Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Nadiya Bakt

Foodies boekenclub: “Nadiya Bakt”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met meer dan 200 kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Nadiya Bakt

Brits tv-icoon Nadiya Hussain leert je alles over haar ware liefde: bakken. Bereid je voor op de allerlekkerste recepten en laat de oven de rest doen. In dit kookboek van Nadiya Hussain leert de winnares van ‘The Great British Bake Off’ je de beste bakrecepten van Britse bodem. Van zacht en zoet tot knapperig en hartig, alles komt voorbij in het boek ‘Nadiya Bakt’. Naast de vele unieke baksels en delicatessen bevat dit boek ook alle recepten uit de Netflix- en BBC-serie ‘Nadiya Bakes’.

Trakteer jezelf op een zomerfruit ’theeramisu’, bak een honingtaart met gezouten hazelnoten of zet dampende pulled chicken-donuts op tafel. Met meer dan 100 recepten voor iedere thuiskok zit je helemaal gebakken. Letterlijk en figuurlijk.

Uit het boek

Nadiya Bakt

€ 30,99
Cover Nadiya Bakt

In gesprek met Nadiya Hussain

Eind oktober was Nadiya even in Nederland voor een kort bezoek. Gelukkig was er tijd om een kopje thee te drinken met ons. In het prachtige Ambassade Hotel aan de Herengracht in Amsterdam sprak Bas af met Nadiya Hussain. Het boek ‘Nadiya Bakt’ is namelijk niet zomaar een standaard kookboek, het staat vol met recepten die we nog niet kennen. Tijd om dit bakfenomeen eens te vragen naar haar inspiratiebronnen en creativiteit!

We zitten in een statige kamer van het Ambassade Hotel in Amsterdam. Terwijl ik de kamer binnenstap wacht Nadiya Hussain me met een grote glimlach op. Met een typisch Brits accent verwelkomt ze me. Ik voel me direct op mijn gemak, terwijl ik toch echt tegenover een heuse ster zit. Ze won ‘The Great British Bake Off’ in 2015, is ondertussen net zo populair als Jamie Oliver en bakte de verjaardagstaart voor de koningin van Engeland ter ere van haar 90e verjaardag. Alsof dat nog niet genoeg is heeft ze haar eigen succesvolle series op Netflix, 24Kitchen en de BBC.

De nieuwe Jamie Oliver

Als eerste vraag ik haar naar de veelgemaakte vergelijking; hier in Nederland wordt Nadiya ook wel ‘de nieuwe Jamie Oliver’ genoemd. “Wat een compliment om vergeleken te worden met Jamie Oliver.” Nadiya is er even stil van. “Ondanks dat het fijn is om met zo’n grote naam vergeleken te worden is het ook heerlijk om mezelf te zijn. Ik hoop ooit zo goed te worden als Jamie, maar dan wel als mezelf. Ik zet totaal iets anders op tafel, alleen al omdat ik als kind van immigranten een hele andere achtergrond heb.”

Natuurlijk ben ik benieuwd naar wat Nadiya op tafel zet, wat maakt haar eten uniek? “Mijn eten is een beetje onbekend denk ik. Vaak zie ik gefronste wenkbrauwen als mensen mijn recepten zien. Ze vragen zichzelf af of het wel werkt. Sterker nog; ik hou ervan als mensen mijn ongelijk willen bewijzen. Ik breek graag regels als het aankomt op eten. Als ik bijvoorbeeld twee recepten wil mengen doe ik het gewoon. Kip en donuts bijvoorbeeld, wie heeft er ooit bedacht dat dit een rare combinatie is? Terwijl ik dit gerecht op de set voor mijn programma maakte vond de crew het maar raar. Tot ze het na het filmen proefden, ze vonden het heerlijk! De catering was iets minder blij, dat eten bleef staan.”

Nadiya Bakt

Bakken tegen angst

Nadiya vertelt open over waarom ze ging bakken: “Ik begon met bakken op mijn 21e. Toen ik begon met bakken merkte ik dat het rustgevend werkte. Helaas heb ik nog weleens last van onzekerheid en angst. Bakken is veel wiskundiger dan koken, afwijken van hoeveelheden kan haast niet. Tijdens het bakken focus ik op het recept, de ingrediënten, de juiste temperatuur en de verhoudingen. Die focus haalt me uit mijn hoofd. Op zo’n moment denk ik alleen nog maar aan het recept. Dat helpt me om te gaan met mijn angsten. Ik leerde mezelf bakken aan de hand van kookboeken, video’s op YouTube en heel veel experimenteren.”

