Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
weekmenu italiaanse visstoof cacciucco

Tomatentoppers: 3 heerlijke tomatenrecepten uit Noord-Italië

In samenwerking met Mutti

Advertentie

Rondom de Italiaanse velden met blozende tomaten van Mutti in Parma proef je de lekkerste Noord-Italiaanse gerechten. Geen bekende Italiaanse pasta’s, maar romige risotto en knapperige polenta.

1. Ragù bolognese met knapperige polenta

De traditionele bolognesesaus is een stevige vleessaus op basis van gehakt, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomaat, melk (of room) en wijn. Het authentieke recept is in 1982 schriftelijk vastgelegd door Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) en wordt in een kluis bewaard in de Bolognese Kamer van Koophandel. Meestal eet je de ragù met tagliatelle (nooit met spaghetti!), maar in Noord-Italië hebben ze nog liever de stevige, knapperige polenta.

2. Tomaten-paprikarisotto uit Piëmont

Als er één recept echt typisch is voor de stevige keuken van Noord-Italië, dan is het wel de risotto. Deze versie uit Piëmont met tomaat en paprika is extra romig.

3. Cacciucco – Toscaanse visstoof

Stufato di pesce, oftewel ‘visstoof’, heeft een belangrijke plek in de Italiaanse keuken. Cacciucco (spreek uit als ‘katsjoekko’) is een populaire variant uit Livorno, een grote havenstad aan de westelijke kant van Toscane. Sommige Italianen leggen eerst wat brood op het bord en serveren daar de stoof overheen, zodat het brood zich volzuigt met de heerlijke sappen.

Onze tips

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!