
Haniyé
Lees verder na de advertentie
Van ’s werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo’n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay de Mayee verzameld in “Haniyé“, Aramees voor ‘eet smakelijk’. Een uniek kookboek waarin zowel de oudste keuken ter wereld wordt beschreven als de cultuur van de Suryoye, ook bekend als Assyriërs of Arameeërs.

Meer dan 60 recepten
Dit heerlijke kookboek bevat meer dan 60 recepten. Denk daarbij aan bekende gerechten zoals muhammara en platbrood, maar ook traditionele linzensoep of sperziebonen met lam. Daarnaast vind je ongelofelijk veel smaakvolle groentegerechten zoals gevulde wijnbladeren (wij zijn fan). Alsof dat nog niet genoeg is vind je ook een verscheidenheid aan zoete gerechten, van toetjes tot aan taarten. Verderop delen we het recept voor griesmeeltaart, misschien wel ons favoriete recept uit het boek.
Kerst Tip

Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Lees verder na de advertentie
Bamya (okrastoof met rund)
Matay de Mayee: “Okra’s. Ik ben dol op deze knapperige, smaakvolle groente, maar in Nederland zijn ze nog niet echt bekend. Het is dan ook altijd even zoeken naar verse okra’s, maar op de markt of bij een Midden-Oosterse supermarkt vind je ze meestal wel. Ze lijken op kleine pepertjes of mini-courgettes. Diepvries-okra’s zijn ideaal omdat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn en lang houdbaar. Let erop dat ze klein zijn en stevig aanvoelen, want dan zijn ze lekker mals. De Suryoye noemen okra’s ‘bamya’ en dat is ook meteen de naam van het belangrijkste gerecht dat je ermee maakt: een geurige stoofpot.”
> naar het recept: bamya (okrastoof met rund)
Lees verder na de advertentie
Harise (griesmeeltaart met amandel en sinaasappel)
Matay de Mayee: “In het dorp van mijn moeder waren er geen bakkers, laat staan banketbakkers. Alles werd zelf gemaakt, brood en banket. Meestal brood natuurlijk, maar als er een zoete geur uit de oven kwam, was dat niet zelden harise, een luchtig baksel van fijne gries gemaakt van harde tarwe dat het midden houdt tussen taart en cake. Harise wordt in een ronde vorm gebakken, daarna gedrenkt in suikersiroop, in blokjes gesneden en ten slotte bestrooid met amandelschaafsel. De siroop, wij noemen het atter, doet ’t hem natuurlijk, die is in combinatie met de luchtige cake gewoonweg onweerstaanbaar. Atter wordt ook gebruikt om limonade van te maken, meestal met ingekookte vruchten, maar er zijn ook varianten met kruiden en zelfs bloemen.”
Lees verder na de advertentie
Lees ook:
Onze tips

Padella is hét boek voor jouw nieuwe pasta recepten

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.