De keuken als kloppend hart

Nadiya heeft samen met haar man drie kinderen, allemaal tieners. “Mijn twee zonen zijn 14 en 15 jaar, daarnaast hebben we een dochter van 11. Het zijn typische tieners, altijd een beetje moody. Gelukkig zijn het geen moeilijke eters. Ik heb ze geleerd alles te eten, van kop tot staart. Het is leuk om te zien dat de oudste van koken houdt en de jongste juist van bakken. De middelste boeit het niet zoveel, zolang hij maar op tijd eten krijgt. Ze zijn opgegroeid in de keuken. Dat is dan ook het kloppende hart van ons huishouden. Iemand verdrietig? Thee. Een beetje moe? Cake. Voor alles is een oplossing te vinden in de keuken. Zodra ik wakker word ga ik naar de keuken. Om te koken, schrijven, ontwikkelen en gewoon om de vaatwasser uit te ruimen.”

Het boek: ‘Nadiya Bakt’

Terwijl ik door het boek blader loopt het water me in de mond. De recepten zien er stuk voor stuk heerlijk uit. Dat komt niet alleen door de fotografie, ook de unieke combinaties die Nadiya maakt klinken gek genoeg erg lekker. Ik vraag haar of ze een favoriet recept heeft: “Dat is alsof ik moet kiezen tussen mijn kinderen.” Toch vraag ik door, ik ben nieuwsgierig naar haar persoonlijke smaak. “Als ik dan echt moet kiezen vind ik bijvoorbeeld de croissantpudding erg lekker. Het is een soort pudding van boter en brood, maar dan net even iets anders. Ik maak geen klassieke custard zoals de Britten gewend zijn, ik laat vanille-ijs ontdooien. Laten we eerlijk zijn, dat is toch eigenlijk gewoon custard? Dat gaat over de croissants heen, daarna bak ik ze in de oven. Dit laat ook precies zien hoe mijn hersenen werken. Het is een makkelijk recept met zo min mogelijk afwas. De kinderen houden ervan, ik maak het continu voor ze. Sterker nog, soms halen ze ’s ochtends ijs uit de vriezer om me alvast een hint te geven.”

Koken of bakken?

“Dit boek gaat alleen over bakken, terwijl ik ook erg graag kook. Ondanks dat ik bekend werd met bakken, is dit pas mijn eerste échte bakboek. Dit boek laat precies zien hoe ik recepten ontwikkel, hoe ik ben en wat voor gekke dingen ik soms bedenk.” Ik geef Nadiya een dilemma: ‘bakken of koken’. Zonder na te denken zegt ze: “Koken is mijn second nature, dat doe ik al van jongs af aan. Bakken doe ik ondertussen ook al ruim 15 jaar. Kiezen kan ik niet, dat is alsof je me zou vragen te kiezen tussen diner of dessert. Allebei natuurlijk! Tenzij ik erg veel stress heb, dan grijp ik eigenlijk altijd terug naar het bakken.”

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Sconepizza met blauwe bessen en lavendel

Nadiya: “We bakken de scone in een grote ronde plak, zoals een pizza. Het deeg is licht gearomatiseerd met la­vendel en belegd met gemarmerde room, jam en een berg verse blauwe bessen. Ik ben er na een ja­renlange discussie nog steeds niet uit wat er als eer­ste op moet (room of jam), maar het voornaamste is dat ze er allebei op moeten. Na een vreselijke miskleun heb ik me ooit voorgenomen om nooit meer met lavendel te bakken, maar ik heb sinds­dien geleerd dat je er echt maar heel weinig van nodig hebt. Hou je dus aan de aangegeven hoe­veelheid, anders zúl je er spijt van krijgen!”

Donuts met pulled chicken

Nadiya: “Donuts gevuld met kip. Moet ik nog meer zeggen? Maar nu je hier toch bent en ik je aandacht heb, zal ik dat maar doen. Deze donuts zijn gevuld met vlug gegaarde, geplukte kip en vervolgens gefrituurd en bestrooid met een overheerlijk, hartig strooisel. Als je niet weet dat ze hartig zijn, verwacht je het echt niet. Dit recept is alleen al de moeite waard vanwege de verbaasde gezichten.”

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!