Wat is spekkoek?

Onlangs at ik bij een vriendin een heerlijk Aziatisch diner. Als toetje serveerde ze – geheel in stijl – spekkoek. Deze laagjescake, want dat is het eigenlijk, bestaat uit heel veel dunne laagjes van twee kleuren, om-en-om gestapeld deeg. De cake is lekker kruidig van smaak en heeft een sponsachtige textuur. Lekker bij de koffie, maar dus ook een goed toetje!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat zit er in spekkoek?

In de basis bestaat spekkoek uit bloem, (vanille)suiker, boter en eieren. Daaraan worden allerlei specerijen toegevoegd, zoals nootmuskaat, kaneel, foelie, anijs, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. Dit zorgt voor die typische, kruidige smaak van de koek. Je ziet de cake ook in andere kleur- en smaakvarianten, zoals de groenkleurige met pandan of met kokos of chocolade.

Waar koop je het?

Spekkoek vind je vaak bij de slager. Bij de slager?! Ja, soms zie je dit Indonesische gebak daar in de vitrine liggen. Waarom precies is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met dat de koek zo lijkt op doorregen spek, met alle laagjes die het bevat. Ook vind je de lekkernij in de grotere supermarkten en bij de toko. Spekkoek is niet goedkoop, omdat het nou eenmaal een arbeidsintensief werkje is om het te maken.

Hoe bewaar je het?

Goed ingepakt kun je spekkoek tot wel vijf weken in de koelkast bewaren. In de vriezer bewaar je de koek zelfs wel tot twee maanden.

Recepten met spekkoek

Het is best een werkje om deze laagjeskoek zelf te maken. Wil je dit gebak nou leuk serveren zonder er al teveel tijd aan te besteden? Koop dan een stuk kant- en klare koek en maak er zelf een lekker dessert van!

Spekkoek met ananas, blauwe bessen en balsamico

Met een paar lekkere ingrediënten zet je in een handomdraai een tropisch toetje op tafel. Lekker na een Aziatisch etentje!

> naar het recept: spekkoek met ananas, blauwe bessen en balsamico

Spekkoek

Lees ook: 7x Aziatisch bakken