiervoor simpelweg de room door kokosmelk. Lekker fris!

> naar het recept voor stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs

Stoofpeertjes met miso-karamel, amandelen en vanille-ijs restjes kokosmelk

Dressing van restjes kokosmelk

Wist je dat je met kokosmelk ook heerlijke dressings of sauzen kan maken? Om je vingers bij af te likken! Maak een mix met je eigen Aziatische smaakmakers en maak je maaltijden af. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dressing met kokosmelk, pindakaas, limoensap en chilipeper? Proef en voeg indien nodig nog wat extra smaakmakers toe.

> naar het recept voor Indonesische salade met aardappels, sperziebonen & pindadressing

Gadogado: indonesische salade met aardappels, sperziebonen & pindadressing

Soep

Een scheutje kokosmelk in je soep doet wonderen. Het is een echte smaakmaker en maakt je soep lekker romig. Doordat kokosmelk bij veel ingrediënten past, kan het haast niet misgaan.

> naar het recept voor soep van zoete aardappelen

Soep van zoete aardappelen restjes kokosmelk