Advertentie
Spek of koek?! Spekkoek is een typisch Indische cake, opgebouwd uit heel veel bruine en soms ook groene laagjes. Je herkent het meteen als je het in de winkel ziet liggen. Maar wat is spekkoek precies en hoe wordt het gemaakt? Wij leggen het haarfijn uit!
Wat is spekkoek?
Onlangs at ik bij een vriendin een heerlijk Aziatisch diner. Als toetje serveerde ze – geheel in stijl – spekkoek. Deze laagjescake, want dat is het eigenlijk, bestaat uit heel veel dunne laagjes van twee kleuren, om-en-om gestapeld deeg. De cake is lekker kruidig van smaak en heeft een sponsachtige textuur. Lekker bij de koffie, maar dus ook een goed toetje!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat zit er in spekkoek?
In de basis bestaat spekkoek uit bloem, (vanille)suiker, boter en eieren. Daaraan worden allerlei specerijen toegevoegd, zoals nootmuskaat, kaneel, foelie, anijs, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. Dit zorgt voor die typische, kruidige smaak van de koek. Je ziet de cake ook in andere kleur- en smaakvarianten, zoals de groenkleurige met pandan of met kokos of chocolade.
Waar koop je het?
Spekkoek vind je vaak bij de slager. Bij de slager?! Ja, soms zie je dit Indonesische gebak daar in de vitrine liggen. Waarom precies is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met dat de koek zo lijkt op doorregen spek, met alle laagjes die het bevat.
Ook vind je de lekkernij in de grotere supermarkten en bij de toko. Spekkoek is niet goedkoop, omdat het nou eenmaal een arbeidsintensief werkje is om het te maken.
Hoe bewaar je het?
Goed ingepakt kun je spekkoek tot wel vijf weken in de koelkast bewaren. In de vriezer bewaar je de koek zelfs wel tot twee maanden.
Recepten met spekkoek
Het is best een werkje om deze laagjeskoek zelf te maken. Wil je dit gebak nou leuk serveren zonder er al teveel tijd aan te besteden? Koop dan een stuk kant- en klare koek en maak er zelf een lekker dessert van!
Spekkoek met ananas, blauwe bessen en balsamico
Met een paar lekkere ingrediënten zet je in een handomdraai een tropisch toetje op tafel. Lekker na een Aziatisch etentje!
Naar het receptMeer koekjes?
Kun je niet genoeg van koekjes krijgen? We hebben nog veel meer koekjes recepten en andere inspiratie voor je verzameld.
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Anne Mebelder
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?