Advertentie
Omdat je deze kaas wat ons betreft niet mag missen, vonden wij het tijd om een lijstje te maken met de lekkerste halloumi recepten. Grillen, bakken of door een salade: het is een alleskunner!
Wat is halloumi?
Halloumi is een Cypriotische kaas. De kaas bestaat uit een mengsel van geiten-, schapen- en koeienmelk. Het heeft een rubberachtige consistentie en zit onbereid qua structuur en smaak een beetje tussen feta en mozzarella in.
De kaas is ideaal voor vegetariërs want halloumi bevat veel eiwitten. In de grillpan, op de barbecue of in de oven; alles is mogelijk. Bekijk snel de lekkerste halloumi recepten!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Halloumi recepten:
Gemarineerde gegrilde halloumi met geroosterde groenten
In een burger, aan een spies en zelfs in loempia’s. Deze heerlijke Cypriotische grillkaas is een echte alleskunner.
Halloumi-watermeloenspiesjes
Het belooft een goede zomer te worden waardoor we veel buiten kunnen koken. Oftewel steek de barbecue maar aan! Deze spiesjes met halloumi en watermeloen zijn dé hit voor deze zomer, want zo lekker heb je ze nog niet geproefd! Omdat de spiesjes gekruid worden met onder andere sumak en koriander veranderen ze in echte smaakbommetjes.
Halloumi fajita’s
Fajita’s zijn altijd een goed idee. Meestal bestaan de klassieke recepten uit tortilla’s met kip of rundvlees. In dit vegetarische recept komt uiteraard geen vlees voor. Je snijdt de halloumi in reepjes en vervolgens bak je deze vervolgens in de pan. Tip: laat iedereen zelf zijn fajita samenstellen aan tafel, gegarandeerd succes!
Loaded halloumiburger
Zelfs in een burger komt halloumi volledig tot zijn recht. Toen we dit recept proefden wisten we het zeker. Deze heerlijke Cypriotische grillkaas is een echte alleskunner. Omdat Franse frietjes en chilisaus niet mogen ontbreken voegen we die met liefde toe. Maak een verantwoorde maaltijd én ultiem comfortfood met dit recept.
Gevulde paprika’s met halloumi
Paprika’s, halloumi en parelgerst. Dé perfecte combinatie voor deze gevulde paprika’s. De halloumi meng je met lente-ui en harissa, vervolgens gebruik je deze als vulling voor de paprika’s. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een gezonde en smaakvolle maaltijd op tafel te zetten door dit recept.
Miniloempia’s met halloumi en feta-yoghurtdip
Zelfs in loempia’s komt deze kaas tot zijn recht. Dit recept staat binnen 20 minuten op tafel. De perfecte snack voor in het weekend, of heerlijk als bijgerecht bij een uitgebreid etentje. De dip van feta en yoghurt brengt het in balans, samen met de verse munt en honing.
Stokbrood gevuld met chorizo, halloumi en tomatenjam
Lekker bij de brunch of lunch: knapperig stokbrood gevuld met chorizo, halloumi en tomatenjam. Om je vingers bij af te likken.
Ons favoriete halloumi recept:
Gemarineerde gegrilde halloumi met geroosterde groenten
In een burger, aan een spies en zelfs in loempia’s. Deze heerlijke Cypriotische grillkaas is een echte alleskunner.
Ingrediënten
- 1 blok halloumi (van 225 g – in 2 dikke plakken)
- 1 courgette (in 2 plakken van 1 cm)
- 1 gele paprika (in stukken van 4 cm)
- 1 rode paprika (in stukken van 4 cm)
- 1 rode ui (in partjes)
- 2 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
- 2 el olie
- zout en peper
- 2 takjes munt (alleen de grof gehakte blaadjes)
- 0.5 Turks brood
De marinade
- 2 takjes oregano (alleen de blaadjes)
- 2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
- 1 takje rozemarijn (alleen de naaldjes)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 5 el milde olijfolie
- 2 el limoensap
- zout en peper (evt. versgemalen peper)
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 180°C). Hak voor de marinade de kruiden fijn, meng ze in een kommetje met de knoflook en roer de olie en het limoensap erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de marinade over de plakken halloumi en laat minstens 5 minuten marineren.
Doe de courgette, de paprika’s en de rode ui samen met de knoflook in een ovenschaal. Voeg 2 el olie toe, bestrooi met zout en peper en hussel goed door elkaar. Rooster de groenten ca. 25 minuten tot ze zacht zijn.
Verhit een grillpan op hoog vuur en gril er de gemarineerde halloumi aan beide kanten ca. 2 minuten in tot er mooie grillstrepen ontstaan. Schep de gebakken groenten op een bord en leg de gegrilde halloumi erbij. Garneer met verse munt en serveer er Turks brood bij.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren
Meer weten over deze kaas? Lees snel verder:
Onze tips
4x glutenvrij bakken met kerst
Fiesta Mexicana! 7 overheerlijke Mexicaanse recepten
Amerikaans eten: dit zijn de klassiekers
10+ borrelhapjes die je van tevoren kunt klaarmaken
Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten
Kerstbrunch recepten: feestelijke ideeën voor de kersttafel
6x de lekkerste recepten met gerookte zalm
7x de lekkerste recepten voor carrot cake
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.