
Zuur. Het woord heeft een negatieve bijklank (trek niet zo’n zuur gezicht). Toch is zuur een onmisbaar bestanddeel van citrusfruit en van druiven – en dus ook van wijn. Zonder zuur zou citroen niet zo lekker prikkelen op de tong en zou wijn niet zo fris en sprankelend smaken.
Lees verder na de advertentie

Late oogst
Bij het kiezen van wijn bij een citroendessert is zuur de sleutel. Je wilt uiteraard een zoete wijn die bij de suiker past, maar je wilt ook een zuurtje. Ideaal zijn druiven met een hoog zuurgehalte, zoals riesling of chenin blanc, van late oogst. Zijn de druiven aangetast door edele rotting? Nog beter: door de schimmel drogen de druiven in en krijgen ze nog meer smaak.

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Welke wijn
Zoek bij Duitse of Oostenrijkse wijnen naar het predikaat ‘Auslese’ of ‘Beerenauslese’ voor wijnen van overrijpe druiven. Neem bij Franse wijnen zoete witte wijnen uit de Loire-vallei (zoete Vouvray of Coteaux du Layon) of uit de Elzas (met het label ‘vendange tardive’ oftewel late oogst). Er zijn ook goede zoete rieslings uit Nieuw Zeeland en Australië en goede zoete chenins uit Zuid-Afrika.
Foto citroentaart: Olive Magazine / Immediate Media
Meer recepten van lekkere citroendesserts vind je in foodies januari 2019 en bij foodies online recepten.
Onze tips

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Wat eten we met Sinterklaas? 5x recepten voor pakjesavond

Sinterklaas toetje: dit zijn de lekkerste recepten

Sinterklaas snacks: 11x de lekkerste hapjes

Van romig tot pittig: heerlijke recepten voor zoete aardappelsoep

Redactie




