Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Fasole batuta - bonendip met gekaramelliseerde ui

Proef traditie: Roemeense fasole batuta

In samenwerking met Valle del Sole
Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Romige bonenpuree met scherpe knoflook en zoete uien – deze traditionele Roemeense dip wil je niet missen op je borreltafel.

Fasole batuta – bonendip met gekaramelliseerde ui

Fasole batuta – wat letterlijk ‘geprakte bonen’ betekent – is een traditionele Roemeense dip van witte bonen, knoflook en gekaramelliseerde uien. Dit gerecht mag in Roemenië niet ontbreken op een feestelijk gedekte tafel vol lekkere hapjes en drankjes. Vaak wordt er naast brood ook tafelzuur en vleeswaren zoals gerookte beenham of worst bij geserveerd. Zonder vlees is het een populaire vastenmaaltijd in aanloop naar Pasen.

Witte bonen

Je kunt de dip ook van bonen in blik maken, maar door de geweekte bonen met groenten en kruiden te koken, nemen de bonen de smaken nog beter op. Neem dus vooral de tijd en week de bonen een nachtje in wat water. Je hoeft er niet naar om te kijken, maar het komt het eindresultaat zeker ten goede! En je wilt natuurlijk de lekkerste fasole batuta op tafel zetten, zeker voor de borrel. De witte bonen vind je bij Valle del Sole. Zowel de bonen die nog moeten weken als de ingeblikte bonen vind je in hun assortiment.

Variaties op fasole batuta

Probeer eerst eens de originele dip uit. Ben je daarna toe aan variatie? Wij hebben de lekkerste tips! Roer bijvoorbeeld door de uien met de suiker direct ook 2 eetlepels tomatenpuree en 2 theelepels zoet paprikapoeder. Zo maak je het lekker kruidig én mooi rood van kleur. Houd je van een beetje pittig? Garneer de dip met 2-3 theelepels pul biber (rode-pepervlokken). Gegarandeerd wat meer pit bij de borrel. Wil je de dip nog voller en romiger maken? Giet er tijdens het pureren, in plaats van het kookvocht, olie in een dun straaltje bij tot de dip de gewenste consistentie krijgt.

Maak nu zelf traditionele fasole batuta

Fasole batuta - bonendip met gekaramelliseerde ui

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!