Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
moestuin willem

Willem’s moestuinwonder

Advertentie

Willem is kok, fotograaf en receptenschrijver. Altijd op zoek naar de balans tussen mooi en lekker. In zijn columns deelt hij zijn kijk op eten.

Wie geeft de planten water? Veel mensen vragen zich dit minstens een keer per jaar af. Want wie in de zomer afreist naar Spanje, Duitsland, Italïe of, in mijn geval, naar Frankrijk, kan voor verrassingen (zoals een moestuinwonder!) komen te staan als men na 3 weken terugkeert. Je hebt van die mensen die op vakantie altijd in de gaten houden wat voor weer het aan het thuisfront is. Stel je voor dat het daar mooier weer is dan hier op de camping. Nu ga ik zelf niet (alleen) voor het weer op vakantie, maar laten we zeggen dat ik wel zo iemand ken. In ieder geval was ik een aantal jaar geleden elke dag bijzonder goed op de hoogte van het feit dat er in Nederland een flinke hittegolf aan de gang was, terwijl wij – ook niet slecht – met af en toe een buitje en verder zo’n 27 graden in de Franse zon zaten. De droogte hield aan en aangezien wij niemand hadden aangewezen als vrijwilliger om de tuin te sproeien, verwachtten we thuis een dorre tuin aan te treffen. En inderdaad, een groot deel van de tuin was behoorlijk verpieterd.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Moestuinwonder

Maar het contrast met het hoekje waar we onze moestuin hebben kon niet groter zijn. Een ware groene ontploffing van vooral tomatenplanten had plaatsgevonden. In korte tijd was er zoveel blad gevormd dat onder dat dichte dek het vocht niet kon verdampen. Iedereen met een moestuin weet dat tomaten (of welke groenten dan ook) lekkerder smaken uit eigen tuin. Al is het maar een gevoelskwestie. Tegen de tijd dat je dit leest ben ik nog in Frankrijk of net terug. Hoewel ik hoop dat de grote droogte van vorig jaar uitblijft, mag zo’n moestuinwonder me best weer overkomen.

Tomatensalade met groenemosterddressing

Dit is een kleine suggestie voor wat te doen met je verse tomatenoogst, maak tomatensalade met groenemosterddressing: roer 1 tl groene mosterd los met het sap van ½ citroen en 1 tl honing. Klop er geleidelijk 5 el olijfolie doorheen. Meng ½ bosje fijngehakte dille door de dressing en breng op smaak met zout en peper. Was 250 g tomaten en snijd ze in plakjes of kwarten. Verdeel de tomaten met 100 g taggiasche olijven over een schaal en druip er de dressing royaal overheen. Maak af met nog wat verse dilletakjes.

tomatendillesalade moestuinwonder

Lees meer:

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!