
Snak jij met lage temperaturen ook zo naar ovengerechten? Deze makkelijke recepten voor zuurkoolschotel zijn de hele winter door een succes!
Lees verder na de advertentie
Zuurkoolschotel
In de winter genieten wij graag van écht Hollandse kost. Van heerlijke stamppot recepten tot ovenschotels en winterse soep om je aan te verwarmen. Toch is een grote favoriet van ons wel de zuurkoolschotel. Dit gerecht is namelijk niet alleen makkelijk te maken, maar ook nog eens hartstikke budgetproof. En met deze lekkere recepten kun je eindeloos blijven variëren!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Zuurkoolschotel recepten:
Reden genoeg om die zuurkoolschotel in de oven te stoppen, toch? Wij delen onze favoriete recepten:

Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten
Appel wordt vaak aan zuurkool toegevoegd om de zure smaak in evenwicht te brengen met het friszoete van de appel. Deze schotel met zuurkool, appel en gemengde noten is alles wat je nodig hebt om jezelf te verwarmen op een regenachtige dag.

Zuurkool-mosterdschotel
Deze ovenschotel heeft de perfecte balans van hartige zuurkool, romige aardappelpuree en een vleugje pittige mosterd. Comfortfood op z’n best als je het ons vraagt!

Zuurkoolschotel met gehakt
Een zuurkoolschotel met gehakt, wie kent het niet? Deze klassieker staat bij heel wat huishoudens elke winter weleens op tafel en wij begrijpen maar al te goed waarom. Deze maaltijd is voedend, vullend en maakt het hele gezin blij.
Wil je liever een vegetarische variant van je zuurkoolschotel? Vervang dan het gehakt door vegetarisch gehakt of door een vleesvervanger, zoals jackfruit. Op deze manier behoud je wel dezelfde structuur, maar zonder vlees!

Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten
Appel wordt vaak aan zuurkool toegevoegd om de zure smaak in evenwicht te brengen met het friszoete van de appel. Deze schotel met zuurkool, appel en gemengde noten is alles wat je nodig hebt om jezelf te verwarmen op een regenachtige dag.
Ingrediënten
- 1 kg aardappels (vastkokend)
- zout en peper
- 250 ml melk (vol)
- 3 el roomboter
- 0.5 tl nootmuskaat
- 2 uien (in halve ringen)
- 500 g zuurkool (afgespoeld en uitgelekt)
- 2 laurierblaadjes
- 0.5 tl kummelzaad
- 150 ml appelsap
- 2 appels (goudrenet – ca. 150 g – gewassen)
- 0.5 tl kerriepoeder
- 100 g gemengde noten (geroosterd & grof gehakt)
- 3 takjes tijm (alleen de blaadjes)
Bereiding
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout.
Giet de aardappels af in een vergiet en doe ze terug in de pan. Voeg de melk en 1 el boter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hete lucht: 160°C).
Fruit ¼ van de uien in 1 el roomboter glazig. Voeg de zuurkool, de laurier en het kummelzaad toe en blus af met het appelsap. Laat met het deksel op de pan ca. 15 minuten op zacht vuur stoven.
Verwijder intussen het klokhuis uit de appels en snijd de appels in mooie gelijke halve plakjes. Leg ⅔ van de plakjes bij de zuurkool en laat ca. 5 minuten meesmoren. Breng alles op smaak met het kerriepoeder, zout en peper.
Vet de ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem met het appel-zuurkoolmengsel. Schep daarbovenop de aardappelpuree en strijk het een beetje glad met een lepel of vork. Bak de schotel ca. 20 minuten in de oven.
Bak ondertussen de rest van de uien in 1 el boter goudbruin. Meng de gebakken uien en de geroosterde noten met de tijm.
Neem de zuurkoolschotel uit de oven en leg er de overgebleven appelplakjes op. Strooi het ui- noten-tijmmengsel over de schotel en bak de schotel nog ca. 5 minuten in de oven.
Foto’s: Willem van Santen Receptuur & foodstyling: Jacqueline Sluijter Styling: Femke van Waveren
Lees ook:
Onze tips

7x stamppotrecepten met een twist

5x winterse zuurkool recepten

Andijvie recepten: 5x anders dan stamppot

Hollandse kost: 10x de lekkerste stamppot recepten

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.