
De zes beste kookboeken van 2024 zijn bekendgemaakt! Dit zijn niet alleen de zes smakelijkste kookboeken van het afgelopen jaar, het zijn ook dé cadeautips voor de feestmaand december. Op vrijdag 8 november wordt bekendgemaakt welk kookboek de titel het Food and Friends Gouden Kookboek krijgt.
Lees verder na de advertentie
De beste kookboeken van 2024
De vakjury van het Food and Friends Gouden Kookboek maakte de shortlist van dit jaar bekend, oftewel de beste kookboeken van 2024. Op vrijdag 8 november wordt bekend gemaakt welk boek het Food and Friends Gouden Kookboek van 2024 is, en daarmee het beste kookboek van het jaar is.
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?
Dit zijn de beste kookboeken van 2024 (in willekeurige volgorde):
Tip

Profiteer dan van onze tijdelijke aanbieding: 1 jaar Foodies met 43% korting! Dat betekent 12 nummers voor maar 55,- (i.p.v. € 95,88).
Jury van het Food and Friends Gouden Kookboek mét een bekende
De vakkundige jury bestaat dit jaar uit voorzitter Sharon de Miranda, Sacha de Boer, Casper van Dijk, Jeroen Doucet, Sander Overeinder, Barbara Serulus én onze eigen redacteur Bas.
Aan hen de taak om het beste kookboek van 2024 te selecteren. Op vrijdag 8 november zullen we weten welk boek echt hét beste kookboek van 2024 is, dan maakt de jury bekend wie van de zes genomineerden de winnaar is.


De jury over de beste kookboeken van 2024:
De vakjury over de oogst van dit jaar: “De inzendingen voor het Food and Friends Gouden Kookboek waren dit jaar heel divers. Grote culinaire sterren uit binnen- en buitenland kwamen met nieuwe boeken, maar ook debutanten verschenen op het toneel met vaak heel hoogwaardige en originele kookboeken.”
De jury vervolgt: “Azië blijft een grote bron van inspiratie, maar er was dit jaar ook een opmerkelijke revival van boeken over de Italiaanse keuken. Foodinfluencers kozen afgelopen jaar ook vaak voor een klassiek kookboek. Dit leidt tot heel interessante boeken, die veelal uitblinken in persoonlijke verhalen en visuele aspecten.”
Publieksprijs voor het beste kookboek
Dit jaar kun jij ook laten weten welk boek volgens jou het allerbeste kookboek van 2024 is. Iedereen in Nederland en België kan namelijk een stem uitbrengen op het kookboek dat op geen enkel aanrecht zou mogen ontbreken, voor de publieksprijs van dit jaar.
Stemmen kan via foodandfriends.nl/hetgoudenkookboek, waar je ook meer informatie vindt over alle kookboek-inzendingen die zijn verschenen tussen 1 september 2023 en 1 oktober 2024. Met een stem help je niet alleen de auteur naar de nummer 1-positie, ook krijg je een gratis e-magazine boordevol recepten.
Kookboekenweek 2024
Tijdens de Kookboekenweek vieren de boekhandel en bibliotheek het kookboek en de liefde voor lekker eten. Ze stallen de mooiste, beste en meest verrassende kookboeken uit en organiseren workshops, proeverijen en lezingen.
In deze culinaire week wordt op 8 november de winnaar van de publieks- en vakjuryprijs van het Food and Friends Gouden Kookboek bekendgemaakt.
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

Australië is al jaren fan van haar recepten – nu is Nederland aan de beurt

De mooiste kookboeken om met Moederdag cadeau te geven

Thuisbakkers opgelet: dit basisbakboek mag je niet missen!

Must-read: met ‘Snelle Jelle’ kook je écht makkelijk en snel

Makkelijk koken op sterrenniveau met ‘Simply Good’

Zo veel meer dan kimchi: recepten uit de ‘De bijbel van de Koreaanse keuken’

Aardappel saai? Niet met de recepten van Potato Queen Poppy O’Toole!

Van hapjes tot harira: 100 ramadanrecepten

Alles over het ‘Easy Airfryer’-boek van Jamie Oliver (en zo krijg je ‘m cadeau)

Alles over het boek ‘Plant’ van De Nieuwe Winkel, inclusief recept!

De beste kipgerechten maak je zo

Foodies boekenclub: The Curry Guy één pan

Last Minute Dinners: alles over dit handige kookboek, inclusief menu!

Zo combineer je eten met het juiste bier

Zet deze schitterende kookboeken op je kerstverlanglijstje dit jaar

Bakken in de airfryer: zo doe je dat!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.